Milyen fűtést javasoltok?
Ha 1 millióból meglenne a gáz bevezetése, simán bevezetném, de eddig azt olvastam, hogy az több milliós beruházás. 1 milliót rá tudok szánni, 2-3 milliót már nem. A gázcsonk az utcában van párszáz méterre.
A napelem azért jutott eszembe, mert a kinézett kis ház melletti majdnem összes ház napelemes. Gondoltam hátha azért, mert jó megoldás.
Az elektromos padlófűtés kb. mekkroa beruházás? Az a baj, hogy a házban az elmúlt véekben lett mindenhol új padló (márványkő) és nagyon szép, nem akarnám felbontani..
Klíma amúgy van, nem tudom, az mennyit számít.
Kémény, kazán stb. készíttetést írtatok a gáznál, de van kémény meg kazán a vegyes tüzelésűhöz, abból nem lehetne átalakítani, átvezetni vagy nem tudom mit kell csinálni.
Amúgy azért néztem ki ezt, mert nem akarok a belvárosban lakni, hanem egy csendes zöld kissé tanyasi helyen, ami azért mégis város és kulturált. Itt viszont sehol nincs bekötve gáz. A városban van, de az ottani házak nem 1-5 millióval drágábbak, hanem közel 20 millióval.. legalábbis amik nem omlanak össze és jó állapotúak, mint ez a kinézett házikó. De ha lenne pénzem, akkor sem belvárosba költöznék, mint mondtam. A ház nekem egyedül még nagy, de 5-10 éven belül családot tervezek, akkor pedig már kell ez, és a gyerekeknek is jobb lesz a nyugodt, zöld környezet, a nagy udvar, az erdők, mezők, állatok stb. Nem akarok pár évente kötlzögetni, ahogy épp az éeltem alakul. Szeretném kialakítani azt a helyet, ahol élhetek majd akár egy egész éelten át. Panelben megőrülnék, nem nekem való. Bérelni meg a legnagyobb őrültség, dobod ki a pénzt az ablakon. Inkább magadnak fizess (akár hitelt) mint más zsebét tömd és még akkor sem lesz soha a sajátod az ingatlan..
Új gázkazánhoz új kémény is kelleni fog.
Ha nem akarsz burkolni, akkor marad a gáz tényleg
Kérj ajánlatokat innentől többet nem tudunk mondani.
Nekünk udvaron belül kell majd vízcsövet lefektetni arra 1000 Ft/m díjat mondott egy helyi vállalkozó csak a kiásásra. A gázban a tervezés és a gázszerelési munka a drága igazán.
Megnéztem a napelemes videókat, azért elég jól hangzik, hogy (állítólag) kb. 1 millióból megvan és a bejött energiát (illetve pénzt) elrakod télre lényegében, így elvileg nem túl drága, előbb-utóbb megtérül.
Gondolkozom rajta.. vagy a gáz bevezetésén, melyik a jobb megoldás. Ellentétesek a vélemények eléggé.
Villanyradiátor, infrapanel, norvég panel, elektromos kazán, meg hasonló dolgokat felejtsd el. Rémesen sok a rezsije. Nem is igazán lakóházakba való.
Napelem jó dolog, de nagyon nem mindegy, hogy mire használod a megtermelt áramot.
A nappali csúcsidőset (ez kell, hogy otthon dübörögjön a háztartás) 43 Ft-ért kapod kilowattóráját. Ezt jó biznisz kiváltani napelemmel, mert kb. 10 év alatt megtérül és a következő 10-15 évben amíg működik a rendszered, termeli neked a hasznot.
Viszont!
Elektromosan fűteni H tarifával (is) lehet, ami mindjárt csak 23 Ft-ba kerül, a napelemed megtérülését kitolja 20 évre. Így viszont egyáltalán nem jó biznisz, mert gyakorlatilag semmi mást nem tettél, mint 20 évre előre kifizetted a villanyszámládat, illetve nyakadba vetted a rendszer karbantartásának feladatát. Felettébb kellemetlen, amikor nyáron bedöglik az inverter és neked éppen nincs fél milliód egy újra. Ugorhat az egész éves termelésed a zsíros nyári hónapok kihagyásával.
Én a helyedben megpróbálnám korszerűsíteni a meglévő rendszert:
- kazáncsere, nem óriási tétel egy új vegyes tüzelésű kazán
- olyat vennék, amire pellet égőfej szerelhető
- egész éves pellet kb. 3 raklapnyi mennyiség
- napi 1x igényel 5 perc porszívózást, nem kell fát hordani, begyújtani, meleg lakás vár akkor is ha későn érsz haza.
- hátránya hogy kell egy értelmes szerelő hozzá. Jóska bá már nem érti ezeket.
- a kazánra szerelhető égőfejekben az a jó, hogy meghibásodás esetén ugyan úgy le lehet szerelni és akkor hagyományos fatüzeléssel fűthetsz tovább. Ez azért nem rossz karácsonykor, amikor egy szerelő sem elérhető.
- legalább a padlást leszigetelném 20 cm kőzetgyapottal. Rengeteget számít. A megspórolt energia a legolcsóbb.
/azért a bérlésnek is van komoly előnye: azonnal leléphetsz pl. egy jobb munkahely miatt, mert nem láncol a hiteleddel terhelt ingatlanod/
+ a használati melegvíz is megoldott lenne a pelletes fűtéssel, nem kellene a drága villany bojler.
Akik klímával fűtenek, nekik bizony ott a pazarló villanybojler. 2 felnőtt, 2 kisgyerek mellett az már karcolja alulról a 200.000 ft-ot évente.
Kedves kérdező!
Pontosan tudom, hogy miről beszélsz és mit szeretnél.
(Én is egyedül lakom egy nagy családi házban.)
Sok javaslatot kaptál az eddigi válaszadóktól, nem is csodálom, hogy nem tudsz dönteni hiszen nem látod át az anyagi részét.
Beleszerettél az adott házba, és szeretnéd megoldani valahogyan tök egyedül, 20 éves lány létedre a fűtését és a fenntartását.
Szerintem nem tudod, hogy mire vállalkozol, de nyilván nem tudunk lebeszélni róla, mert csökönyös vagy és ragaszkodsz az álmaidhoz.
Sajnos a valóság kijózanítóbb.
1 millióból nincsen használható napelem cs. háznál!
A napelem amúgy is felejtős, mert sohasem fog megtérülni a beruházás.
Amivel már fűteni is lehetne, az 4-5 milliónál kezdődne egy ekkora háznál.
A jótanácsom és a legolcsóbb megoldás, hogy -mint előzőleg is javasolták- használd a földszinten a meglévő klímát, csak éppen intézzed el hozzá a H tarifát.
Az emeleteket pedig zárd le télire.
Ennél olcsóbb megoldás nem létezik.
Sok sikert hozzá.
Nyilván a gáz a legjobb ár-kényelem szempontból, de mintha írta volna
" Itt viszont sehol nincs bekötve gáz."
Pellettel még mindig tized annyi teendő van, mint fával és kb. tized áron kihozza, mint a klímás+napelemes témát.
Igen, a pellet beszerézése szokott kérdéses lenni, de éves tartalékban kell gondolkodni, így bőven van rá idő beszerezni, illetve egy teherautó fuvar azért nem olyan nagy plusz költség.
Pelletet tudnék szerezni jó áron, pont itt van egy ismerősömnek pelletgyára. Egész évben van olcsón. A pellet nem hangzik rosszul, bár nem ismerem a működését, de gondolom, csak berakok egy (pár) lapát pelletet és az ég.. aztán kiporszívózom? Azért mégsem kell fát cipelni, vágni st.b vagy szénnel koszolni, kormolni. Persze jobb lenne, ha nem kéne ennyit sem csinálni, de ennyi azért belefér. :D
Gondolkozom. Megpróbálok utánajárni, mennyi lehet a gáz bevezettetése 250 méterről mindenestül, aztán mérlegelek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!