Mit csinálok rosszul? Totya vegyes tüzelésű kazánnal fűtök, de teljesen kezdő vagyok ebben a kategóriában. Sokan mondták meg kell tanulni nincs is ezzel probléma szorgalmasan, teszem a dolgom.
Szénnel nem egyszerű tüzelni!
Nagyon jól tetted, hogy ezt választottad, mert a vizes akácot sok helyen már 5 ezerért adják. Megjegyzem, hogy lengyel extra dió 6 ezer. S inkább megveszik a vizes fát. RÖHEJ.
Ha jól gondolom, fentről gyújtod meg, ez a jó módszer, igaz lassúbb, de hatásosabb. Primer és szekunder levegőt is kell adni a tűznek, tehát elvileg az nem helyes, hogy a huzatszabályzó lezár, de hát ilyen esetben nincs mit tenni.
Ha leégett a szén, és már csak a parázs van, akkor nem szabad rátenni a parázsra, mert lefojtja azt, s elkezdhet pufogni. Ilyenkor a parazsat oldalra kell húzni, s mellétenni a szenet, s így oldalról begyullad az.
Hogy mennyi elég? 20 kW-os kazán, vagy 50? Ház 80 vagy 200 négyzetméter? Ugye érzed, hogy nem lehet megválaszolni?!
A fő probléma az, hogy zárt a rendszer, mert ha nyitott lenne, akkor nagyon nehezen lehetne felrobbantani, sőt inkább sehogy. UGYE BIZTONSÁGI SZERELVÉNYEK VANNAK?
Az előremenő víznek hivatalosan 80-an fokosnak kellene minimum lennie, itt működik legjobb hatásfokon egy vegyestüzelésű kazán. De ugyebár puffer nélkül így megsül az egyén a házban, ezért inkább lefojtják, ami pedig kátrányosodáshoz vezet legtöbb esetben! Erre ügyelj, ha kátrányos lesz, akkor emelj a víz hőmérsékletén.
Amúgy én csak egyszer tüzeltem el egy kis vödör szenet, tehát ez nem tapasztalat, amit leírtam, csak olvastam róla. Imádok fűteni, puffertartály is van, én 2 szezon alatt kitapasztaltam teljesen a rendszert, pontosan tudom, hogy mennyit kell rá tenni. De a fafűtés már lassan drága hobbi lesz. Azért fűtünk azzal, mert szigeteltünk, és felgyülemlett egy hatalmas mennyiség. Utoljára 2015-ben vettünk 20 köbméter szálköbölt rönköt, akkor még 19 ezerért volt lerakva az udvarba, most meg már 26 ezer lenne. Tehát ha nem lenne fánk, akkor inkább menne a gázkazán, mert évente spórolnánk jobb esetben 20-30 ezret, s ebbe nincs benne a fa feldolgozási ára.
Tehát mielőtt kialudna a parázs, tegyél rá újra szenet, de először csak egy jó fél vödörrel, nehogy baj legyen.
Amúgy ritka, hogy nő egyedül tüzel vegyessel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!