Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Régen miért épültek sokkal...

Régen miért épültek sokkal szebb lakóházak?

Figyelt kérdés

Építészeti stílusok közül ami nekem nagyon tetszik

-Klasszicizmus

-Romantika

-Historizmus

-Szecesszió

Építészete

De azóta,mintha elfelejtettük volna, szépet alkotni egy lakóingatlan esetében.

És nem csak itthon,hanem egész európában.

A szocreál építészetet 1949-53

És az utána megépülő panelokat értem, akkor a háború után szerte egész európában lakáshiány alakult ki, szükség hozta,és a panel viszonylag gyorsan felépíthetőek voltak.

De a panelok bejövetele óta eltelt 60 év.

A ma épülő új építésű lakások egymáshoz hasonló sablonok alapján épülnek,semmi kreativitást nem látok bennük.

Igazából úgy gondolom,hogy a mai új építésű lakások,a mai kor paneljei.

Szóval,hogy lehetséges az,hogy 100-150-200 évvel ezelőtt sokkal szebben kreatívabban,időtálóbban tudtak építkezni,mint a mai kor szakemberei?

2023. ápr. 17. 12:22
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
100%

Jó hallani még ilyet. Sajnos amit én látok az pont ennek az ellentéte. Néhány településen idióta irányokba tereli az önkormányzat a települések utcaképét.

Ahol én lakom (2500fős falu vagy község, kinek mi) az önkormányzat így nem segít, de szerencsére nem is bojgatja meg nagyon a dolgokat. A házak 80%-a kádárkocka, vagy parasztház, szóval itt nincsenek nagy építészeti csodák, de legalább szép egységes képet alkotnak az utcák. Igazi felüdülés hazaérni.

2023. ápr. 17. 16:31
 12/24 anonim ***** válasza:
26%

Tévedés, hogy a régi házak felépítése sokaig tartott. Budapestet a 19-20. század fordulóján pár év alatt felhúzták. Szinte az egész várost, úgy ahogy van. Az egész Andrássy utat pl. De jellemzően ezeket a belvárosi palotákat nagyon max 2 év alatt, minden díszítéssel együtt.

Összehasonlításképpen, a közelünkben épül egy modern lakópark, azt legalább 4-5 éve építik és még mindig nincs kész.

2023. ápr. 17. 19:01
 13/24 anonim ***** válasza:
100%

"valyoghazakat is mindenki lehúzta, mégis állnak es köszönik jól vannak"

Dehogy vannak jól. Töredékük áll még, csak azt nem látod hogy mennyi lett azóta ledózerolva, mennyinek a helyén épült inkább téglaház. Egyébként az "áll" és a "lakhatásra alkalmas" két nagyon különböző dolog.

2023. ápr. 17. 23:02
 14/24 anonim ***** válasza:
50%

Egy korábbi hozzàszólásban már reagáltam egy ilyenre.

Viszont akkor itt megemlíthetjük azt is, hogy az azokkal egy időben épült téglaházak zöme sem túl nagy életbiztosítás szerkezetileg. Nem gondolom, hogy azokból kevesebbet bontottak volna el.

Az alapvető probléma szerintem azzal van, hogy sok okos osztja az észt a neten, így a laikusok rögtön ki is zárják a vályogházak megvásárlását, holott közel sem garantált, hogy az az épület problémás lesz.

Amúgy is.. inkább ezeket bontsák el, és építsenek a helyükre társasházakat, hiszen ezek nagy százaléka visszaépithető a természetbe.

Én támogatom és alapvetően bíztatom az embereket, hogy fontolják meg a vályog, illetve kenderház èpítést, mert ezek az anyagok, technológiák màr bizonyítottak hosszú évek alatt, és jogosan merül fel sok emberben, hogy rendben van, hogy fejlődik a technológia, de ki biztosít arról, hogy a ma piacra dobott csúcsszuper falazóelem 50 év múlva is tökéletes lesz.

A “lakhatásra alkalmas”, “áll” kijelentéséhez pedig annyit fűznék hozzá, hogy a jelenleg épülő társasházak szvsz közel negyede, az építést követő 10 éven belül elsüllyed…

2023. ápr. 18. 07:40
 15/24 anonim ***** válasza:
100%

Én is sajnálom, hogy már nem épülnek. illetve hogy a meglévő díszes homlokzatok tűnnek el, teljes bontás vagy hőszigetelés miatt.

Az oka elsősorban a pénz, sajnos drága történet egy ilyen. Másodsorban pedig hogy nem találsz szakembert aki vállalja a díszítést/pepecselést. Sajnos manapság a mesterek részéről is legyen kész minél hamarabb a pénzt oda és rohan a kövi címre.

Én pár éve egyszerűen nem találtam olyan festőt egy 22 000 fős városban aki hajlandó a vegyes falat vályogot/tégla falat meszelni (glettelések után). Mert az minimum 2 réteg. Pedig mintás falat is akartam (Na arról hallani se akartak, mondván nem divat már) Végül lekente egy rétegben egyszínűre diszpenzittel hát..., mivel az mint utólag kiderült nem szellőzik így 20-30 cm-es darabokban hullik bizonyos helyeken. Kilátszik a alatta lévő meszelt eredeti mintás réteg, hibátlanul)

2023. ápr. 18. 11:02
 16/24 anonim ***** válasza:
100%

Az általad említett dolognál nem a szellőzés, hanem a rossz alap felület, illetve a rétegrend a ludas.

A mester nem mester, mert ezt tudnia kellett volna.

Nálad a leírtak alapján az történt, hogy a fel hordott glett réteg, nem tapadt meg a meszelésen. Ez gyakori, ha rossz a felület, (laza, táskás) vagy nem lett megfelelően előkészítve. Meszelt falnál a sima beltéri glett is okozhat ilyet, mert nem alkalmasak meszelésre.

De ugyanez igaz akkor is, ha csak festve volt az eredeti meszelés.

Ui.:

Ha egyszer újra ilyen terved lesz, nyugodtan írj üzenetet.

2023. ápr. 18. 11:10
 17/24 A kérdező kommentje:

Különben a rendszerváltás után a 90es években még épültek jó pofa színes tégla társasházak.

A szüleim is egy ilyenbe élnek 94-ben épült

3 emeletes,sátortetős tégla lakás,a háztömb egyik sarka torony alakú,hasonló a régi várakéhoz.

Ötletes tetszik,a társasház alatt mélygarázzsal,és az egész zöldövezeti részen helyezkedik el.

Aztán az elmúlt 20 évben inkább lecsupaszízott ezt a minimalista,stílust erőltetik.

A jelenkor paneljei szerintem.

2023. ápr. 18. 11:47
 18/24 anonim ***** válasza:
100%

"Aztán az elmúlt 20 évben inkább lecsupaszízott ezt a minimalista,stílust erőltetik."

Erőltetik? Szerintem inkább erre van igény és fizetőképes kereslet. Az építési vállakozók sem hülyék, ha a vevők "csicsás" házakat akarnának (és persze hajlandóak lennének megfizetni) akkor azt építenének.

2023. ápr. 18. 12:11
 19/24 A kérdező kommentje:

Azért nem igazán értek egyet veled,mert ez nemcsak Magyarországon van így.

Bécsben is luxus lakásokként árulnak ilyen lakásokat.

Aztán hogy nézz ki lapostetős,kívülről fehérre van vakolva,az erkélyei meg rácsozottak igazából tiszta börtön hangulata van,és 150.000 eurótól indulnak az árai.

2023. ápr. 18. 12:21
 20/24 A kérdező kommentje:

Bocsi elütöttem

Nem 150.000 hanem ...

250.000 eurótól indulnak

2023. ápr. 18. 12:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!