Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Miért másfélszer annyi a...

Miért másfélszer annyi a csatornázási díj, mint a vízdíj?

Figyelt kérdés

Komolyan nem értem.

Mindenféle emberi logika szerint a víz ihatóvá tisztítása, zárt rendszerben a fogyasztókhoz eljuttatása kellene, hogy a drágább legyen ... szóval miért kell nekem 1,5-2x annyit kifizetni csatornadíjra, mint vízdíjra ?

2010. febr. 9. 14:22
 1/7 anonim ***** válasza:
75%
A szennyezett víz elvezetése több karbantartást igényel, hamar bekoszolódik a csatorna, azt tisztítani kell, a szennyvizet úgy kell továbbítani, hogy az ne okozzon környezeti kárt. Én ezekre tudok gondolni.
2010. febr. 9. 14:43
 2/7 anonim ***** válasza:
Fals a logikád.Az ívóvíz alapja sokkal tisztább a talaj miatt mint a szennyvíz ami tömény mocsok.A vízvezeték meg a csatornák kb azonos értéket képviselnek.
2010. febr. 9. 15:05
 3/7 A kérdező kommentje:

"A szennyezett víz elvezetése több karbantartást igényel, hamar bekoszolódik a csatorna"

Én úgy emlékszem a csatorna egy lebetonozott alagút, így aztán karbantartási igénye igen minimális = 0.

"Az ívóvíz alapja sokkal tisztább a talaj miatt mint a szennyvíz ami tömény mocsok."

Bp-en igen, de sok helyen a folyókból (Duna, Tisza) van kiemelve a víz, és az tisztítva.

A szennyvizet pedig nem kell ivóvíz minőségűre tisztítani, az pedig egy sokkal olcsóbb eljárás.

Sőt, Bp-en elég sokáig lehetett hallani, hogy tisztítatlanul megy a Dunába a szennyvíz, ahogy van. Rebesgették az EU ezért adott egy folyamatos kemény büntit, amit csatornadíjként fizetünk (szóval állítólag azért drága)

Állítólag. Ezért is kérdeztem, hátha valaki jobban, pontosabban tudja.

2010. febr. 9. 15:25
 4/7 anonim ***** válasza:
62%

Már nem sokáig megy Budapest szennyvize mocskosan a Dunába:

[link]

Gondolod, hogy ennek az üzemeltetése olcsó?

2010. febr. 9. 15:31
 5/7 anonim válasza:

ez azért van, mert a szennyvíz ártalmatlanítása, a rendszer fenntartása, a rágcsálóirtás is benne van a díjban. ezenfelül ha nincs ártalmatlanítás akkor környezethasználati díj nyomja fel az árat. továbbá belek ell gondolni, hogy a karbantartás is magasabb főleg ha nyomott rendszer van. továbbá az anagok, s az átmérő is különböző. ez nagyon összetett kérdés. de ezek a fő szempontok. (szakmám)

ám azon is érdemes főleg vidéken elgondolkodni hogy hogy állapítják meg a mennyiséget mert nincs óra (fővárosban sem) szóval saccolják, s igencsak az ő javukra) ez a szégyen.

pl. vidéki város. 1 háztartásra (kertes ház) az elhasznált ivóvíz 0,8 ad részét szűámlázza. ezt telepen kiszámolva kb 0,5 re jön ki, azaz a felhasznált ivóvíz 0,3 % úgy van kiszámlázva hogy nem is kerül a csatornába. s innen lehet számolni mért is nyereséges ez az üzletág.

2010. febr. 9. 16:59
 6/7 anonim ***** válasza:
Falun keretsháznál ugyanannyi köbméter szennyvíz után kell fizetni, mint amennyi ivóviz bejön. Ha locsolod a kerted, itatod az állatokat, az így felhasznált víz után is fizeted a csatornadíjat.
2010. febr. 10. 06:49
 7/7 anonim válasza:
100%

ha ugyanannyit kell fizetni falun, akkor az nem igazán korrekt. egyik még a városokban sem lehet ugyanannyi.

mi mértük pl Budapesten is, s ott az ivóvíz 89,3% került szennyvízként vissza a csatornába.

2010. febr. 10. 08:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!