Fűtésprobléma.65 nm-es lakásban egy helyiséget hogyan tudnék takarékosan melegebben tartani?
A 3. gyermekem is "kirepül a fészekből" egy-két hónapon belül. Kombi-cirkó fűtésünk van, van egy Kamino 6 kW-os kályhám is (csak az idén nem telt fára :( ). Viszont ha egyedül maradok, nem szeretném az egész lakás fűteni. Kicsit fázós vagyok, viszont szívesen tévézek és horgolok a fotelban ülve munka után. Becuccolnék a kisebbik szobába, ott jól el lennék a kutyusommal.
A termosztátot kb. 18 fokon tartanám, de emellett megfagynék :)
Kiegészítésként miben gondolkozzak?
Infrapanel? Hősugárzó ?
Ha a lakásban csak egy helyiséget fütesz, akkor nem lesz kevesebb a az ára - mert a fütetlen szobák elviszik a fütöttböl a höt, viszont a fütött szobát is hidegnek fogo érezni, met a falakból sugárzik a hideg.
Okosabb a nem használt szobákat kb 15-16 fokra füteni, és ahol te vagy, ott magasabbra kapcsolni.
Mindenféle elektromos megoldás sokkal drágább, mind bármi más, azzal nem spórolsz.
Emellett sokat számít, ha a padlón vastagabb szönyeg van - mert lentröl höszigetel, illetve ha több réteg ruhát veszel fel. Az öltözékkel lehet a legjobban kompenzalni a hüvösebb levegöhömérsékletet.
Sajnos nem sokat tudsz tenni. A hideg konyha még elmegy főzés közben, de a hideg wc fürdő egy idő után nagyon problémás lesz. És ahogy írták, a válaszfalak nem hőszigetetek, így is úgy is fűtöd az egész lakást, legfeljebb pár fok különbséget lehet fenntartani.
A fafűtés azért jó, mert az infrasugárzás jól átmelegít. Mégis jobb lenne pénzt keríteni fára.
Köszi a válaszokat, bár nem nagyon lettem okosabb :(
Írtam, hogy kb. 18 fokon tartanám a központi fűtés termosztátját.
A lakással sincs semmi gondom, mert vízszintesen 4 lakásos társasház és a miénk közép-tájra esik, vagyis mindkét oldalról más fűtött lakás van. Az utcára néző falak 0,5 m vastag téglafal. A konyhám kicsi, sosem engedtem fűtőtestet oda berakatni, és nem is volt rá szükség. A fürdő sem nagy, ott időnként használjuk az ETA termosztásos hősugárzót pár percre.
Nekem kell kiegészítő megoldás a 18 fok fölött, ha tévézek és közben kézimunkázom. Egyébként mindig igen vastagon fel vagyok öltözködve :)
hősugárzóval a teljes szobát fel kellene fűteni, és minél nagyobb a 18 fokhoz képest a szoba hőmérséklete, annál több a falakon a veszteség. egy infrapanel csak téged melegíteni, de kilépve előle azonnal hidegebb lesz, viszont elég egy 3-400w-os, és idővel a szobát is fűtené a tárgyakon keresztül.
viszont egy infrapanel nem olcsó.
Hmmm.
Nem szándékozom egy szobát hősugárzóval fűteni !
A közp.fűtésem is menne 18 fokon, de nekem az kevés.
Csak kiegészítő fűtésmódot keresek, hogy a fotelban ne fázzak !!!!
Ha felállok és ténykedek a lakásban akkor elég a 18 fok is !
Lehet, hogy nem értelmesen írtam le a problémám ????
Egyébként most ezt az oldalt találtam .... és kiegészítő fűtésben gondolkozom ... még mindig !!!!
értelmesen írtad le, de mindenki az elméleti veszteségekkel számol és ír, tapasztalata meg nagyon kevésnek van. az infra fűtés jó kiegészítőnek, és itt pont a te esetedet írják le: [link] amit tökéletesen megtaláltál és jó az elgondolásod. bár azt, hogy infrából a padlós a jobb-komfortosabb én sem tudtam. egyszerűségben viszont a hordozható ami állványra v. falra szerelhető egyszerűbb kivitel, bár drágább.
a választásod jó!
Éjszakai árammal hőtárolós kályha a megoldás, ma már nagyon jó energiatakarékosak is kaphatók.
Nekem 56 mn házat teljesen kifűti, nem kell nagyra kapcsolni, a teljes fűtésszámla egy hónapra 18-19 ezer ft télen. (De van hűtő, villanytűzhely, tv, számítógép és bojler is). Persze az is igaz, az épület dryfittel szigetelt.
Köszönöm a válaszokat.
Sajnos most semmilyen lehetőségem sincs különböző beruházásokra. A hőtárolós vill.kályha .... nálunk nem jó ... nincs éjszakai. Ráadásul most fizetek cirkó mellett 13.600,- gázszámlát, bár ettől többet kéne, hogy komfortosabban érezzem magam.
Ha lenne kb. 80.000,- Ft-om, a fejem se fájna :))))
Simán hozatnék fát ... és minden gondom elszállna ... imádom a fával fűtést ... nincs attól jobb :) És még szakaszolnom se kellene a lakást :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!