Új építésű háznál milyen négyzetméter árral számolhatok? (Csongrád megye)
Lakásunk kb 38-40 mFt. Nekem van 4,5 millió ft megtakarításom, illetőleg feleségemnek nemsokára lejár a Fundamentája. Nem tudom 2 gyerek után milyen csok-ot vehetek fel, talán 2,7 millió vissza nem térítendőt. Nem vagyok ezzel képben. Fontos, hogy levegő-víz hőszivattyús legyen, napelemes rendszerrel, lehet erre azt írjátok, hogy szivárványt nem akarok a ház föle?:) Minden esetre a gáz beveztését mellőzném, ha lehetséges. Számomra még az is fontos, hogy a garázs egyben legyen a házzal. Sajnos telek nincs, de kibékülnék egy zsombói telekkel. A lakás árából illetőleg megtakarításokból mekkora házat tudok építeni? Muszáj lesz még gyűjtenem sokat ehhez? Az elképzelése nagyjából hasonló: [link]
Ez 118nm garázzsal együtt
Elméletileg nem ezt jelenti majd, hanem azt, hogy a többlet energiád nem fogja megvásárolni tőled a helyi elmű vagy csak minimális árat lesz köteletes fizetni érte. Ez valahol jogos, hisz rendben van, hogy a helyi szolgáltató fizet amiért kap tőled mint, "törpeerőmű", energiát, de ők azt a kiadott pénzt nem tudják önmagukra, fejlesztésekre fordítani.
Szerintem, ha így is minimális lesz főleg a fűtésre fordított energiáért kiadott pénz, ez még megszokható változás lesz.
Javítsatok ki, ha nem jól értelmezem, én fél éve hallottam erről az EU-s lépésről.
8 vagyok.
Tömören levezetem mi a problémám a zöld energiával. Tehát nekem egy panasonic aquarea all in one gépet ajánlottak, mivel én kifejezetten kértem a HMV tartályt.
Az energetika alapján az én házam 24 fokon 2 főre számolva évi 100000 ft-os gázszámlát generál majd meleg vízzel együtt. A fent említett felső kategóriás hőszivattyúra azt ígérték kb 50%-al kevesebb költséggel üzemeltethető, mint a gázos rendszer, ami 900000-ba kerül (kazán+hmv).
Szóval ha állandónak tekintjük az árakat, mivel arányosan növekszik minden, akkor (25000000-900000)/(100000/2)= 32 év alatt térül meg...
Aztán nem mindegy hogy 10-15 év múlva jelenlegi árakkal számolva 300000ért gázkazánt vagy pedig 1,9 millióért cserélsz hőszivattyút (azért nem 2,5 mert hmv rendszer már adott)
A napelem eddig jó esetben 10-12 év alatt térült meg, 2,5 év múlva senki sem tudja megmondani, hogy valaha is megtérülne. Részletei a szabályozásnak még nem nyilvánosak. Vajon mit csinálnak akkor a napelemesek, ha a villamos hálózatra való rátöltésért még a termelőnek kell fizetnie. Mert megtehetik, vagy csak egyszerűen azt mondja pl: e-on, hogy neki nem kell a felesleges energiám, de ha ingyen adom akkor elfogadja. És muszály lesz oda adnom mert nem tudok vele mit kezdeni. És ha villannyal fűt valaki ilyen helyzetben, akkor bizony keményen perkálni kell, mert a napelem télen talán max30%-on dolgozik.
Persze utóbbi csak feltételezés, de bármi megeshet.
Sajnos többnyire mindig azért születnek az újabb jogszabályok, hogy szívassák az embereket.
Az elektromos autóknál is ingyenes volt eleinte a tankolás.
Most, hogy sok a napelem a tetőkön, már lehet azok tulajait is szívatni, mert ki vannak szolgáltatva a hatalom kénye-kedvének.
Akik pl. most azért szereltetnek fel napelemet mert az állam visszafizeti az 50°-át már csakis havi elszámolásra szerződhetnek az E-onnal.
De a régebbi napelemtulajokról sem feledkeznek meg, ugyanis ha ledöglik az inverter (és az előbb-utóbb ledöglik) és ezért pl. kicsit erősebbet tetetnének fel, vagy kissé bővíttetnék a rendszerüket már csak új havi elszámolású szerződéssel módosíthatják.
Eddig sem térült meg 10 év alatt a napelem csak a mesében, ezután pedig pláne nem fog.
14 es jo nagy hulyeseget irsz, kazan van 600.000 ft ert is hoszivattyu meg 1,5 milioert is
Ez csak egy kiragadott fassag
A kazán 285000 Ft, beüzemelve kéménnyel gáztervvel 500000, Mivel új építés kellett a 25% megújuló miatt a hővisszanyerős HMV 400000 (200 liter, és egyben indirekten is lehet fűteni gázkazánnal). És igen tudom hogy most eltolták az alternatív energia rendeletet, de ha már megvan marad.
Igen azt is tudom hogy lehet venni hőszivattyút 1,5 m-ért. Nekem 9KW-os kell, és lesd csak meg mibe kerül, ha kérsz hozzá min 100 literes hmv tartályt. A másik dolog pedig nem árt megnézni milyen cop értékkel fűt az olcsó verzió. Ha a jósági foka 2.8 alatti lesz akkor egy gázkazán gazdaságosabban üzemel.
Egy hőszivattyú beüzemeléséért 300-500000 közötti összeget kértek el a cégek az árajánlataim alapján (6 cégtől), ellenben a gázkazánt 60000-ból megcsinálják.
jelenleg épül, elvileg június 1-én költözök be.
Az energetika nem igen tér el a gyakorlattól, több ismerősöm tapasztalata alapján.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!