Vegyestüzelésű kazánba lehet samott téglát rakni? 35 kW lemezkazán + fabrikett.










Nagyon rossz a fűtési logikád 1 es .
Kezdjük azzal ,a semmiből és a gyenge calóriáju fából nem lehet meleget csinálni .Ahhoz is tüzelni kell ,hogy az utólag samott bemelegedjen .Nagyon is jó az a fa brikett,csak kell mellé tüzelőnek vastagabbra vágott száraz fa ,ami tartaná a parazsat.Fa brikettből csak óvatosan rá,ha ez is jó minőségű,mert nagy hőt tud fejleszteni .





A samottéglát szerintem ki kell próbálni, nem létezik, hogy attól baja legyen a kazánnak. Főleg 35 fok körül. Bár túl sok reményt ne fűzz a hasznosságához.
A fabrikett szerintem is nagyon drága, bármilyen tüzifával jobban jársz. Az viszont fontos, hogy jó száraz legyen. Ha tavasszal megveszed, őszre már használható, de ha egy évet áll, még jobb.










Abszolút rossz módszer.
-Ha alacsony víz hőmérsékleten használod a kazánt az nagyon lerövidíti az élettartamát mert a füstgázban lévő víz lekondenzálódik ami korróziót okoz. (a kondenzációs kazánok speciális anyagból vannak)
-A samott meg csak rontana. A kazánba húzat van, tehát ha tovább marad meleg a tűztér, akkor több energia megy ki a kéményen. És mellette valószínű rosszabbul adná át az energiát a víznek ami tovább veszteség.
- Erre a problémára a megoldás a fűtési puffertároló.
Sok idő eltelt a kérdés óta, de hátha másnak még hasznos lehet a válaszom, illetve szóljatok, ha valami rejtett buktató van a módszeremben:
Thalia kandalló mintájára a Totya kazán rostélyának hátsó részére samottot tettem, így elöl nagyobb huzattal jön fel a levegő, kevés parázsról is könnyen fellobban a tűz. Hátul pedig ha kisebb hőaktivitással is, de tovább marad meg a parázs. Parázsra a következőképp rakok itt is, meg a Thaliánál is: Lényege, hogy a parázs nagy részét érje a levegő és és a rárakott fa az égés során mindig előre csússzon, a rostélyos rész fölé. Szóval először előre húzom a parazsat úgy, hogy a samott hátső része csupasz legyen. Ide kerül keresztbe egy lassan égő vastag fa: a "csúszda" támasza. A maradék üszkös fából és a parázsból pedig megcsinálom a lejtőt előrefelé. Azután erre jöhet a szárazabb, majd nyersebb fa, kifele lejtve. A legvastagabb fákat körberakom véknyabbakkal (alá, mellé és fölé). Kevés parázsnál keresztrétegeket is rakok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!