Narancseper fűtőértéke?
Néztem már neten de nem találom. Amerikai oldalakon is de azokat nem nagyon értem. BTU-ként írták de ott nagyon összezavarodtam.
Azt tudom hogy nagyon jó a fűtőértéke és az akácot is lepipálja.
Istenigazából a körishez és az akáchoz szeretném összehasonlítani
Én főleg MJ/kg adatot próbáltam nézni
"Narancseper fűtőértéke?"
Elnézést a kérdésért, de én ezt úgy értelmezem, hogy egy nedves gyümölccsel akarsz fűteni? Jobb nála a brikett, de a száraz fa is, nem is beszélve róla, hogy bármilyen epernek kilója 400-1200,-Ft évszaktól függően. Nem beszélve arról, hogy a nedves eper az hogy fűtene? Szóval nem világos a kérdés. Legfeljebb ha megeszed.
Közben ránéztem, hogy aez a kérdés nem véletlenül a humor kategóriában lett feltéve.., de nem úgy látom, viszont nem logikus a kérdés, legalább is szerintem, vagy csak én nem érteném, hogy miért kell egy bizonyos eperfajtát fűtésre használni, amikor vannak olcsóbb és jóval hatékonyabb erre való dolgok is?
Nagyon félreértetted, természetesen itt nem a terméséről van szó, hiszen az emberi fogyasztásra alkalmatlan.
Ha össze akarod hasonlítani a fűtőértékét, akkor át kell számolni.
Ez alapján 30MBTU a fűtőértéke 4.845 font fának.
30MBTU az 31.65MJ, 4.845 font pedig durván 2.2kg, vagyis durván 14.4Mj/kg a fűtőértéke.
Köszönöm a válaszokat
Természetesen a fájára gondoltam.
Viszont nem várt értéket kaptam. Én ugy tudtam hogy jobb is tüzelő szempontból mint a minálunk kapható keményfák, de ezek szerint nem. Több embertől is hallottam hogy "isteniti" hogy mennyire jó tüzelő, meg az hogy jobb az akácnál stb.
Ezt meg tegnap találtam ami érdekesnek tűnt nekem
A bálványfa mint tüzelő.... hát nem lettem volna jó véleménnyel tüzelőként. Bár igaz pillekönnyű a fája és emiatt jöhetett ki ez a szám. Bár még ahogy írják sok előnye is van (gyorsan nő, igénytelen stb) Így szerintem sem rossz gondolat tüzelőként gondolni rá
A linkelt táblázatot használtam a számításaimnál
Való igaz, hogy ha a súlyához képest nézzük, rosszabb tüzelő még az akácnál is. Viszont térfogathoz képest a legjobb.
3.6 köbméter (1 cord) narancseperfa elégetése 31651 MJ energiát termel, szemben a tölgy 25532 MJ értékével. Vagyis a táblázat adatai alapján jobb tüzelő, mint a tölgy.
A kérdés az, hogy miben vásárolják a fát. Mert ha én súlyra venném, akkor biztos inkább a tölgyet választanám, ha meg térfogatra, akkor a narancseper fát.
Gondolkodtam délután rajta és ahogy te is írod a térfogat alapján jó. Ezért mondhatják jónak mert ha a kazánba X térfogat fér be 2 különböző fánál akkor a sűrűbb/nehezebb fa a nyerő, hiába kevesebb picivel a fűtőérték súlyra levetítva
Köszönöm hogy időd szántál rám!
Szép estét!
Így igaz rokonságban áll pl.: a fehér eperrel.(eperfafélék családjába tartoznak) Ezért is írtam így a nevét mert tudtommal ez a "hivatalos"
Felénk éppen vadnarancsnak hívják amúgy
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!