A vegyes tüzelésű kazánt ha jól megrakjuk fával, kb.60 fokra fűt fel, ez nem kevés?
Ez így nagyon kevés, ha rendesen megrakod akkor simán meg kellene tudni forralnia a vizet a kazánban, de az egész rendszerben nem.
Kérdés, hogy most kezdted-e ezt a fűtést, vannak azért trükkjei
Én 68fokon üzemeltetem, erre állt be. A huzatszabályozó 70fokra van beállítva. Nagyon hidegbe 10fokot kell emelni a kazán hőmérsékletén, de csak akkor ha még nem melegedett fel a lakás. Meleg lakás hőfenntartására elég a 60-62fok, és nekem nincs hőszigetelésem se. 2óránként 1-2db rönköt teszek rá. (1rönk nálam: 35cm hosszú 20cm átmérőjű fa kettékasítva)
Egyébként a vizes fával nem lehet 80fokot csinálni tartósan, a szárazzal meg lehet 90-et is. Próbáld ki szénnel és ha felmegy 80-90fokra akkor szar (vizes) a fa, ha nem akkor a fűtésrendszer nem jó.
nálunk 40-50 °C között szokott lenni, a 60-at szinte soha nem éri el, mégis meleg van a lakásban, szóval én azt mondanám, hogy mindenkinél más az ideális kazánhőmérséklet.
a rendszer is hasonló a tiédhez, annyi, hogy a földszinten padlófűtés és radiátor is van, míg a tetőtérben csak radiátor. szigetelés nincs a házon, ablakok régiek, huzatosak.
a fűtési rendszer úgy van kialakítva, hogy a kazánokból a víz csak a radiátorokba jut, a padlófűtés egy hőcserélőn át van hozzáillesztve. a szakik szerint a régi padlófűtések nem szeretik a 40 °C-nál melegebb vizet.
és azért kazánok, mert a vegyes tüzelésű (vt) mellett egy gázkazán is van. a szobai termosztát nem közvetlenül indítja a gázt, hanem csak akkor, ha a vt-ből kilépő víz hőmérséklete 30 °C alá esik. roppant kényelmes, mert így nem megy egyszerre a két kazán, mégsem kell tenni semmit, hogy az egyikről a másikra átálljunk. plusz ha reggel nem tesz senki a tűzre és csak délután gyújtunk be újra, akkor se fagyunk meg.
Szerintem a mienk is ilyesmi:) Két termosztát van, egy lenn és egy az emeleten. A két szint külön fűthető. A hőfokot kell beállítani, és ha a vegyes fűt, a gáz nem kapcsol be, csak akkor, ha a termosztáton beállított hőfok alá esik a hőmérséklet.
Csak azért tettem fel a kérdést, mert itt 90-95 fokról szoktak írni, és azt gondoltam, a mienkkel valami gond lehet?
Fojtod a kazánt, vagy pedig mehet teljes gőzzel?
Nálunk 90 fokra van állítva a huzatszabályzó, és átlag 85 fokos az előremenő víz (EZ A NORMÁL ÜZEMI HŐMÉRSÉKLETE EGY KAZÁNNAK), visszatérő 61-62.
Gondolom nem gravitációs a rendszered, hanem szivattyúval van ellátva. Az is baj lehet, hogy ez a legmagasabb fordulaton jár.
Van a kazánon huzatszabályzó?
Ha nyitott a rendszer, akkor fűtési szezon előtt elég feltölteni 10-20 liter vízzel (tehát évente egyszer), mert ez fűtés közben elpárolog. Ha pedig zárt, akkor nem is nagyon kell töltögetni.
A ház mennyire hőszigetelt? Hány cm, födémen van valami, illetve az ablakok újak?
Mekkora az alapterülete?
Kazán teljesítménye mekkora?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!