Ti mennyit koltetek tuzifara a futesi idoszakban osszesen ha mindent beleszamolsz?
Azért ez elég sok ismeretlenes egyenletből áll ám össze. Függ a fa típusától, mennyire van kiszárítva, milyen a kazánod, milyenek a csövek, a radiátorok, mekkora házat kell vele befűteni, a ház tájolása, tetőszigetelése. Így elsőre ezek jutottak eszembe. A ház egyszintes 110 m2, kezdtük 12 erdei m3 cser-tölggyel. A kazán 35 KW-os, pöppet nagyobbat rakott be az előző lakó. Tetőszigetelés nem volt, radiátorok régi aluradiátorok voltak, 18 foknál nem lehetett melegebbet csinálni és elfogyott a 12 m3 fa, ami kb 220 ezer volt, plusz benzin meg egy csomó szabadidőm, mg össze nem vágtam. Ebben az első évben a fa sem száradt ki valami jól.
Második évre radiátorokat kicseréltettem, meg a padlást leszigeteltem 150 ezerből kőzetgyapottal. Rendeltem 2x12 m3-t, mert azt olvastam, hogy a két éves fa a legjobb tüzelni, mivel 20%-al kevesebb fogy belőle. De aztán télen ki kellett mennem Ázsiába dolgozni, így nem tüzeltem el.
Harmadik évben tudtam igazából felmérni, hogy a tetőszigeteléssel, új radiátorokkal olyan 8 m3 a fogyasztása egy 110m2 háznak. A 8 erdei m3 cser-tölgy 1,5m-es 15-40 cm es átmérőjű rönkökben házhozszállítva (30 km) olyan 160 ezer. Plusz ugye benzin, meg olaj a fűrészbe, meg egy lánc is lehet hogy ugrik, szóval 170-ből megvan, ha te vágod fel magad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!