Hogyan kell jól begyújtani fabrikettel?
Egy sima, régi lemezkazánnal próbálok meg fűteni. A fa mellé vettem néhány tasak fabrikettet próbából, hogy ha még a szezon vége előtt elfogyna a fa, akkor ne kelljen téli vacak fát újra vásárolni, legyen alternatíva.
Olvasgattam teszteket és azt írták, hogy kazánba a brikettpont.hu-n vásárolható tégla brikett a legjobb választás, mert sokáig izzik, viszont nehezebb begyújtani. Azt mondják, hogy amikor meggyulladt, akkor el kell fojtani a levegőt, hogy jól izzon.
Én próbáltam két brikettet begyújtani felülről (gyújtókocka, papír, aprófa), de nem gyulladt meg a brikett. Próbáltam úgy, hogy két kis fadarabra raktam a briketteket és alá, meg körbe raktam a papírt meg a gyújtóst, meg a gyújtókockát. Úgy jobban égett, úgy nézett ki, mintha begyulladna, de mégsem. Amikor elfojtottam, akkor gyorsan elaludt és a brikett csak elüszkösödött, nem izzott rendesen, a radiátorok nem melegedtek.
Hogy tudnám elérni, hogy gyorsan felmelegítse a radiátorokat, de azért az izzás miatt éjszaka is tartsa a meleget?
Ha sikerülne, akkor ezt vennék a tél hátralevő részére.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Hát szenet nem nagyon fogsz belőle égetni. Én csak 5kw-os tűzhelyben ("állókályha") használom. A téglabrikettet az elsőt három-négy darabra töröm. Újságpapír, kartonpapír, rádobálom a törmeléket, utána nagy huzat mellett begyújtom.
Amikor már vörösen izzik (nem lánggal ég) akkor teszem rá a következőt, de kazánban két három darabot nyugodtan lehet rá dobni és csak amikor lángra kap, akkor lehet a huzatot csökkenteni. Én 50%-ra veszem ilyenkor. Rá kell jönni, ki kell tapasztalni. Nekem sem volt egyszerű, de már a negyedik éve kifogástalanul megy a begyújtás. És sokkal jobban kijövök vele, mint előtte fával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!