Earthship ház építése, nem szemétből, és hogy ne hobbitlaknak nézzen ki?
Talán szalmából lehet a hagyományos építkezéssel külalakra megegyezőt a legkönnyebben építeni. Nekem leginkább a földdel töltött zsákból építkezés, ami tetszik, elsősorban annak építési gyorsasága, nem az, hogy természetes anyag... kiváltképp a kör alakú házak, amelyek így hasonlítanak egy nagy jurtához tulajdonképpen, de lakni nem laknék ezekben, hétvégi háznak viszont szívesen használnám és építenék is ilyet. Hogy építhetnék-e, külterületen ilyet, azt nem tudom, a HÉSZ nem tér ki rá. Ismerve a helyi önk. hozzáállását erre a kérdésre azt a választ kapnám, hogy "csináld b...meg!"
A vályog nem pálya, de a földdel töltött gumiabroncs, az igen? Mondjuk ezt egyáltalán nem értem, de mindegy. Amortizálódik az évek során egyébként! Épp tegnap szedtem ki partoldalból, amiben benn áll 20 éve, egy feszítővassal úgy feltéptem, mint a sz-rt. Tehát ekkor a gumi szerepét tekintve az, ami megtartja a földet, de attól még ugyanúgy földből építkezel. Vagy a vályog szimplán snassz? Az ilyen sörösdobozokból, üvegpalackokból épített házak esetében pedig az max. egy díszelem, az ilyen esetben a kötéshez felhasznált anyag teszi ki az építmény zömét. Műanyag üvegből készült házak esetében valóban az teszi ki a fal jelentős részét, de ennél pedig ismételten földből építesz valójában, és úgy egyébként újrahasznosítható anyagból, amit te kiemelsz a körforgásból, amit kivonsz abból, azaz visszatartod. Ebben pedig nincs semmi környezetkímélő, sőt ellenkezőleg!
Ha olcsóbb, akkor a vert falnál nem olcsóbb egyik sem, mire palackokat beszerzed vagy a gumiabroncsokat beszerzed stb. stb. Régen kézzel döngölték, ma géppel is megteheted, lényegesen gyorsabban épülhet. Ma is építenek vert falat, ritkaságszámba megy ugyan, de a környékemen is épült egy.
Én épp külalakra nem akarnám, hogy olyan legyen :)
A földel töltött gumiabronccsal is csak ironizáltam. Engem az érdekelne, hogy ugyanazokkal a pozitív tulajdonságokkal bírjon (jó szigetelés, nagyon alacsony rezsi, stb), de ne több száz éves technológiával készüljön. Ha belegondolok, azt nem tudom, mennyi előnye van egyáltalán egy ilyennek egy modern passzív házzal szemben. Pl: a nagy fénygyűjtő ablakoknak gondolom fontos szerepük van.
Az ökológiai lábnyomom nem érdekel, azért nem fogok pl: jurtában lakni, hogy csökkentsem, az érdekel, hogy rezsimentes legyen, amennyire ez csak lehetséges.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!