Új fűtésrendszer kialakítása 60 nm-es régi tégla építésű lakásnál. Padló- fal- vagy radiátor fűtést javasoltok?
HAsonló helyzet:)
Nálunk norvég fűtőpanellal lesz a fűtés megoldva.
Szerintem jó a padlófűtés, bár nekem akkor már a felületfűtés tetszene jobban.
Ha megengedheted magadnak, akkor a hálókban fal, a többi helyen fal+padló.
Ha nem futja rá, akkor a fal helyett radiátor.
...de inkább szorítsd ki a falat, hihetetlen érzést kelt!
Padlófűtés csak akkor, ha minden irányból jól hőszigetelt (lesz) a lakás, és nem túl nagy a belmagasság, mivel a padlófűtés korlátozott mennyiségű hőenergiát tud leadni. (max kb 28°C-os víz mehet benne).
Kiegészítve fal/mennyezet fűtéssel persze jobb a helyzet, de felejtsd el, hogy utána nyugodtan felszögelsz egy képet, tükröt stb. Ha rossz a hőszigetelés, akkor radiátor kell. Egyszerűbb, olcsóbb.
Nálunk padlófűtés van a hálóban is, nincs vele semmi gond por vagy egészségügyi szempontból.
Én a következőt tapasztalom:
A padlófűtésben - mielőtt megvettük volna a házat, szvsz 50-60 fokos víz keringett. Kész csoda, hogy nem ment tönkre, szóval valamilyen módon betonstabil a rendszer.
A lényeg pedig:
Jelenleg 45 fokos víz megy a padlóban.
A két osztószeleppel (piros és kék) beszabályoztam a hőmérsékletet.
A fürdőben 28fok van, nincs fojtás.
A konyhában és a nappaliban pedig úgy van beállítva, hogy ne legyen túl meleg a padló és a torlószelep(kék) nincs lefojtva, mert az a leghosszabb kör.
A lényeg: 21,5 fok, kellemes hőérzet, 224 m3 gázfogyasztás.
De az északi falam mellett nem lehet aludni, így a hőérzet miatt falfűtés lesz jövőre a teljes északi falon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!