Ti min spóroltok?
-villany:energiatakarékos izzók,a nem használt berendezéseket kikapcsolom,ha 1 napnál tovább nem vagyunk otthon,áramtalanitom is.Ezeréves monitort és tv-t lecseréltük,régi hűtőt lecseréltük,fagyasztó helyett kisebb is elég.
-víz: ezen nem spórolok,utálok álló vizben mosogatni,de ugy elvileg gazdaságosabb.
Mosógép 50liter vizből mos ki.
-kaja: nézem mi hol akciós (www.gyerunkvasarolni.hu ), és ami olyan,egyszerre többet veszünk.
Péksütit nem veszünk,én sütöm otthon,finomabb,olcsóbb.
Félkész kaját nem veszek,én főzök.
Ablakban mini konyhakert,petrezselyem,oregánó és hasonlók szépen nőnek.
-természed adta növényeket felhasználom,bodzaszörp,bodzalekvár,pitypangméz,rózsalekvár,akácszörp,akáctea,bodzatea,citromfűtea,stb...boltban kevés olyat veszünk,ami a vizet finommá teszi.
-piacra járok,szebb,finomabb és olcsóbb a zöldség,gyümölcs
-telefon helyett skype,email
-kézpénzlevét helyett kártyás vásárlás,és bankot is váltottam
A kaján lehet a legtöbbet mert többnyire az a legnagyobb költség egy hónapba.
Az ilyen nem égfeleslegesen a villany,energia takarékos gépek stb ha nem volt előtte se túl pazarló az ember akkor havi 2000-3000 ft amit meg lehet takarítani,de persze a gépek cseréje sincs ingyen...
A másik a víz,hogy feleslegesen nem pazaroljuk meg hát mi kútvízzel locsolunk :)
A kajánál meg ugye ha annyit veszek ami elfogy és nem kidobom a felét mert rám rohad,ha az akciósabb helyeket keresem,mondjuk nem a legdrágább szalámikat veszem hanem az olcsóbbat,de persze azért minőséget + ha az édesség polcot se fossza ki az ember...amúgy ha valaki dohányzik akkor a leszokással is sokat lehet spórolni sőt most miután még jobban megemelik az árát még többet.Nálunk ami nagyon bevált az a heti menü megtervezve hozzávalók listára írása...régebben úgy mentünk,hogy a bolt közepén vakartuk a fejünket mi is legyen a kaja majd megvettünk mindent össze vissza aztán persze menetközbe még elkellet ugrani a boltba mert ezt nem vettünk meg azt se...és kb 2 naponta állandóan vásárolni jártunk.Most hetente 2szer vagy egyszer megyünk és már ezzel is sokat megspórolunk.
Ahogy az egyes írta,mindenen ! Miért kell ez még hosszasan
magyarázni is .Ebben minden bent van .Az igaz hogy ez sok lemondással jár ,és plusz munkával .
Mi már lejjebb tartunk, mint a 3-asék.... : (
MÁR nem tudom előre megtervezni, hogy mi legyen a kaja, hanem megnézem, hogy mi van 50%-os akcióban és ott a boltban "zseniálisan" kitalálom, hogy abból mit is lehet főzni...
Szerintem egyszer kiadom a "Semmiből valamit" c. szakácskönyvemet és meggazdagszom : D
szégyen ami ebben az országban folyik :/
Szerintetek meg tud élni 2 ember úgy 130 ezerből úgy, hogy a lakás télen is max 40 ezer? magyarul elég-e kajára meg az egyik félnek 2nap/doboz cigire 90 ezer ft? ki mennyiből él meg havonta ( rezsin, albérleti díjon kívül) ha nem vagyok túl indiszkrét?
#7: No a cigi az keményen luxus... De meg lehet ennyiből élni, persze, sokak sokkal kevesebből teszik.
Számokban nem vagyok jó, mi a párommal fejenként úgy 30 ezret költünk ételre (lehetne kevesebbet is, akkor sem éheznénk és egészséges is lenne, de az már zavarna s nem szorulunk rá. magunk főzünk, megnézzük, minek mi az ára, de azért jókat eszünk :)), s változó, mostanság úgy százezer fölött a még elég új házra és a járművekre, nyaralásra, miegymásra. Télen tudunk spórolni, mert motorozni KELL. Így is túl keveset teszem.
Mi alapvetően ki nem állhatjuk a pazarlást, de azért nem verjük a fogunkhoz a garast akkor sem, amikor nem tudjuk, elég lesz-e a pénz a ház befejezéséhez. Bizonyos dolgokra kell, hogy ne legyen szegénységtudatunk, meglegyen a szolid luxus, a nem szükséges, de a léleknek nagyon jóleső s ahhoz képest nem nagyon költséges dolgok. Kivéve a motort, az viszonylag költséges, de hadd legyen már egy nem olcsó hobbink, ha annyira nem vagyunk csórók, hogy ki legyen zárva.
A klímán tudunk spórolni, mert az nincs és nem is lesz :P
Ha megszorulnánk, áttérhetnénk az olcsóbb (de továbbra is gluténmentes) étkezésre és csak a szükséges cuccokat vennénk, de az már lélekbe vágó lenne, szegénységtudattal, akkor is, ha lenne mit ennünk és miből fizetni a rezsit... Voltam nagyon csóró, bár nem nagyon hosszan, de akkor még ifjonc voltam s kellett az a tapasztalat is. Remélem, többé nem kerül rá sor.
130ezerből,úgy hogy 40 a lakás?
Akkor marad 90ezer.
Cigiről le kell szokni,2 naponta 1 doboz,most fogják 1000Ft-ra emelni ,az 15ezer havonta,rengeteg.
Egyébként 200ezret költünk nagyjából havonta,ebben benne van 50-60ezer ami lakbér+rezsi.Kaja 60-80ezer kettőnknek,többi az egyéb (kocsi,hétvégék,stb)
Ha spórolni kellene,100-120-ra le tudnám csökkenteni.
Bár rezsin így is spórolunk,de az már nem odafigyelve is jön magától,inkább úgy mondom,nem pazarlunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!