Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » A padlófűtés mennyire gazdaságos?

A padlófűtés mennyire gazdaságos?

Figyelt kérdés
Örökölt ingatlant (kertes családi ház) akarjuk teljesen felújítani. A fűtés módjában még nem döntöttünk, hogy hagyományos radiátoros, vagy padlófűtés legyen. Ugyanis mind két módról hallottunk jót is meg rosszat is. Szívesen vennénk rövid véleményeket!

jan. 17. 14:53
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
88%

#3Nem azon múlik, hogy a fűtés mennyire “gazdaságos” hogy milyen típusú a fűtés, hanem azon, hogy milyen a szigetelés.

-Ha fás kazánnal előállított puffertartályos vízzel vagy villanykazánnal fűtesz, akkor mindegy.

Ha kondenzációs gázkazánnal vagy hőszivattyúval, akkor minél alacsonyabb hőfokú vízzel fűtessz, annál jobb a hatásfok. És a padlófűtés alacsony hőfokú előremenővel üzemel.

jan. 17. 20:25
 12/29 anonim ***** válasza:
100%
Nyilván ha nem lenne jó és KOMFORTOS akkor még ma is mindenki radiátorral fűtene. Mégis mindenki igyekszik padlófűtést kiépíteni :D
jan. 17. 22:03
 13/29 anonim ***** válasza:
100%

"Nem tervezhető előre, de lehet hogy jól besüt a nap és meleget csinál, akkor hiába áll le a padlófűtés, attól még pár óráig fűt, és ilyenkor túlfűtés alakul ki."

Munkatársam ma éppen valami okos megoldásról beszélt ami a nyaralójában van. Internetre van kötve a cucc és előrejelzési adatok szerint már előre elkezd fűteni vagy leállítja a fűtést.

jan. 17. 22:05
 14/29 anonim ***** válasza:
100%
Milyen energiahordozóval/fűtőanyaggal tervezel fűteni? Ha gázzal, akkor mindkettő lehetséges, ha nem gázfűtés lesz, hanem pl. levegő-víz hőszivattyú, akkor szükséges a nagyobb hőátadó felület, ez a padlófűtést jelenti, az alacsonyabb fűtővíz-hőmérséklet miatt. Bár már léteznek fal vagy mennyezetfűtési megoldások, de ezek nem túl elterjedtek.
jan. 18. 06:43
 15/29 anonim ***** válasza:
100%

#13: Valamennyit segíthet, de csak kicsit felhős időben, leginkább tavasszal és ősszel nem sokat fog érni.

Szerintem már egy naptár+óra+tájolás és külső hőmérő alapján működő "okos" vezérléssel is előbbre vagy.

jan. 18. 06:47
 16/29 anonim ***** válasza:
100%

Bátyámnál padlófűtés van, nagyon ezeretem nála, hogy ilyenkor is lehet mezítlábazni a házban, és nem fázik a tappancson.

De ennyiben ki is merül, nálam hűtő fűtő klíma van, érzetre mindkettőnknél jó idő van, csak nálam kell a mamusz a kövön.

Laktam rosszul szigetelt vályogházban, ahol mindig hideg van, uh számomra mindegy, csak meleg legyen

jan. 18. 07:20
 17/29 anonim ***** válasza:
100%

Átmeneti idővel nem tud mit kezdeni a padló fűtés. Egy jól szigetelt házban ilyenkor csapás a bentlakókra. Tapasztalatból írom, mert 2 éves AA új építésű házam van. Ez a 2. telem.

A jelenlegi fűtési szezonban október végétől kezdett normálisan fűteni.

Azokkal a napokkal van a probléma amikor reggelre hideg lesz, és kabátba mész dolgozni, de 10 órára meg már pólóban mászkálsz.

Ilyenkor a ház is lehűl, és elindul a kazán. De a padló fűtésnek kell kb 1 nap mire átmelegíti a betont. Innentől tökéletes :)

A kazán keményen dolgozik (fűti a betont), nem történik semmi, aztán kisüt a nap ami átmelegíti a házat, a kazán lekapcsol a padló pedig túlfűt 1-3 fokkal.

Megjegyezném, ha valaki 20 fokot tart és abban érzi jól magát akkor, az átmeneti időszakot észre sem veszi.

De, aki 23-24 fokban szeret lenni, oda már kell egy alternatív megoldás. Én ezt klímával oldom meg. 1 db 3,5 kw-os klíma simán tartja a 24 fokot a házban, csak az ajtókat kell nyitva hagyni. Nagyon utálok klímával fűteni, nagyságrendekkel jobb a padlófűtés!

A téli túlfűtés pid termosztáttal megoldható, normálisat csak a siemens csinál. Jövőre veszek egy külső hőmérséklet érzékelőt is, aztán meglátjuk mit alkotnak a rev24rf el.

jan. 18. 10:53
 18/29 anonim ***** válasza:
100%

"Átmeneti idővel nem tud mit kezdeni a padló fűtés. Egy jól szigetelt házban ilyenkor csapás a bentlakókra."

Én ilyenkor #17-es kicsit átverem a termosztátot, és egy hajnali 4 órakor kezdődő 10-20 perces fűtést felprogramozok mindegyik termosztáton, hogy a hűvös hajnalt átvészeljük a hiszterézis alsó pontján. Ha kell, ha nem. Mert ha a termosztát a hőmérséklet alapján kapcsolja be a fűtést, akkor megy egy óra hosszát is, mire eléri az adott hőfokot 6 óra körül (mert megfigyelésem alapján nálunk 6 óra körülre nőne meg annyira a hőveszteség, hogy a hőmérséklet alapján elinduljon) , és akkor a reggeli-délelőtti napsütésre valóban túlmelegszünk. Így meg a 4 órai fűtés éppen 6 óra körül kúszik ki a padlóból, és éppen annyit melegít csak, hogy ne indítson a termosztát.

jan. 18. 15:44
 19/29 anonim ***** válasza:
64%
Amit a 17 leírt na azt én áthidalom egy fás kandallóval, este mikor lehül az idő, csak a látvány kedvéért vegyújtok, ezért a termosztátnak eszébe sem jut bekapcsolni a kazánt, kellemes 20-onpár fok van a házban egész nap… a fűtés pedig akkor kapcsol be, ha tényleg hideg van és fűthet egész nap ahogy jólesik neki.
jan. 18. 18:25
 20/29 anonim ***** válasza:
46%

nem gondoltam, hogy ennyire kínszenvedés a padlófűtés.

Azt terveztem felújítaskor, de ha ennek a szabályozása ennyire nem megoldott, akkor lehet hogy leteszek róla.

jan. 18. 18:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!