Régen miért épültek sokkal szebb lakóházak?
Építészeti stílusok közül ami nekem nagyon tetszik
-Klasszicizmus
-Romantika
-Historizmus
-Szecesszió
Építészete
De azóta,mintha elfelejtettük volna, szépet alkotni egy lakóingatlan esetében.
És nem csak itthon,hanem egész európában.
A szocreál építészetet 1949-53
És az utána megépülő panelokat értem, akkor a háború után szerte egész európában lakáshiány alakult ki, szükség hozta,és a panel viszonylag gyorsan felépíthetőek voltak.
De a panelok bejövetele óta eltelt 60 év.
A ma épülő új építésű lakások egymáshoz hasonló sablonok alapján épülnek,semmi kreativitást nem látok bennük.
Igazából úgy gondolom,hogy a mai új építésű lakások,a mai kor paneljei.
Szóval,hogy lehetséges az,hogy 100-150-200 évvel ezelőtt sokkal szebben kreatívabban,időtálóbban tudtak építkezni,mint a mai kor szakemberei?

Értem amit mondasz, nekem sem tetszenek ezek a házak. De vélelmezem, hogy azért készül belőlük sok, mert a nagy többségnek viszont igen.
És nem csak a típusterv alapján épült házaknál és lakóparkoknál, az egyedileg tervezett családi házaknál is ez a modern stílus a legyakoribb. Ha a megrendelő azt kérné a tervezőtől, hogy neki az ablak legyen díszes stukkóval körberakva (meg mittudomén még micsoda, nem értek igazán hozzá) akkor a tervező így tervezné meg, a kivitelező pedig így építené meg a házat. Nyilván ez xy millióval többe is kerülne.
De a vevő nem így rendeli meg az ingatlant, vagy azért mert neki nem teszik az a stílus, vagy azért mert azt az xy milliót nem akarja rászánni. Ennyi.

Na de ez az érthetetlen, hogy akkoriban még a szegényeknek készült bérlakások is nagyvonalúbbak voltak : nagy belmagasság, kovácsolt korlát, díszítés , terrazzo. Ma meg a residence-k valójában csak lakótelepek. Holott a jelenlegi gépekkel technológiával jóval olcsóbbnak kellene lennie.Szerintem a mai kor embere igénytelen és már fel sem ismeri, az igazi értéket.
De a legnagyobb baj az , hogy sok helyen lebontják a régit klasszicista, eklektikus épületeket csak azért ,hogy 5x annyi igénytelen lakótelepet építsenek a helyére. És még van pofájuk ingatlan fejlesztőnek nevezni magukat.Pfujjj....

"hogy akkoriban még a szegényeknek készült bérlakások is nagyvonalúbbak voltak : nagy belmagasság, kovácsolt korlát, díszítés , terrazzo"
Az akkori szegények meg azt kérdeznék, hogy most miért veszik meg sokan a drága német autókat messze erőn felül, ahelyett hogy járnának busszal. Nem lehet összehasonlítani a két korszakot, teljesen más volt a közgondolkodás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!