Rosszul osztom be vagy ennyit nem lehet jobban? Szerintetek hogy tudnám jobban beosztani a pénzt?
Szinte minden hónap végén fillérezünk, mert egyszerűen elfogy a pénz. Hónap elején beosztom előre, de mindig van valami. Van 2 gyerkőcünk, egyik pelusos másik most lett ovis, plusz ketten a férjemmel. A havi bevételünk összesen kb.240ezer forint. Költségek:
-Rezsi 40ezer
-Telefonok 8ezer
-Gyerekek (vitamint, pelus, tápszer, pár üveges étel, tejpépek, stb...) 20-25ezer
-Tankolás 12-15ezer
Ezeken kívül heti 20ezret számolok ételre, egyéb dolgokra (tisztítószer, egészségügyi dolgok,...)ez ugye havi szinten kb.100ezer.
Elvileg maradnia kéne, de valahogy mégse marad. Rosszul csinálom vagy ez tényleg nem sok pénz??
Szerintem nem csinálsz semmit rosszul
A fizetésetek kevés.
Mi a férjemmel 410ezret viszünk haza. 1 gyerekünk van, 5 éves, ovis.
Saját ház, 2 kocsi. Kb 300-350ezer a havi kiadásunk.
Szerintem valamelyikőtök (vagy mindketten) keressen/keressetek jobban fizető állást.
A 240ezer alapban baromi kevés, művészet kijönni belőle.
Ilyenkor kell visszafogni a dolgokat és nem üveges kajákat venni a gyerekeknek, hanem otthon készíteni, az valamivel olcsóbb. Pelenkanadrágot sem kell venni, hanem csak eldobható pelenkabetétet, ha már a mosható tetra pelenka nem opció.
És máris beljebb vagy 20ezerrel.
A telefont is lehetne csökkenteni egy kedvezőbb csomaggal.
Én nem állítom, hogy ezek a legideálisabb megoldások, de havi 240ezres jövedelemnél kompromisszumokat kell kötni.
A férjed meg próbáljon keresni valamilyen jobb jövedelmű munkahelyet, mert ez a havi "kötéltánc" sokáig nem tartható. Mi történik, ha közbejön valamilyen extra kiadás?
Ennyi embernek ez kevés pénz, ez van, nem tűnik úgy, hogy rosszul csinálnád. Ezeken felül még kismillió kiadás van egy háztartásban, hol műszaki, hol adó, hol új gép vagy eszköz, ruha is kell...
Mi valamivel kevesebből vegetálunk (úgy értem, ketten 100 ezerből), de ez tényleg nyomor és extrém alacsony a ház rezsije. Kettőnkre 240 ezernél sem érezném, hogy nagyon ugrálhatunk, azt simán felszippantja az élet, de az már szerény élet lenne, nem nyomor. De nálatok egyszerűen túl kevés a pénz.
Más kérdés, hogy nálunk soha nincs olyan, hogy fillérezünk, a hó vége elvben olyan, mint az eleje. Gyakorlatilag nem, mert a fizu elmegy az első 1-2 héten és utána a párom nem akar a megtakarításhoz nyúlni, de ha muszáj lenne 1-200 ezret fizetni valamire, lenne. Nagyon röviden éltem csak úgy, hogy nem volt még ilyen csepp megtakarításom se, iszonyú érzés. KELL tartalék. Muszáj. Nem lóghattok a levegőben, ha beüt valami. Nekem igazából pár millió alatt is semminek érződik a megtakarítás, de már megszoktam.
Ez az utóbbi hozzáállás kérdése is, bármilyen fizuval képesek az emberek fillérezni hónap végén s gyakorlatilag bármilyennel lehet egy parányi megtakarítás, csak a biztonság kedvéért. Kis pénznél pici, de mégsem kell napokig várni 120 forinttal a zsebedben, hogy jöjjön a fizu és vehess egy doboz tojást. Jó, lehet, hogy nálad nem ennyire erős a fillérezés, de mi van, ha széttörik valamelyikőtök lábán a bakancs? Javítani kell az autót? Szemüveg, fogorvos, telefon, lakás, bármi... Vagy erre van rövid, nem kamatos hitel valami kártyával? (Már nem értek hozzá, nekem nincs bankszámlám sem, pénz nélkül minek?)
Ötletet ilyen szinten nehéz mondani, hiszen nem látunk bele az életetekbe. Felesleges, durva költségek ugyebár ránézésre nincsenek.
Nálunk a telefon évi 5-6 ezer, egyszerűen nem telefonálunk, pénz sincs rá és felesleges is többet.
Ételen sokan tudnak spórolni, még én is tudnék többet, de nem akarok. Viszont fejenként 20 ezer/hóról már nincs hova, ez is visszafogott, lehet, hogy a kicsik miatt, nem értek hozzá.
Rezsi: nem sokat tudsz tenni vele, kivéve, ha feleslegesen használtok valamit, ugyanez a tankolásra. Csak úgy ne menjetek el a világ végére vásárolni, de gondolom, nem teszitek.
Egyszerűen nem látni spórolási lehetőséget, te kaphatsz el valami aprókat közben, de sokat ne várj.
Esetleg egészségpénztár nyitása? Havi 3 ezer forint, de áldás tud lenni, ha valaki beteg és gyógyszerre kell, vagy orvosra. Egyfajta előtakarékoskodásnak éljük meg a párommal. Mindkettőnknek van. Ő nem rég szemüvegre költötte el, én fogorvosra, gyógyszerre szoktam. Tök jó, hogy ezekre nem a havi büdzséből kell gondoskodnunk váratlanul és még adó visszatérítés is jár utána. A fix havi költséggel pedig kalkulálni tudunk mindig. Egyfajta biztonság érzetet ad.
Egyébként nem tűnik úgy, hogy rosszul gazdálkodnál, nem sok pénz ez négy személynek. Próbáld meg felírni minden költségeteket úgy, ahogy itt tetted. Összeadod, kijön egy összeg. Itt pl. 188 ezer. A maradék 50 ezret már akkor tedd félre, amikor megérkezik a havi bevételetek. Borítékba, megtakarítási számlára, vagy bárhova, ahol nincs szem előtt. Utána pedig kezeld úgy, hogy az nincs is. Csak a maradékból gazdálkodjatok. Hó végén még mindig hozzá lehet nyúlni, ha baj van, de ha átállítod a gondolkozásodat arra, hogy az "nincs" és ebből kell kijönni, akkor pár hónap után már menni fog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!