Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Régen miért épültek sokkal...

Régen miért épültek sokkal szebb lakóházak?

Figyelt kérdés

Építészeti stílusok közül ami nekem nagyon tetszik

-Klasszicizmus

-Romantika

-Historizmus

-Szecesszió

Építészete

De azóta,mintha elfelejtettük volna, szépet alkotni egy lakóingatlan esetében.

És nem csak itthon,hanem egész európában.

A szocreál építészetet 1949-53

És az utána megépülő panelokat értem, akkor a háború után szerte egész európában lakáshiány alakult ki, szükség hozta,és a panel viszonylag gyorsan felépíthetőek voltak.

De a panelok bejövetele óta eltelt 60 év.

A ma épülő új építésű lakások egymáshoz hasonló sablonok alapján épülnek,semmi kreativitást nem látok bennük.

Igazából úgy gondolom,hogy a mai új építésű lakások,a mai kor paneljei.

Szóval,hogy lehetséges az,hogy 100-150-200 évvel ezelőtt sokkal szebben kreatívabban,időtálóbban tudtak építkezni,mint a mai kor szakemberei?

2023. ápr. 17. 12:22
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
100%

Idő és pénz.

Akkora a kereslet, hogy nem érnek rá a vállalkozók 5-10 évig építeni valamit.

A mai kor emberére túlságosan igaz, hogy minden most azonnal kell, ráadásul a lehető legjobb áron.

A konstrukció pedig ismét anyagi dolog. Egy több lakásos társasház tervezése nem 2 forint, illetve nem 3 nap. Egyszerűbb 1 kész terv alapján dolgozni, és azt módosítani a hely adottságaihoz, mint mindig mindent elölről kezdeni. Rádásul ezek határidős projektek, és így se tudják őket teljesíteni általában.

Én sem vagyok kibékülve vele, de az emberek nagy részének tetszik ez a mostani minimalista építészet úgymond. Mind külső, mind belső építészeti szempontból ez megy most. Az épületek külső dizájnja, a belső terek kivitelezése pont úgy egyszerűsödött le, mint a kínálatban szereplő bútorok, étkészletek, konyhaigépek, stb.

Szerencsére azért a panelokhoz képest jelentős esztétikai, és minőségbeli előre lépés történt.

2023. ápr. 17. 12:41
 2/24 A kérdező kommentje:

Igen,sajnos abszolút egyetértek azzal amit írsz.

Pénz és idő.

Csak egyszerűen nem tudom elképzelni,lehet hogy kishitű vagyok

Szóval,hogy egy panel lakás

150 év múlva, egy mai új építésű lakás pedig 200 év múlva is állni fog.

Amivel viszont nem vagyok kibékülve,mikor van egy gyönyörű lakóház a kérdésben említett építészeti stílusból,és hozzá építenek egy új építésű minimalista stílusú lakóházat.

Na az egyszerűen bűn.

Különben én láttam Németországban,olyan régi panelokat,amit teljesen átalakítottak,visszabontották a legfelső emeletet,sátortetőt szigetelést kapott.

Minimalista stílusuvá alakították.

Úgy nézett ki mintha új építésű lakások lennének.

2023. ápr. 17. 13:41
 3/24 NTBS ***** válasza:
25%
Több idő volt. Az emberek tudtak várni, alkalmazkodni.
2023. ápr. 17. 13:49
 4/24 anonim ***** válasza:
100%

Ma is lehet stukkó díszeket meg timpanont csináltatni, csak éppen alig van aki megfizesse a mesterek több hónapnyi, netan

évnyi plusz munkájat.

Ma egy társasházat néhány 100 ezer/m2-ből felhúznak, ugyanez feldíszítve néhány millió/m2 lenne. Nincs rá fizetőképes kereslet. Az emberek többsége még a full alap házakat sem engedheti meg magának, nemhogy a stukkósat.

Régen gombokkal ki lehetett szúrni a melósok szemét, ma arányaiban sokkal magasabbak a bérek.

2023. ápr. 17. 14:07
 5/24 anonim ***** válasza:
22%

1-es vagyok.

Ha nem is tudtak, nem volt választásuk. Ugyanez volt pl az autók megjelenése után is, aztán mi lett belőle.

Kérdező.

A panelok 100 év múlva biztosan nem, ugyanis a betonnak van egy eletciklusa, es legjobb tudomásom szerint itthon jópár van, ami már az élete második felében jár. Hozzáteszem szvsz ebből lesz a következő lakhatási botrány.

A németeknek nem tudom, hogy pontosan melyik típus vagy, mert úgy tudom, hogy volt egy talán skandináv? verzió, illetve egy olcsóbb orosz.. na itt ugye ez van. Szar is az összes, de ez más kérdés. Ezek felújítás kb optikai tuning az elkövetkező 20-30 évre, semmi több.

Az, hogy miként építenek hozzá, pedig szerintem egy nagyon összetett dolog. Egyértelműen ahogy változik a tömeg ízlése, úgy alkalmazkodnak a gyártók, tervezők, építészek, kivitelezők. Egy idő után a következő generációk már nem fogják tudni megcsinálni ugyanazokat a munkákat, mert nincs rá kereslet. Pl én mint fiatal festő, borzalmasan szeretem a régi díszítő munkákat. Ugyanakkor annyira nincs rá igény, hogy annak is örülni fogok, ha életemben párat csinálok.

Abban sem vagyok biztos, hogy jelenleg vannak, a modern kornak megfelelő építészeti szabványok, régi klasszicista, vagy reneszánsz épületek kivitelezéshez. Jó valószínűleg vannak, de $$$$.

A mai társasházak élete pedig nem tudható. A valyoghazakat is mindenki lehúzta, mégis állnak es köszönik jól vannak (már amikkel törődtek). Előbb próbálja őket elsöpörni a politika (lásd megvont támogatások) vagy a biztosítók (sokszor nem köthetsz lakás biztosítást), minthogy össze akarnának dőlni.

Szerencsére azért vannak olyan fiatal “újítók” , akik az ellenkező irányba eveznek, de a tömeg másfele tart. Sok lúd pedig ugyebár…

2023. ápr. 17. 14:11
 6/24 anonim ***** válasza:
73%

"valyoghazakat is mindenki lehúzta, mégis állnak es köszönik jól vannak"

Én is szeretném, hogy ez igaz legyen, a valóságban viszont saját súlyuk alatt rogynak össze.

2023. ápr. 17. 14:19
 7/24 A kérdező kommentje:

5#

Igen erről a panellakások életciklusáról sokat hallottam.

A probléma,hogy 800.000 panellakás van Magyarországon és kb. a lakosság ötöde él bennük

( 2 millió ember)

Ha tényleg egyszerre,tömegesen üt be ez a probléma,akkor valóban nagy lesz a lakhatási válság.

2023. ápr. 17. 14:40
 8/24 anonim ***** válasza:
27%

Régen a gazdagok építtették ezeket a gyönyörű díszes épületeket, az építészek tényleg művészek voltak, rengeteg idő és munka volt, mire az épületek elkészültek.

Most a gazdagok építtetnek maguknak egy 2 db kockából álló valamit a hegyoldalban, lent a városban meg építtetik a kaptárakat a pórnépnek. Amik most épülnek Budapesten, nagy többségében botrányos minőség, rettentő zsúfolt, nincs infrastruktúrafejlesztés.

Az komcsik mikor felhúztak egy lakótelepet legalább odabsztak a közepére iskolát, óvodát, bölcsődét, üzleteket, rendelőt, új busz/villamosvonalak épültek hozzá. Most meg csak az agyatlan profithajhászás, es a vastagon megkent városgazdák meg főépítészek meg bólogatnak mindehhez.

2023. ápr. 17. 14:47
 9/24 anonim ***** válasza:

Nem mondtam, hogy mind. Igaz azt sem, hogy nem.

Ugyanakkor ezek egy része legalább menthető, nem úgy mint a több tucat mocsárba épült társasház. Azok jók pedig.. vagyis jók voltak arra, hogy több száz embert tönkre tettek, mert eladták, majd lakhatatlanná nyílvánították az összeset.

Voltam pár vályogházban. Jóban és rosszban egyaránt. Munkáink 40%-t ezek teszik ki. Vannak gondos gazdák, és ezek a házak meghálálják a törődést több szempontból is. Közel sem annyira drasztikus a helyzet, mint annak az interneten híre ment.

2023. ápr. 17. 15:15
 10/24 A kérdező kommentje:

Én egy vidéki városban élek.

Ahol 1904 és 1917 között két ütemben lakónegyed épült.Századforduló szecessziós stílusban.Hasonló stílusban,de mindegyik épületnek megvan a maga karaktere.

Jellemzően kétemeletes tégla lakóházak,fa spalettás ablakok, lépcsőházban igényes massziv falépcsők.

Kb 10 éve lettek ezek a házak kívül belül felújítva,az akkori önkormányzat rengeteget segített benne.

Az épületek műemlék védelem alatt állnak.

Én nagyon szeretek itt élni.Nem hinném,hogy elfogom majd valamikor is adni.

2023. ápr. 17. 15:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!