Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Szuterén lakásunkba ilyenkor...

Szuterén lakásunkba ilyenkor télen mindig büdös van! Mit tehetnék?

Figyelt kérdés
2013. dec. 19. 21:10
 1/8 anonim ***** válasza:
Különös figyelmet kell fordítani a megfelelő szigetelésre, mert hajlamos a vizesedésre. Párás a levegő nagyon? Nem penészesek a falak? Akkor szokott ilyen fura szag lenni.
2013. dec. 19. 22:28
 2/8 A kérdező kommentje:
Elég párás ... van páraelszívónk ,segít ha sokat használom ?
2013. dec. 21. 11:14
 3/8 anonim ***** válasza:

Az elektromos műveken biztos, mert szép számlát fog csinálni. Neked nem sokat, mert a kiszívott párás levegő helyére kintről fog párás levegőt beszívni. (Feltéve, hogy az elszívó a szabadba van kivezetve.)

Inkább valami párátlanítóval kellene kísérletezni.

2013. dec. 21. 15:30
 4/8 anonim ***** válasza:

Ez jó gép, hasznos is, megéri! (saját tapasztalat)

DURACRAFT DDTEC10

[link]

2013. dec. 21. 16:58
 5/8 anonim ***** válasza:

Kintről nem tud párás bejönni, mert a kintinek kicsi a páratartalma hideg időben.

A páratartalom kétféleképpen mérhető:

- abszolút: 1 liter vagy 1 m3 levegő víztartalma (tömeg).

- relatív: a meleg levegő sokkal több párát tud megtartani, mint a hideg. A relatív páratartalom azt mutatja meg, hogy az adott hőmérsékletű levegő a vízfelvevő képességét mennyire használja ki.

Pontos adatokat nem tudok, de a megértés végett has számokkal:

Kint van a 90 % relatív páratartalmú 1 fokos levegő.

Ez a levegő bejön szellőztetéskor (tegyük fel, hogy az egész lakás levegőjét lecseréljük). A kintről bejött levegő felmelegszik 21 fokosra, a vízfelvevő képessége megnő ezzel. És bár pontosan ugyanannyi gramm vizet tartalmaz továbbra is, mint kint, tehát az abszolút páratartalma nem változik, de a relatív páratartalma leesik 10 %-ra!

De a konkrét kérdéssel kapcsolatban: valószínű, hogy a lakás nyílászárói túl jól szigetelnek, nincs meg a szükséges folyamatos légcsere. Ezért hiába nyomatod a páraelszívót, nem tud honnan új levegőt beszívni kintről, tehát nagyon rossz hatásfokkal üzemel: csak pörög, de alig fúj ki valamit, légüres teret kellene csinálnia a lakásból.

2013. dec. 21. 19:27
 6/8 anonim ***** válasza:

Nem tudom, mondhatom én a kinti ködnek, hogy kicsi a páratartalma. Amíg a szabadban parkoltam, mindig találtam reggel jeget az ablakokon.:(

Bocs, kedves kérdező, én páraelszívó alatt konyhai szagelszívót értettem. Ha páraelszívód van, azt használd nyugodtan, sőt, ugyanis az a helyiség levegőjét keringetve az abban lévő párát kondenzációs úton kicsapatva összegyűjti egy edényben, ezáltal szárítva a helyiség levegőjét.

2013. dec. 21. 19:43
 7/8 anonim ***** válasza:

Igen, ez a relatív páratartalom, lásd fent. Ami nagyon magas.

Ahogy éjszaka hűl a levegő, még kisebb lesz lesz a páramegtartó képessége, és amikor eléri az úgynevezett harmatpontot (100 %-os relatív páratartalmat, ugyanazzal az abszolút páratartalommal), akkor a felesleg kicsapódik. Ezt hívjuk melegebb időben harmatnak, fagyos időben pl. dérnek, zúzmarának, jégbevonatnak.

2013. dec. 22. 05:15
 8/8 A kérdező kommentje:
Van ilyen páratalanító gépünk ! Megpróbáljuk többet használni !
2013. dec. 22. 13:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!