Puffertartály beépitése érdemleges-e vagy sem? Egy 1500 literes tartályt mire felfűtesz, valószínűleg annyi fa elmegy, mintha 24 óra alatt akár kétszer is begyújtasz, és 80 fokra felmelegited a kazánt. Tehát hol éri ez meg?
Viszont ha felmelegedett, 4 napra valo fat sporolsz meg.
Dontsd el hogy megeri-e.
Most hogyan biztosítod az állandó hőmérsékletet a lakásban ?
Ha megrakod a kazánt meleg van amikor leég a fa hidegek a radiátorok.
Felfűtesz 1500 liter vizet egy szigetelt tartályban akár 80 fokra és abból úgy tudod fokozatosan felhasználni az eltárolt hőt, hogy olyan hőmérséklet lesz a lakásban amilyet a termosztáton beállítasz hosszú órákon keresztül akkor is ha a kazánban már kialudt a tűz.
A rendszer méretezését érdemes szakemberre bízni mert csak akkor lesz hatékony.
Azt hogy mekkora puffer kell, azt a ház hőszükséglete határozza meg! Nem hasra ütésszerűen történik a dolog.
A másik legfőbb paraméter pedig a kazán teljesítménye, az alap számítás, hogy 3-4x kell megraknod a vegyes kazánt a puffer felfűtéséhez, ami átlag 5-6 óra fűtést jelent. Ezeket a számokat nagyban befolyásolja a kazán tűzterének mérete és a felhasznált szén vagy tűzifa minősége.
40 fok alá nem érdemes lehűteni a puffer hőmérsékletét, és általában max 24 órás üzemre méretezik. Azaz 40 fokos víznél fűtesz 6 órán keresztül, majd a puffer a maradék 18 órán át tartja a hőmérsékletet -13 külső hőmérséklet mellett.
40 fokra pedig csak egyszer kell felfűteni egy fűtési szezonban általában. Viszont a fűtési szezon nagy részében a jól méretezett puffer akár 2 napig is tartja a ház beállított hőmérsékletét, mivel a szezon 80%-ban a kazánteljesítmény 50%-át kell csak használni.
A pufferal való fűtés lényege, begyújtasz és rakod mint az állat, amíg meg nincs a meghatározott hőfoka a víznek pl 80 °C. Pl: egy 35 KW-os kazánt elegendő 2 óránként megrakni 1-1,5 évet száradt akáccal, és ezt még 2x eljátszani egy begyújtás alkalmával, ami kb 6 óra, és az 1000 liter 40 °C-ból 1000 liter 80 °C lesz
"Egy 1500 literes tartályt mire felfűtesz, valószínűleg annyi fa elmegy, mintha 24 óra alatt akár kétszer is begyújtasz, és 80 fokra felmelegited a kazánt. Tehát hol éri ez meg?"
Ez a puffer használati mód teljességgel helytelen.
A puffer lényege az lenne, hogy először felfűtöd a házat (tavasszal és ősszel ez viszonylag gyorsan, 1-2 óra alatt megtörténik) majd ahelyett, hogy a kazánban még égő tűz hőjével túlfűtöd az épületet azt betöltöd egy pufferba.
Természetesen fűtheted kedvedre a puffert (hogy pl. hajnalban arról menjen a fűtés), de csak MIUTÁN a ház már meleg.
A puffer helyes bekötése: felülről lefelé töltődjön meleg vízzel. Rétegződés! A keveredés megengedése hibás!
A kivétel ugyancsak felülről történjen, mert így kapod a legmelegebb vizet a ház számára.
A hideg-meleg víz természetes rétegződését nagyon jól ki lehet használni, általában semmi szükség drága keverő szelepekre, csapokra.
Ami a kérdező utal, a puffer "sorba kapcsolása" a fűtési rendszerrel teljesen értelmetlen, ilyen rendszert nem csinál egy hozzáértő szakember.
Sajnos ebből is látszik, mennyi a kókler mindenfelé és egy tök értelmes gondolatot teljesen tönkretesznek.
Utolsó?
Keverőszelepekre igenis szükség van. Ezek nélkül normális szerelő nem csinálja meg.
Én 35-40 fokról 90-95 fokra 40 kg fával fűtöm fel.
Eddig 13 alkalommal kellett 2 naponta begyújtani a szezonban. Inkább 3 naponta, vagy több. Igaz a ház nagyon jól szigetelt, és csak sötétedéstől éjfélig van fűtve 23,5 fokra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!