Az ilyen házakat milyen szakemberek építik fel?
szakemberek alatt ács, kőműves, burkoló-t értem.
végülis ha meglenne egy ilyen ház terve, akkor felépíthető, nem? ez is falakból, ablakokból áll, és ügyesburkolásokból, szines tetőcserepek stb.
Nem vagyok abban biztos, hogy Németo-ban annyival olcsóbbak az építőanyag árak. Szerintem egy jó és szép házhoz építész/belsőépítész szakember is kell, nemcsak egy kőműves vagy burkoló, akármilyen jó is a szeme. De egy szép burkoláshoz elengedhetetlen a jó burkoló, aki értelmezni is képes a terveket. Nekem volt ilyenhez szerencsém, napokig izzadtam egy terven, felhívott, megbeszéltük, megcsinálta, csodás lett.
Amúgy én hoztam Ausztriából burkolatot, nem volt annyival olcsóbb, hogy érdemes legyen odáig elmenni érte, de itthon 6-8 hétre vállalták a beszerzését, ott meg megvolt 5 nap alatt. Ugyanaz. Ki érti?
"szerintem építész nem nagyon kellene,"
Az építész lenne jó esetben az aki kellemes megjelenést tervez az épületnek. Ha megnézed a linked két épületét a magyar is "mediterrán" épület és a másik is. Nálunk nem igazán vannak tisztában azzal mitől és hogyan lesz egy ház mediterrán. A hazai annak mondottak java része nem az, nézd csak meg milyenek az igaziak. Azt mondják a tégla az az, de az jellemző sok más építészetre is pl a skandinávra is. Akkor most a tégla az melyik? Azt a téglát oda is kell tenni ahol olyan lesz. Az első képen fent a feles tégla fal pl modern megoldás. A másik, hogy a mediterrán nem téglát hanem kőfalat használ. Aztán az a sarokablak se mediterrán, az is modern. A boltív lenne mediterrán, de nem a kerítésen. Amúgy ilyen körbefalazott kerítést a mediterrán nem ismer, az sem az. Bent viszont volna hely két boltívnek de még sincs, pedig ott belül mediterrán lenne. A bejáratnál az a tető sem mediterrán,ilyet nem használnak. A jellegzetes bejárat az két négyzet keresztmetszetű oszlop, tetején pillérekkel, a fal meg alacsony és/vagy azon kovácsoltvas kerítés. Vagy fal tetején cserepekkel. De így ahogy ott van az semmiképp sem mediterrán. A fal előtt meg füvesíteni kellett volna. Összességében szinte semmi köze a mediterránhoz, csak lapos a tető és a cserép olyan.
Na ezért jó az építész hogy a mediterrán az az is legyen, hogy vissza is adhassa azt a fílinget amit az ad.
Ki kell ábrándítsalak a belsőépítész nem képzelőerő vagy fantázia kérdése. Pont ahogy az építész is. Ismeret és ízlés kérdése mindkettő. Ha megnézzük a hazai "mediterrán" és a valódi között az igazi különbség nem e szempontból nem a rászánt pénz! Hanem az ízlésvilága. Azt a tehetősebb igazit meg lehetne csinálni kicsiben is ugyanolyan stílusban, az mediterrán maradna.
"a belsőépítészet adja meg a légkörét a háznak, de az sem a lényeges dolog, az csak a belsejét csinosítgatja, ilyen olyan bisz basz elemekkel"
Hát ha bizbasz elemeket használ az már fölösleges dolog. Mondjuk ha a belsejét csinosítani neked nem számít, ám legyen. Valami alap nem árt senkinek.
"a belsőépítészet adja meg a légkörét a háznak, de az sem a lényeges dolog, az csak a belsejét csinosítgatja, ilyen olyan bisz basz elemekkel, azt utólag is lehet a legvégén"
Háát, te tudod. Az eddigi tapasztalataim alapján sokkal jobb, ha már az építkezés elején belefolyik a belsőépítész a kivitelezésbe. Nem annyira egyszerű az ötleteiket utólag megvalósítani. És nem, a belsőépítésznek nem az a feladata, hogy kitalálja, hogy milyen színű-alakú váza kerüljön az asztalra, hanem átvariálhatja a belső falakat, egy jól kitalált konyha-fürdőszoba megkönnyítheti a benne élők életét. A külső-belső nyílászárók kialakításába is bele szoktak dumálni, ha egy egyedi asztalos szerkezetről van szó, nem katalógusból rendelt, ismert kialakításúról, akkor mindenképp jó, ha időben egyeztetünk velük, mielőtt falakat kellene bontani.
Én amúgy az építészek munkáját se degradálnám le, továbbra is azt mondom, hogy jó terv nélkül a jó szakember se tud jó házat építeni.
25-höz csatlakozva, meg tényleg elképesztő a stílusok kavarodása. A közelünkben most épül egy mediterránnak akaró kinézni ház, háááát, tele van stílusbuktával. De a tulajnak ez így jó.....
Amúgy az én álmom az, hogy a saját házamon dolgozhassam együtt az építésszel a belsőép.kialakításon, sőt a telekvásárlás előtt is egyeztessünk. Csak pénz kéne hozzá. Természetesen nem mediterrán ház lenne.
magyarországon se láttam még ilyen házat, ez mediterrán:
ennek már van "feelingje". a térkő, kovácsoltvas erkély, boltív alapján ez már alakul. lényegében a toszkánai házak az eredeti mediterrán épületek, de azok már annyira nem tetszenek, inkább a modernebbek. utolsó te belsőépítész vagy?
26.vagyok. Ez, amit most linkeltél ez nem európai ház, nem?
Nem vagyok belsőépítész, tanultam és tanulok most is belsőépítészeti tervezést, kivitelezéssel foglalkozó mérnök vagyok.
26.vagyok megint: Félre ne értsd, de sajnos ma Mo-on pont az építőipar/építkezés az, amihez mindenki ért. Sajnos évtizedek óta így van. (18, 21, 22 is én voltam)
Ha igazán jó házat akarsz (ez a telek nélkül 40-50 milliós tétel), akkor mindenképpen egy jó építész tervező adott telekre készült jó tervére van szükséged. És egy ilyen háznál már érdemes rendes szakági (gépész, elektromos) terveket is csináltatni, mert nem mindegy a klimatizálása, a telefon-net hálózata, gépesített konyha megfelelő ellátása, stb. Inkább előre kell átgondolni, mint ha kész van vésni, az ember szíve fájdul bele, ha szét kell bontani valamit azért mert elfelejtődött.
Én egy hajszállal nagyobb építkezéseken szoktam dolgozni, nálunk sokszor előfordul, hogy pl épületszigetelésről kapunk rajzot, csomóponti kialakítást a tervezőtől, de a vállalkozóval órákat ötletelünk, hogy nincs e jobb megoldás a lerajzoltnál. És általában a szigetelő vállalkozó is mérnök meg van ezer évi tapasztalata, ismeri az új anyagokat (ez is változik, mint az autógyártás) meg voltak elrontott dolgai, amiből tanult. Meg pl a beton: betont keverni meg betonozni mindenki tud elméletben. Ehhez képest külön szakirodalma van a betontechnológiának. Szóval egy jó kőműves-ács-bármilyen szakember elengedhetetlen ahhoz, hogy jó házad lehessen, de nincsenek feltétlenül képben a legújabb technológiákban, alkalmazható anyagokban, vagy arról hogy milyen anyagot mivel lehet gond nélkül helyettesíteni. Ehhez kell igen sok embernek összedolgozni, hogy jót csináljunk.
(A ma épülő 20 milliós házak más kategóriát képviselnek szerintem, adott egy terv, néha típusterv és egy kis csapat ember megépíti. Hogy hogyan az az évek alatt derül ki, de általában ezek a házak nincsenek annyira kitalálva, mint amiről elkezdtünk témázni.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!