Új építésű házaknál miért nincsenek vegyes vagy fatüzelésű kazánok? Gázcirkót vagy ahol van termálfűtést építenek ki, az meg nem ad annyi meleget.
Kérdező, minimum napi 15 perc(inkább több) "míg egyszer megrakod és még egyszer dobsz rá". Ez egy fűtési szezon alatt mondjuk megvan 40 óra azaz egy normál munkahét, amit csak ezzel a házimunkával végzel. Plusz azon az egy alkalommal amikor összevágod a fát is nyugodtan számoljunk még egy munkanapot. Nem tudom, hogy mennyire vagy alul fizetve, de sokaknak azért ez komoly pénzben kifejezhető szabadidőveszteség. Akkor inkább fűtők gázzal és vagyok bent heti plusz egy órát melóban fűtésszezon alatt. Pénzben előrébb vagyok vele.
Persze a hasítógépet sem a hangyák hordták össze, abba is belefektettél némi pénzt. Röviden, amikor valaki azt mondja, hogy olcsóbb fával fűteni, az általában az ilyen járulékos költségekről szokott nagy vonalúan megfeledkezni, mint a saját munkadíja, szűkséges gépek beszerzése, azok üzemanyaga, karbantartása, stb.
És, még ha ezekkel is olcsóbb lenne, akkor is ott van az a mocskos kényelem, hogy gáz, vagy áram esetén nulla munka van vele.
Nemsokára kötelező lesz a napelem minden új építésű házon. Ettől függetlenül mi 2012-ben vegyes tüzelésű és gázkazánt is beszereltettünk. Nem tudom mennyire számít kőkorszaki elavultnak egy 9 éves rendszer... Vegyesen használjuk. Nekem nem nyűg időnként begyújtani, szeretem csinálni.
Hogy mi a környezetszennyező, azzal lehetne vitatkozni. Amikor gázt égetsz fosszilis tüzelőanyagot égetsz és folyamatosan növeled az üvegházhatást és a gyorsítod a klímaváltozást, amit már a saját bőrünkön is tapasztalunk. Amikor fát égetsz, nem viszel be újabb CO2-t a légkörbe, mert a fa élete során korábban már onnan vette ki, amit a nap energiájával kötött meg. Tehát elraktározott napenergiát szabadítasz fel tulajdonképpen. A gond akkor van, ha a bútorlaptól a szemetet át a gumicsizmáig mindent rádobnak a tűzve. A száraz tölgyfának alig van füstje. Csak hát ja, drágább, mint a teszkós szatyrot és a PET-palackot tüzelni.
12es, hasítógépet 10esért kölcsönöztem, ennyit nehogy már ne érjen meg neked. Napi 15 perc "meló"? Aztán meg telepítésnek sem rossz, mit csinálnak helyette bent, nyomják a számítógépet.
15ös tegnap este volt bent 25 fok, reggelre most van 22. Nem mentem ki egyszer sem hajnalban.
13as 7-10 napot fűrészelni, te miről beszélsz, nem kell hegyeket összehordani. Lehet kombinálni is, van kandallónk is abba mehet brikett is.
Saját munkadijról nem kell számolni mert ezen is spórolsz.
Ha vmit saját magad meg tudsz csinálni hogy nem kell hívni minden melóhoz a házban mestert, nyilván nem számolod a te óradíjadat. Ilyet nem is hallottam még.
"esténként nem ritkán 27-28 fok volt a lakásban a jól megrakott kazán miatt, úgy ébredtünk reggel kb. 20 fokra."
Ha pár óra alatt így ki tud hűlni a ház, az nem feltétlenül a fűtési rendszer hibája. Ilyen szellős házban a gáz valóban tudj tartani folyamatos 22 fokot, csak épp a gatyád rámegy, mert az utcát fűtöd. Erre a problémára úgy hívják a megoldást, hogy szigetelés és puffertartály.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!