A padlófűtés mennyire gazdaságos?
#3Nem azon múlik, hogy a fűtés mennyire “gazdaságos” hogy milyen típusú a fűtés, hanem azon, hogy milyen a szigetelés.
-Ha fás kazánnal előállított puffertartályos vízzel vagy villanykazánnal fűtesz, akkor mindegy.
Ha kondenzációs gázkazánnal vagy hőszivattyúval, akkor minél alacsonyabb hőfokú vízzel fűtessz, annál jobb a hatásfok. És a padlófűtés alacsony hőfokú előremenővel üzemel.
"Nem tervezhető előre, de lehet hogy jól besüt a nap és meleget csinál, akkor hiába áll le a padlófűtés, attól még pár óráig fűt, és ilyenkor túlfűtés alakul ki."
Munkatársam ma éppen valami okos megoldásról beszélt ami a nyaralójában van. Internetre van kötve a cucc és előrejelzési adatok szerint már előre elkezd fűteni vagy leállítja a fűtést.
#13: Valamennyit segíthet, de csak kicsit felhős időben, leginkább tavasszal és ősszel nem sokat fog érni.
Szerintem már egy naptár+óra+tájolás és külső hőmérő alapján működő "okos" vezérléssel is előbbre vagy.
Bátyámnál padlófűtés van, nagyon ezeretem nála, hogy ilyenkor is lehet mezítlábazni a házban, és nem fázik a tappancson.
De ennyiben ki is merül, nálam hűtő fűtő klíma van, érzetre mindkettőnknél jó idő van, csak nálam kell a mamusz a kövön.
Laktam rosszul szigetelt vályogházban, ahol mindig hideg van, uh számomra mindegy, csak meleg legyen
Átmeneti idővel nem tud mit kezdeni a padló fűtés. Egy jól szigetelt házban ilyenkor csapás a bentlakókra. Tapasztalatból írom, mert 2 éves AA új építésű házam van. Ez a 2. telem.
A jelenlegi fűtési szezonban október végétől kezdett normálisan fűteni.
Azokkal a napokkal van a probléma amikor reggelre hideg lesz, és kabátba mész dolgozni, de 10 órára meg már pólóban mászkálsz.
Ilyenkor a ház is lehűl, és elindul a kazán. De a padló fűtésnek kell kb 1 nap mire átmelegíti a betont. Innentől tökéletes :)
A kazán keményen dolgozik (fűti a betont), nem történik semmi, aztán kisüt a nap ami átmelegíti a házat, a kazán lekapcsol a padló pedig túlfűt 1-3 fokkal.
Megjegyezném, ha valaki 20 fokot tart és abban érzi jól magát akkor, az átmeneti időszakot észre sem veszi.
De, aki 23-24 fokban szeret lenni, oda már kell egy alternatív megoldás. Én ezt klímával oldom meg. 1 db 3,5 kw-os klíma simán tartja a 24 fokot a házban, csak az ajtókat kell nyitva hagyni. Nagyon utálok klímával fűteni, nagyságrendekkel jobb a padlófűtés!
A téli túlfűtés pid termosztáttal megoldható, normálisat csak a siemens csinál. Jövőre veszek egy külső hőmérséklet érzékelőt is, aztán meglátjuk mit alkotnak a rev24rf el.
"Átmeneti idővel nem tud mit kezdeni a padló fűtés. Egy jól szigetelt házban ilyenkor csapás a bentlakókra."
Én ilyenkor #17-es kicsit átverem a termosztátot, és egy hajnali 4 órakor kezdődő 10-20 perces fűtést felprogramozok mindegyik termosztáton, hogy a hűvös hajnalt átvészeljük a hiszterézis alsó pontján. Ha kell, ha nem. Mert ha a termosztát a hőmérséklet alapján kapcsolja be a fűtést, akkor megy egy óra hosszát is, mire eléri az adott hőfokot 6 óra körül (mert megfigyelésem alapján nálunk 6 óra körülre nőne meg annyira a hőveszteség, hogy a hőmérséklet alapján elinduljon) , és akkor a reggeli-délelőtti napsütésre valóban túlmelegszünk. Így meg a 4 órai fűtés éppen 6 óra körül kúszik ki a padlóból, és éppen annyit melegít csak, hogy ne indítson a termosztát.
nem gondoltam, hogy ennyire kínszenvedés a padlófűtés.
Azt terveztem felújítaskor, de ha ennek a szabályozása ennyire nem megoldott, akkor lehet hogy leteszek róla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!