Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Fa fűtéses kazánhoz érdemes...

Fa fűtéses kazánhoz érdemes tenni puffertartályt?

Figyelt kérdés
Volt aki azt mondta hogy nem érdemes mert fölöslegesen fütök pluszba 1000 liter vizet és amúgy is nem tart 3 óránál tovább a meleg víz . En nem igazán hiszem azt el . Tapasztalatok ?

2019. máj. 21. 18:00
 1/7 anonim ***** válasza:
28%

A plusz víz fűtéséhez plusz tüzelőre van szűkség .

Hogy ezt hőt mennyi ideig nyered vissza ,annak több feltétele van .Mekkora lakást fűtesz,hány radiátor dolgozik.

Milyen a lakás hőmegtartása .Én nem tartom lehetetlennek ,hogy csak 3 óra ideig tart ki .1000 l víz nem olyan nagy mennyiség.Kérdés az is,hogy hány fokos ez plusz víz mennyiség .Azt a tartályt teljesen le kell hőszigetelni .

2019. máj. 21. 18:48
 2/7 A kérdező kommentje:
Igen a tartály teljesen hőszigetelt.
2019. máj. 21. 18:49
 3/7 A kérdező kommentje:
10 radiator és 140 m2 a ház.
2019. máj. 21. 18:52
 4/7 mindentudó99 ***** válasza:
Akkor oda eleve kevés az 1000 literes. Nekem ekkora van kissebb házba úgy 100m2. De 1500 -as lenne ideális. Sajnos mivel utólag csináltattam adott volt az ajtó amin nem fér be nagyobb. Igen szükség van némi plussz energiára hogy felfűtsd. Gyakorlatilag a huzatszabályzóra nem feltétlen van szükség. De nem az egész tartályt kell mindjárt fűteni. Az kazán elmenő ágát a tartály felsőrészére kell kötni. Így a meleg rögtón megy a radiátorokba. A kazán visszatérőt meg a tartály aljába . A visszatérő víz melegíti a tartályt. Tehát nem, nem fűtöd direktbe a plussz 1000 litert. Hogy kellően felfűtsd jobban kell rakni viszont nem megy ki a kéményen a felesleges energia. Ha reggeltől délután egyig fűtök estig elvan . De akkor megy egyfolytában. Ha nincs túl hideg le lehet állítani a keringetést. Akkor minimális hőveszteséggel elvan a víz a tartályban. Aztán igény szerint indítod. De mondom nálam is nagyobb tartály kellene. Úgyhogy ne 1000 be gondolkodj. Minimum 1500 ast tegyél. Egyébként 80 fokra fel tudom fűteni a vizet a tartĺáy felső részében . Ekkor alul 70 fokos. Szerintem lehet vele spórolni és kényelmi szempontból sem rossz. A neten vannak adatok mennyit spórolhatsz szerintem túlzóak némelyek. Írnak 70%-ot de az biztos túlzás. 40% inkább. De biztos írnak itt majd hozzáértőbbek is.
2019. máj. 21. 20:14
 5/7 anonim ***** válasza:
28%

4 es,hol van itt a kényelem .

Talán csak akkor ,ha nyugdíjast foglalkoztatsz napi 6 órában .

2019. máj. 21. 21:36
 6/7 mindentudó99 ***** válasza:
Ha másra nincs lehetősége miért ne lehetne kényelmesebb ?
2019. máj. 22. 04:08
 7/7 Meton ***** válasza:

Nekem is van puffertartályom és szerintem nagyon jó. Persze van rajta veszteség, meg jóval lassabban fűt fel, de az marhaság, hogy plusz vizet fűtesz, mert azt mind fűtésre el is használod. Viszont a csöveket rendesen le kell szigetelni, mert ott sok hő elveszhet. Én kábé 4 fokot mértem a 2-3méteres szakaszon. Persze 70 foknál ez talán kevésbé észrevehető, de nálam a 40 fokos víznél nagyon hiányzik. Arról nem beszélve, hogy ott lesz meleg, ahol nem kellene.

Ami a bekötést illeti, én felülre kötöttem a kazánkör meleg ágát és a fűtőkör meleg ágát is, így nem kell kivárni, hogy a tartály felmelegedjen, a melegvíz szinte azonnal a fűtőkörbe kerül. Amikor már elég meleg van a lakásban, a termosztát úgyis lezár és a melegvíz a tartályban marad. Jut eszembe, hőcserélő nem kell, mert azzal fel kell melegíteni a tartályt is, csak utána lesz melegvized a fűtésre, ami 3-4 óra. És ne hagyd, hogy a vízszerelő azt csináljon, amit akar, mert rosszul fogja bekötni. Ők ugyanis másképp gondolkoznak, úgy csinálják, hogy a tartályban keringjen a víz, ami nagyon nem jó.

A nyereség pedig annyi, hogy fatüzelésű kazánnal nem bírsz állandó hőmérsékletet előállítani, ez képtelenség. A puffertartálynak viszont mindegy, mert nem enged melegebb vizet tovább, csak amire szükséged van, a felesleget meg tárolja. Jut eszembe, a fűtőkör meleg ágába kell egy termoztátos keverőszelep, ami a meleg vízhez hideget kever, így állandó lesz a fűtőkörödben áramló víz hőmérséklete, valamint spórolsz a melegvízzel is.

Egyébként az 1000 liter víz egy 120nm-es házat 3-4 órán át melegen tart, ha már a kazánt leállítottad. Tárolni napokig lehet, alig csökken a hőmérséklete. A legnagyobb előnye, hogy állandó a hőmérséklet, függetlenül a kazántól.

2019. máj. 28. 10:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!