Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Mivel olcsóbb építeni egy...

Mivel olcsóbb építeni egy előszobát?

Figyelt kérdés
Kicsi a lakás és szeretnénk a terasz részt befalazni es nagyobbitani
2022. márc. 28. 06:08
 1/7 anonim ***** válasza:

Lakás? Házról van szó inkább, nem? Mindegy... nem az a kérdés, hogy miként olcsóbb ebben az esetben, hanem az, hogy hogyan lehet!

Nagyban függ attól, hogy a meglévő terasznak milyen alapja van, ugyanis egy terasznak nem szoktak erős alapot csinálni és nem ritka esetben csak egy lemezalap, sávalapja nincs. No most ilyen alapra téglából nem építhetsz, azt téglafallal nem terhelheted, de még az sem kizárt, hogy könnyűszerkezettel sem, ha annyira tré az alap és pl. nincs bekötve a meglévő épület alapjába, akkor külön mozog, s ha még le is terheled, akkor nagyon nagy eséllyel mozgásnak indul, bár ez statikai kérdés és nem vagyok statikus, szimplán ezt diktálja a logika.

Ha van egy legalább 20cm-es vasalt alapod, ami be van kötve a meglévő épület alapjába, akkor építhetsz rá 5x10-es vagy 5x15-ös faanyagból. Mindenesetre én úgy építettem hozzá, hogy ebben az esetben is a falak mentén (értsd az alap széleinél) csináltam egy 50cm mély sávalapot. Hiába könnyűszerkezet, azért van súlya, továbbá a sávalap azt a célt is szolgálja, hogy ne tudjon elcsúszni az alap.

2022. márc. 28. 08:36
 2/7 A kérdező kommentje:

Házról van szó

Beton van a terasznak,de meg kellesz hozzá betonozni,mert az kicsike

2022. márc. 28. 11:06
 3/7 anonim ***** válasza:

Azt meg végképp nem ajánlom. Az ilyen hozzábetonozott történetnél jellemző az, hogy 10-15 év múlva külön mozog, "külön életet él a kettő", még akkor is, ha betüskézed (összekötöd). Nyilvánvaló, hogy egy normális kőműves tudni fogja hogy lehet ezt jól kivitelezni, de ez nem feltétlen van rájuk írva.

Nem vagyok kőműves, csak egy villanyszerelő, de láttam már elég "csodát" így, hogy ép.iparban dolgozom, szóval ez meglátásom szerint jó akkor bír lenni, ha a meglévő teraszt felbontod és egyben készítesz egy alapot, sávalappal, ha könnyűszerkezettel építesz rá, elégséges lehet akár egy 50cm mély, vasalt sávalap ha kötött a talaj (de ez se szabályos így, azért azt hozzáteszem), egyéb esetben tisztességes 80cm mély, vasalt sávalapot kell készíteni, melynek szélessége min. a fal szélessége +10cm.

Ez ép.engedélyköteles amennyiben belterületen történik a hozzáépítés. Külterületen ha a hozzáépítéssel együtt sem haladja meg a 100 légköbmétert az épület, akkor engedély nélkül hozzáépíthető (hacsak a helyi építési szabályzat másképp nem rendelkezik).

2022. márc. 28. 16:56
 4/7 A kérdező kommentje:

Ja értem, köszönöm szépen a segítséget:)

Te mostanában csináltad?

Egy körülbelüli árat kérhetek hogy neked mennyibe kerult?

2022. márc. 28. 18:35
 5/7 anonim ***** válasza:

Azt nem tudok neked mondani, egyrészt ha tudnék is, nem volna még csak irányadó sem, tavaly szeptemberben vásároltam meg hozzá az anyagot, azóta rengeteget drágult az ép.anyag. Azért nem tudom megmondani neked, mert nem csak hozzáépítés történt, hanem ugyanúgy beépítettem egy teraszt is, ami pár m2-el növelte a hasznos alapterületet, de az épület alapterületét nem növelte, ezt nem magyaráznám hosszasan hogy lehetséges, lényegtelen... lényeg az, hogy egyszerre vásároltam ehhez az anyagot, nem is írtam fel mi mennyibe került, így nem tudok mondani árat.

Tudsz számolni! Kiszámolod az alapba mennyi beton kell, megtudod nézni 1 köbméter beton alkotórészeit (mennyi sóder, mennyi cement), ebből kitudod számolni az alap árát. Majd a falak hosszúsága, magassága megvan (megálmodod mennyi lenne elégséges), így ha tégla lesz, a téglánál is le van írva 1m2-be hány tégla kell! Ha könnyűszerkezet, akkor pedig az úgy épül, hogy alul számolsz teljes hosszra (vízszintesen) egy pallót (5x10 vagy 5x15) függőlegesen számolsz 41.6cm-enként 1 pallót, majd ennek a tetejére számolsz 2x1 pallót (szintén vízszintesen), így készül el egy fal, továbbá a sarkokban duplán kell számolni a pallót (sarokmerevítés). Ezen felül minden egyes palló közé kell (vízszintesen) egy merevítés kb. a közepén, ez a gyak. annyit jelent, hogy mégegyszer számolod a teljes falhosszt és az biztos elégséges. Ennyi a falszerkezet! Megvan a teljes falszerkezet, kiszámolod hány m2, annyi kőzetgyapotot vásárolsz és annyi legalább 15cm-es OSB-t számolsz. Külső falra felszögeled vagy felcsavarozod az OSB-t, belülre beteszed a kőzetgyapotot. Tetőnek ha jó a féltető, akkor a ház falára fel kell erősítsél (épület nagyságától függően) 10x10-es vagy 15x15-ös gerendát tőcsavarokkal, vagy átmenő csavar vagy ha belül nem akarsz rombolni, akkor szitahüvely és vegyi dübel.

Erre és a külső falra pedig gerendákat fektetsz, ismételten vagy 5x10-es vagy 5x15-ös, esetleg 7.5x15-öst! Erre vagy OSB (22-es) és zsindely, vagy léceled és cserép.

Belül gerendaközökbe szigetelés. Teljes falfelület és mennyezetre számolsz párazáró hőtükörfóliát, azt feltűzöd. 40cm-enként számolsz párnafát, azt felcsavarozod, majd 1 vagy 2 réteg gipszkarton, álmennyezetet készítesz, azt fém profilból, teljes falhossz adja az UD profil hosszát, 40cm-enként teszed a CW profilt, így tudod abból mennyi kell, plusz rászámolsz legalább 80cm-enként keresztbe CW profilt (ennek lesz tartószerepe), számolsz ugyanúgy legalább 80cmenként függesztőrudat, gyorsfüggesztőt. Minden egyes keresztbe felhelyezett CW profilt össze kell kötni az alatta lévő CW profilokkal, így minden egyes keresztezési pontnál számolsz keresztösszekötőt.

Sávalapot úgy ásol, hogy szélességbe rászámolsz még legalább 10cm-t és megpróbálod lehetőleg közel függőlegesre kialakítani az árok szélét annak érdekében, hogy mindjárt az árok külső szélébe betudd tenni az XPS szigetelést, ezzel egyben leszigetelted az alapot is, tüskét kell beletenni, hogy valami a betonhoz hozzáfogja. XPS lógjon ki a föld síkjából, ennyi a lényeg. Ha a házad sincs ennyire szigetelve, sőt sehogy nincs az alapja, nem muszáj ezzel sz-rakodni, utána is meglehet egy kicsit ásni, hogy az XPS legalább valamennyire rálógjon az alapra. A többi (maradék) falfelületre EPS-t számolsz 10 vagy 15-ös, ahogy gondolod. Rögzíteni ragasztóhabbal és rögzítőtárcsával! Üvegszövet háló, behúzni ragasztóval legalább kétszer, majd mehet fel a nemesvakolat.

Le kell ülni, ki kell számolni és meglesz pontosan mennyi az annyi!

Ami a másik kérdésednél felmerült, hogy engedély miegymás és ezzel járó esetleges kérdések, nálam nem számolandó, így azt végképp nem tudom megmondani mennyi, külterületen nem szükséges engedély ha hozzáépítés után sem lépem át a 100 légköbmétert, így én szabadon építhettem hozzá.

2022. márc. 31. 07:43
 6/7 anonim ***** válasza:
*15mm-es OSB, nem cm! :)
2022. márc. 31. 07:46
 7/7 A kérdező kommentje:
Nagyon-nagyon szépen köszönöm a segítséget!!!!!
2022. márc. 31. 19:21

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!