Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Hogyan csináljam meg a műhelye...

Hogyan csináljam meg a műhelyemet?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Van egy olyan ötletem hogy csinálnék egy műhelyt magamnak, úgy gondoltam el hogy 4x4-es zártszelvényből lenne a fal váz, arra menne rá egy trapézlemez vagy ilyesmi fedés. A nyílászáróinak 2x2-es zártszelvényből csinálnék keretet és abba valahogyan beragasztanám az üveget, mondjuk szilóval. Ezek úgy nagyjából megvannak. 2,5-3m lenne a belmagasság, a tetejének először palára gondoltam, de inkább azt is befedném valami plexi, esetleg trapézlemez táblával. A műhely területe 150m2, 10x15m. A kérdésem igazából hogy a zártszelvényt (ha ezzel megoldható) milyen messzire kell egymástól felállítani illetve gondolom kell összekötő is (ami az "oszlopok"-at köti össze. Ezeket milyen távolságra tegyem?
2022. ápr. 19. 08:49
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
37%

Onnan indul a dolog, hogy 100 lég m3-ig nem kell engedély, az kb 40 m2.

A 150 m2 már engedélyköteles, így terveztetni kell! Könnyűszerkeztnél kell a statika a falakhoz, ilyen fesztávon érdemes rácsos tetőszerkezetet csinálni.

2022. ápr. 19. 09:25
 2/11 anonim ***** válasza:
0%
10X15m? Az rohadt sok, mégis mit akarsz, kombájnokat szerelni?!
2022. ápr. 19. 09:30
 3/11 anonim ***** válasza:

150 m2 ??

Akkor induljunk ki abból, hogy hány milliód van rá??!

2022. ápr. 19. 11:03
 4/11 anonim ***** válasza:

Hogy kell engedély vagy sem, az a Te dolgod, a kérdés nem ez volt...

Trapézlemez baromira vékony anyag, így meglátásom szerint oldalfalnál ha állítva rakod, úgy tudom csak elképzelni, hogy elégséges a két szélénél 1-1 zártszelvényre felületetni, azaz 68cm-enként. Tetőfedésnél tudomásom szerint 40cm-enként fel kell ültetni. Andrásokat is be kell hegeszteni (nem csináltam még ilyet, csak azt tudom leírni, amit láttam).

Mindenesetre ezt jól átgondoltad? Nyáron k...ra meleg, nem tudsz benne megmaradni, olyan meleg! Télen pedig kifűthetetlen! A meleget azzal nem zárod ki, ha szigeteled, csak a hideget! Könnyűszerkezettel a meleget valamilyen szinten úgy lehet kizárni, ha fából építesz könnyűszerkezetet, de hát az is messze van a téglától!

2022. ápr. 19. 11:05
 5/11 anonim ***** válasza:

Apropó!

Egy 450 légköbméteres "lemezbódét" mivel akarsz majd kifűteni?!

2022. ápr. 19. 11:05
 6/11 A kérdező kommentje:
Asztalos műhely lenne, de való igaz, ebbe azért nem gondoltam bele, esetleg kisebb műhelyeket csinálni, gipszkartonos vagy osb lapos megoldással? Ugyanígy fém vázzal?
2022. ápr. 19. 12:37
 7/11 anonim ***** válasza:
Ha a fém vázat nem tudod elengedni mondjuk azért, mert az anyag megvan, akkor igen, valamivel jobb megoldás. OSB, majd kívülről EPS, belülről kőzetgyapot, majd arra karton. Legoptimálisabb az volna, ha téglából építenéd, de ha maradsz a könnyűszerkezetnél és a zártszelvény sincs még meg, akkor fából javaslom. A falakat 5x15-ös pallókból, arra kívülről 15-ös OSB, arra 10cm EPS, belül a gerendaközökbe 15-ös gyapot, arra hőtükörfólia, párnafa, karton. Asztalos vagy, akkor nem is értem, hogy nem a fa a kézenfekvő, hogy abból építkezel... Ablakot meg nyithatóra csinálnám a helyedben. Most épül csak, így akár vehetsz standard méretet is, és akkorára csinálod a nyílást, majd beépíted magad, így megkerületed az ablakost.
2022. ápr. 19. 13:13
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Jártas vagyok az otthoni építés szinte minden területén.

Az eddig javasoltak helyett lényegesen olcsóbban tudod megépíteni pl. készre szigetelt, erős, tartós szendvicspanelekből amely tetőnek is kiváló.

Bontottat már kapsz ötezer Ft/m2 körül.

Ennyiért semmiből sem tudod megépíteni, csak a többszöröséből.

Pl.:

[link]

2022. ápr. 19. 19:56
 9/11 anonim ***** válasza:

1+, ha valmi jóakaró esetleg feljelentene, mivel egy 150 m2-es műhely eléggé feltűnő tud lenni:

245/2006. (XII. 5.) Korm. rendelet:

3. § (2) Az alapbírság mértéke

c) építési engedély nélkül, vagy engedélytől eltérően végzett építési tevékenység esetén: 200 000 forint,

(4) A bírság meghatározásakor a (3) bekezdés szerinti számított építményértéknek az alábbi százalékos értékét kell figyelembe venni:

a) engedély nélküli építés esetén 50%,

1. melléklet:

2) Kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, közösségi szórakoztató, sport, szállás, iroda, ipari rendeltetésre szolgáló, és egyéb közhasználatú épület, épületrész: nettó alapterület/m2 --> 190 Egységár

ezer forint /mértékegység

A 2. melléklet pedig meghatározza a készültségi fok alapján a szorzót:

Alapozási földmunka és alapozás 0,1

Felmenő teherhordó szerkezeti fal, függőleges tartószerkezet 0,2

Födémépítés 0,4

Tetőszerkezet 0,6

Válaszfalak 0,7

Vakolás 0,9

Burkolás 1,0

Lehet számolni melyik a gazdaságosabb opció.

2022. ápr. 20. 09:47
 10/11 A kérdező kommentje:
Akkor tegyük fel, 2,5m belmagasság, 40m2-nél kisebb műhelyeket csinálok, és egy kis fedett úttal összekötöm, az úgy nem engedély köteles, ugye?
2022. ápr. 20. 15:46
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!