Tényleg felrobbanhat a vegyes tüzelésű kazán, ha megrakjuk fával?
Tudni kellene, hogy mi a szakmája a férjednek, illetve, hogy milyen természettudományos műveltséggel rendelkezik. Mennyi ideje laktok itt? Ti építtettétek-e ki jelenlegi formájára a fűtésrendszert, vagy a korábbi tulajtól ezt örököltétek. Mert az is lehet, hogy a ti rendszeretek valóban nagy óvatosságot igényel. De könnyen lehet - ahogy a kérdésed sejteti -, hogy a férjed túlaggódja a dolgokat.
Sok jó óvó ötlet elhangzott a korábbiakban, de annyiban nem értek egyet velük, hogy nyilvánvalóan nem lehet úgy üzemeltetni egész télen a fűtést, hogy arra készülök, hogy a keringető szivattyú tönkremegy, vagy áramszünet lesz a következő fél órában. Állandóan a vészhelyzetre készülve nem lehet normál üzemmenetet folytatni.
Nálunk például egy 30 literes tartálynyi víz van felszerelve a kazán mellé jó magasra egy hőrelével, és ha áramszünet lenne, azt rotyogtatja el a kazán, ahelyett, hogy felrobbanna, vagy "leégne" "leolvadna".
A meglévő rendszerhez nem túl nagy összegért lehet kapcsolni biztonsági megoldásokat. Persze feltéve, ha normális, szakképzett fűtésszerelőd van.
Én is jól gondoltam, hogy a férjednek elsősorban szakmai hozzánemértés miatt vannak félelmei. És te is jól gondolod, hogy meg kellene pakolni rendesen a kazánt. Én is csak a feleségem kedvéért építtettem be a kis forralóvíz tároló tartályt. Hogy legyen látványos a biztonságtechnika számára is. Mert amúgy minden ilyen rendszerben van biztonsági szelep, ami 2,5 bar nyomásnál kinyit, és nem hagyja felrobbanni a rendszert. Csak ez olyan pici és nem látványos eleme egy fűtésrendszernek.
Sőt, több is van belőle a rendszerben. Általában a kazánon is van, a tágulási tartályon is van, és a kazánhoz közeli nyomásmérő közelében is szokott lenni.
Ha ti most újíttattátok fel a rendszert, akkor 100% hogy több biztonsági szelep is van a rendszeretekben. Egyszer állandó felügyelet mellett fel kellene rendesen fűteni azt a vegyestüzelésű kazánt. Hogy lássa a férjed, hogy nem lesz gond. Vagy egy profi fűtésszerelőnek adni 5-10 ezer forintot, hogy szakmailag győzze meg a férjedet, és oktassa ki.
Én általában felülről gyújtok be, azaz tele rakom a kazánt egy almásládányi fával. A tetejére kevés vékonyabb gyújtós, papír, dióhéj. Amikor rendesen begyullad, komoly hangja van a huzatnak és a lángnak. Elkezd emelkedni a kazánvíz hőfok, 35 fokon elindul a keringető szivattyú. Amikor 60 fokos az előremenő víz, akkor szoktam az alsó ajtót becsukni és a kazán hőfokszabályozójára bízni, hogy mennyire nyitja a huzatajtót - amit 70 fokra állítottam. (Ha kint nagyon hideg van, nyilván nagy a hőelvétel és ahhoz hogy 70 fokon maradjon a rendszer, nagyobb levegőt ad a huzatszabályozó. Ilyenkor 4-5 óra alatt leég a fa. Ha kint nincs hideg, 8 óra múlva még lehet a parázsra rakni, és feléled a tüzem...)
Sokan TÜZELNEK fával, sokan adnak tanácsot 'anonim' módon, aztán nekem úgy tetszik, hogy a fatüzelésnél megáll a dolog, azt írja a kéményen 200°C
füstgáz távozik, a kéményt takarítani kell és a kátrány kicsapódik, már
a szobában is szaga van!!!!!
Akkor valami mégsem igaz!!!!!!
Ha a gyufát meggyújtjuk, egy kis orrcsavaró füst száll fel, gyullad a fa, pedig nem nagy tétel, mennyivel több fa gyullad a kazánban,ott több füst száll fel, vele együtt éghető anyagok, CO, kátrány, fagáz (energia!!!), aztán meggyullad az elsődleges gáz, ami a fában van, elkezd égni a tűz és
amikor eléri a 300°C-t létrejön a másodlagos GÁZ, ez lenne az igazi energia, de ez elmegy a kéményen, ennek égetése már komolyabb dolog, mert ha meggyullad, láng hatására, magasabb hőt termel, de ha 605°C gyullad meg
ROBBAN !!!!!!
Pedig mindent úgy csináltam ahogy mondták, vagy ahogy a kazán prospektusában írva vagyon, BÁRMI ELÉGETHETŐ BENNE, akkor miért akarsz ezzel FŰTENI?????
Jól megrakod, mert a boltba kajáért kell menni, a tűz egyre jobban ég és ha nincs szerencséd és eléri a 605°C-ot és még kevés a gáz szerencséd van,
de ha sok már a gáz, az ajtókulcsra nem lesz szükséged, az esetleg megmaradt részben még kibekkelheted a telet!!!!!!
Hogyan kell akkor FŰTENI? A másodlagos gáz égéséhez katalizátorra van szükség és gyújtólángra, ami 300 és 600°C között elégeti a CO-t, kátrányt
és a kormot!!!!!!!!!
SOK SIKERT és SZERENCSÉT !!!!!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!