Fa tüzelésű kazánunk van, de már teljesen bekormolódott a kémény, ki sem látni rajta. Próbáltam Konixot meg koncentrátumot, de nem segít, mert nem tudok már rendesen tüzet sem rakni. Gyújtsam fel a kéményt?
Tudtok valami megoldást?Szerintem itt már csak valami fizikai beavatkozás tudna segíteni.Szerintetek,hogy tudom a legbiztonságosabban begyújtani a kéményt?
A válaszokat előre is köszönöm!
Kátránnyal semmit nem tudsz. A vizes fától van.
A kazánban a fából a nedvesség elpárolog (endoterm folyamat) közben hőt von el.
A nedvesség a kéményen távozásközben eléri a harmatpontot és kicsapódik a nedvesség. A nedvességben lecsapódik a füst, és kátrányt képez.
Ha a kémény a házon keresztül megy, akkor büdös kátrány putri szagot áraszt a fal. Sajnos sehogy nem lehet kezelni tartósan. Építtess új kéményt, és legalább két évet száradt fával fűts. Így a fában lévő energia 1/3 a nem megy el a nedvesség elpárologtatására.
Környezetbarátabb, gazdaságosabb, biztonságosabb (kéménytűz) kíméli a fűtésrendszer elemeit.
Még egy jó tanács, a vegyes tüzelésű kazán az nem minden szemetet jelent.
Ha műanyag származékok kerülnek az égéstérbe, a kátrányképződés elképzelhetetlen mértékű és összetételű...
Valószínűleg NEM keményfával fűtöttél!!!
Sokan próbálnak "okosban" fűteni minden sz@rral, pl. műanyaggal, gumival, bútorlappal stb...
Azután lehet építeni egy új kéményt.
Ekkor kiderül, hogy melyik fűtés is volt az olcsóbb??!
A szerencsétlen szomszédokról nem is beszélve, akiknek el kellett viselni a fekete füstödet!
(Csoda, hogy nem jelentették be a jegyzőnek.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!