Milyen fűtést javasoltok egy 78 négyzetméteres '70-ben épült tégla házba?
Mindenképpen rendszerben érdemes gondolkodni.
Ha a keretbe belefér a gáz gazdaságos, kényelmes
A levegős hőcserélőkre nekem nem jön ki a matek
A talajszondások, illetve a talajvizesekre nem számoltam utána, lehetnek gazdaságosak
A tetőre szerelt meleg-vizes kollektor, ha nagyon utánajársz (olcsó beszerzés jó minőség) valamennyit segíthet, de itt nagyon hangsúlyos a rendszerben tervezés a vízmelegítővel (a barkácsmegoldások csúnya égéseket okozhatnak), a számításnál vedd figyelembe. hogy a rendszer pont akkor ad sok meleg-vizet, amikor nincs rá szükség
A vegyes tüzelés lehetőségét érdemes meghagyni (gyakran adódik ingyen fa)
Sajnos nagy csodák nincsenek, az ármozgásoktól időjárási viszonyoktól függően más-más lehet a befutó
A hőszigetelés mindenképpen jó Ha már a munkabért fizeted, érdemes minél vastagabbat. A közetgyapot határozottan jobb választás, kevésbé kell félni a penészedéstől
Szigetelésnél érdemes ellenőrizni a padlás és a padló felé is ellenőrizni a hőveszteséget
Esetleg egy hőcserélős szellőző rendszer (ilyenre még nem kértem árat)
Elektromos fűtés csak akkor ajánlott ha nagyon jól szigetelt a ház. Egy 70-es évekbeli ház utólag nem szigetelhető ésszerűen ilyen mértékben.
Elektromos fűtés 2,5-3x annyiba kerül mint a gáz. A fafűtés kb. fele, harmada a gáznak.
A levegős hőszivattyú mondjuk 3-as cop-val 3 kw-ot fűt 1 kwh elektromos energiával, de 3-as cop-t pont a nagy hidegben nem tudja amikor a legtöbb energia kell.
Gáz bevezetés+kondenzációs kazán elég drága. Vagy egy puffertartályt érdemes a mostani rendszerhez vagy egy pelletkazánt. A pellettel fűtés kb. ugyananniba kerül mint gázzal, de nem kell bekötést fizetned.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!