Érdemes vegyes tuzelésu kazánban gondolkodni?
adott egy 10 x 10-es emeletes,lapos tetos családi ház. Szeretnénk spórolni,leredukálni a gázszámlát.
-vegyestuzelésu ontvény kazánra gondoltam az egyszeruség és az idotállóság miatt.
-mivel a házat gázkazánra tervezték,így csak 150mm-es azbeszt kéményt építettek bele.
Úgy tudom a fa,illetve szénkazánt nem tanácsos belekotni az azbeszt kéménybe,mert az túl forró lenne neki és az elpattanhat. Állítólag van erre olyan megoldás,hogy fémbetétet tesznek a kéménybe.
mivel a mostani gázkazán 28KW,úgy gondoltam irdomos lenne 35-40 KW-os kazánnal helyettesíteni,de ezeknek általában a fustcsovuk 180-200 mm-es.
A egyik kérdésem az lenne ,hogy mondjuk a 200-as kivezetésu kazánt lehet-e 150-es kéménybe kotni.-egy szakember azt mondta,hogy nem,egy másik meg hogy lehet,csak meg kell hosszabítani a kéményt. idézek:"egyszeru fizika--úgy nagyobb lesz a huzatja."
/egy ismerosomnek is van utólag beépített kazánja,O miután begyújtott,szándékosan elzárja a fustcsovet,hogy lassítsa az égést/
A másik kérdésem,pedig az,hogy inkább gondolkozzak a teto és a falak szigetelésén?
Ha berakod a kazánt hát a fa se olcsó....
Egy megfelelő vastagságú szigeteléssel viszont a gáz számla is kevesebb lenne és ha a fa mellett döntesz akkor abból is kevesebb fogyna!!!!!
Szigetelés!!!!
a tető és falak jó szigetelése (min:10cm-de inkább 15)jelentősen csökkene a gázfelhasználásod is, ez tény(20-25cm-nél pedig alig kellene fűtened. a vegyes tüzelésre átállásnál is csökkennne a számlád, de még akkor is az árak változásával nőni fog hosszabb távon.
a jó és vastag szigetelés mindenképpen jobb.
a falfelület sokkal több mint az üveg. ablakcserével megfogod a természetes szellőzést és a bennfogott pára a hideg falon kicsapódik és penészedik.
szigeteléssel úgy éri meg, ha tudsz elég vastagot feltenni. egy passzív házon ami szinte fűtést sem igényel 25-30cm szigetelés van rajta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!