Mi éri meg jobban? Venni egy házat és felújítani, bővíteni, vagy építeni?
Találtunk egy egész jó áron lévő, jó környéken fekvő, 2 szobás+nappali konyhás, egy fürdős házat. Az elrendezése kimondottan tetszik. Szinte olyan, amilyet megálmodtam. A folyosó szerkezete is olyan, hogy tökéletesen hozzá lehet építeni. 1 szoba+1 gardrób kéne még nekünk.
A ház viszonylag felújított, technika része rendben, inkább csak festés és esztétikai konyhafelújítás,fürdőfelújítás kéne.
Újat építeni sokkal drágább, és rengeteg szabálynak kell megfelelni.
Meglevőhöz a hozzáépítés bejelentés köteles, de sokkal egyszerűbb.
Győr 12-16 km-es körzetében 2022-ben olcsóbb volt újat építeni.
Hihetetlen milyen összegeket elkérnek a lepusztult romokért, vagy még többet 10-20 éve legolcsóbban "felújított" lakható házakért.
Én lepusztult 50-60 éves kocka házat akartam venni, ami teljes felújítást (újjá építést) kapott volna. De olyan szinten elborultak az árak, hogy 2021 ősszel kértem kivitelezői árajánlatokat. Ami lesokkolt és vettem egy telket.
4 generál kivitelező 4 árajánlata alapján olcsóbb volt az új ház azonos m2-re nézve kívülről készre, 8 milliós telekkel +1,6 közművesítéssel együtt, mint a 60 éves jó szerkezeti állapotban lévő kocka ház illetékkel
és ügyvédi díjjal!!!
(Kívülről kész tartalma : Kész tetőszerkezet héjjalva bádogozva csatornázva, tetőpárkány látszó gerendás kialakítás pácolva, 12-15 cm eps80 homlokzaton alap színnel színezve, 8 cm XPS a lábazaton színezve, nyílászárok beépítve, födém szigetelve 25-30 cm gyapottal, válasz falak állnak, szennyvíz kiállások a szerelőbetonban)
Akkor a 60 éves házon a fent felsoroltakat mind meg kell csinálni!
Belső munkálatokban alapvetően nincs eltérés: gépészet, villamosság, padló szigetelés, burkolás, festés, szerelvényezés, bútorok.
Felextrázva már végül többe került kívülről készre, de ezek a költsége a kocka ház költségeit is hasonló összegekkel növelték volna.
Extrák: 12 cm helyett 22 cm homlokzati szigetelés feláras színnel, lábazat 8 cm helyett 12 cm alap színnel, tetőpárkány vakolva, Hőszigetelt alu redőnyök szúnyoghálóval, esővíz szikkasztó.
A környékbeli falukban még mindig olcsóbb az új, ha max 8-10 millióért tud valaki telket venni!
Persze Győrhöz közelebb vagy távolabb mások a telek árak.
Mindenképpen kérjél 2-4 helyről generál kivitelezői árajánlatot (5% áfa miatt), a vázlat alaprajz elkészítése díjmentes, de viheted a saját tervedet is, majd viszonyítsd az eladó házakhoz és telkekhez.
"Találtunk egy egész jó áron lévő, jó környéken fekvő,..."
"Szinte olyan, amilyet megálmodtam...." stb.
Ebben az esetben nincs mit gondolkozni!
Egy építkezés borzalmasan idegőrlő, ha nem vagy szakmabeli. Az állandóan emelkedő anyagárak és a bizonytalan munkaerő miatt kiszolgáltatott az ember. Soha nem tudni, hogy és mikor csúszik valaki miatt, ami az ütemezést is borítja.
Tapasztalatból beszélek és soha többet! ... de ezt majd kicsiben is fogod tapasztalni, a hozzáépítéskor.
Akiket eddig láttam házat építeni mindegyiknek ráment a házassága és válás lett a vége. De a ház jó lett.
Megérte? Ha a ház a lényeg akkor igen. Ha a házasság akkor nem.
Inkább építtetni vagy venni kell.
2+
Nekem stressz mentes volt az építkezésem :)
Újépítésnél a pénztárca szabja a határokat, felújításnál pedig a főfalak és a pénztárca. Szóval utóbbi jóval korlátozottabb lehetőségeket biztosít.
Felújításnál éppen úgy mennek fel az árak, a szakik éppen úgy nem érnek oda és/vagy horror áron dolgoznak.
A részleges felújításokkal a legnagyobb probléma egy régi ház esetében, hogy ténylegesen csak akkor lehet modern kialakítást és megfelelő szigetelést összehozni ha egyszerre készül.
A legkényesebb pont a padló! Mert a régi betont fel kell törni, kiásni, visszabetonozni, vízszigetelni, új gépészet/villany alapszerelés, hőszigetelés, fűtés szerelés, beton, burkolás. Talán az egyik legköltségesebb művelet. Ez többnyire ki szokott maradni, inkább csak vízszintbe hozzák és burkolnak. Részletekbe pedig ezt lehetetlen megcsinálni jól.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!