Ideiglenes lakcímbejelentés. Mikor?
November 1-től albérletbe költözünk párommal. Megbeszéltük a tulajjal, hogy én ideiglenes lakcímnek bejelenthetem oda magam, hogy oda tudjam kérni a leveleimet.
Mikor lehet ezt megtenni? Már most kérhetek időpontot az Okmányirodában? Mert úgy kb. egy hét volt, mire időpontot adtak és két hét alatt küldték ki még anno a személyimet is.
Kell oda vinnem valamilyen papírt, hogy átköltöztem egy másik lakásba?
Ezért fizetni kell? Még soha nem volt ideiglenes lakcímem.
Ha igen, kb mennyit?
És ha már meg lesz az ideiglenes lakcímem, attól még járhatok a régi háziorvosomhoz?
Bármilyen info jól jön. :)
A tulaj írásos beleegyezése mindenképpen kell.
Mi mostanában változtattuk meg az állandó lakcímünket, de mi az önkormányzatnál voltunk ott kitöltöttünk 1 papírt ők elküldték kb. 10 nap múlva jött az új lakcímkártya. Ingyenes volt.
Ideigleneshez nekem nem kellett semmilyen gazolást vinnem úgy emlékszem. Igaz nem albérletbe, hanem saját tulajdonúba költöztem, de ezt meg se kérdezték.
Szerintem bármikor kérheted ezt az ideiglenest. Nem fog senki odajönni, hogy megnézze, hogy tényleg ott laksz-e.
Igen, járhatsz a régi háziorvosodhoz. Én pl az állandó lakóhelyemtől 200km-re voltam bejelentve ideiglenesre, és a régi orvosomhoz jártam mindig.
Lakcím bejelentés
Ügyintézés a Polgármesteri Hivatal Okmányirodáján.
Lakcímbejelentő lapot kell kérni a népességnyilvántartóból.
Felnőtteknek kell hozzá a személyi igazolványuk, ha lakcímkártya van, akkor az is.
Gyermekeknek a személyi lapjuk kell.
Ha nem saját tulajdonuk a lakás, akkor minden esetben kell a szállásadó aláírása.
Aki vidékről költözik, annak kell a személyi számot (személyi azonosító jelet) igazoló hatósági bizonyítványa is.
Az ideiglenes lakcím (tartózkodási hely) a bejelentéstől számítva 2 évig érvényes.
- lejárat előtt meg lehet újítani,
- ha lejárt, új bejelentésként lehet megtenni.
Akinek érvényes ideiglenes lakcíme van, és azt szeretné állandónak, akkor 2 nyomtatvány kell hozzá. Az egyiken ki kell jelenteni az ideiglenest, a másikon lehet bejelenteni az állandó lakcímet.
A lakcím bejelentés az okmányirodában történik.
A lakcímkártyát az okmányirodán lehet átvenni, vagy kipostázzák az ügyfélnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!