Polikarbonát tető, minimális lejtés?
Van egy 3x4 méteres pergolám, amit szeretnék lefeni üregkamrás polikarbonáttal. 210 széles 3 méter hosszú lapokkal terveztem, ebből elég lenne kettő, így a pergola gerendáival párhuzamosak lennének a kamrák. A pergolának magának semmilyen lejtése nincs, vizszintes a teteje.
Amivel gondom van, hogy minden polikarbonát leírás méterenként kb. 9 centi lejtést ír elő, és nehezen tudom elképzelni, hogy ezt a három méteren 27 centis lejtést hogy alakítsam ki úgy, hogy ne nézzen ki idiótán.
Tényleg szükséges ekkora lejtés?
Hát egy vízszintes féltetőre kialakítani lejtést úgy, hogy az ne nézzen ki idiótán, valóban nem könnyű, de ahogy előttem írták, amennyiben sűrűn fel van támasztva a polikarbonát, oly mindegy a lejtés. Lényeg, hogy a sűrű támasztás mellett a rögzítés is erős legyen.
Ha ilyet veszel rá, azt ajánlanám, hogy ne a teljesen átlátszót tedd fel, hanem a füst színűt. A teljesen átlátszó alatt meg kell dögleni a melegtől, ha átsüt rajta a nap, kb. semmit nem ér, csak eső ellen véd.
Ha nem lényeges, hogy fény bejusson rajta, akkor viszont inkább azt ajánlanám, hogy vastag, 18-22-es OSB, majd arra zsindely. A polikarbonáton az eső, pláne a jégeső erősen kopog. Nagy zajt bír csapni, ha ez lehetséges, hogy behallatszik a hálóba, mert közel van hozzá, akkor nem javaslom. Nálam pl. a nappaliba hallatszik be igazán, én nyáron minden ablakot nyitva tartok, ha jön egy nagy eső, akkor be kell csukjam az ablakokat, ajtót, mert a nappaliban ilyenkor még a gondolataimat sem hallom. Ha a féltető elhelyezkedése olyan, hogy akár megéri vele foglalkozni, pl. tűzfalhoz csatlakozik és a tetőtér is be van építve, akkor a tetején akár kilehet alakítani erkélyt is, ebben az esetben az OSB-re nyilván nem zsindelyt kell tenni, hanem víz ellen zárni kell majd időjárásálló de flexibilis burkolattal le kell burkolni (SPC, WPC, fa teraszburkolat, ilyesmi).
Nagyon köszönöm a tanácsokat, megnyugtató. Attól tartottam, hogy a lejtésnek nem csak az esőhöz-hóhoz, hanem ahhoz is köze van, hogy a pára hogyan távozik a cellákból, nem szeretném, hogy egy év alatt elkoszosodjanak a panelek. Maga a pergola egy erős faszerkezet, teherbírással szerintem nem lesz gond.
A pergola szabadon álló, egy terasz sarkában áll, jó messze a hálószobáktól, szerintem a zajjal nem lesz gond.
A füstszínű tippet nagyon köszönöm, én is hajlottam rá, de most el is döntöttem.
Ezeket a SolarControl paneleket nézegettem még, amik állítólag csökkentik a hőérzetet akár víztiszta panellel is, de majd kétszer annyiba kerülnek, és nem nagyon találok véleményt róluk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!