Sokakat foglalkoztat az önellátó biogazdálkodás, sokan beszélnek róla, de nem kezdik el a valóságban. Te belekezdenél?
Képzeld el, falusi suttyó vagyok, vagyis van némi rálátásom.
Pénzem sajnos nincs :-)
Ha falusi vagy akkor biztos van földterület is. Miért nem kezded el kicsiben. Először csak néhány zöldség aztán szépen bővíted a gazdaságot.
Én sem hiszem.
Természetesen nem lehet 100% önellátásra berendezkedni, de pl. olyanokra gondolok, mint az alapvető élelmiszerek (zöldéség, tyúk-tojás, sertés, marha, nekik takarmány) megtermelése.
Sajnos csak 900 nm a telkem, de - egy kis füves résztől eltekintve, mely a gyerekeké - szinte mindenhol hasznonnövények vannak. Még a szőlősorok között is termesztünk. Saját palántát nevelünk magról paradicsomból-paprikából, a hétvégén ültetjük a magokat kis ládikókba. stb.
Jó lenne min. 2x ekkora telek, hogy minden elférjen, amit csak szeretnék.
Tavaly vettem néhány tyúkot, meg csináltam pár négyzetméter veteményest, csak úgy kíváncsiságképp. Elmondhatom hogy teljesen rákattantam a háztáji ízekre. A tojásra mindig akad vevő, aki vett kakast, az pedig jelezte hogy később is venne. Ezen fellelkesedve idén felfejlesztem az állományt és a veteményest is. Marhára tetszik hogy kiváló minőségű élelmiszer van minden alkalommal az asztalon úgy, hogy kajára alig költünk. Már most van öt köbméter esővizem, és építem a következő ciszternát, ahogy lehet a földet ásni. Összességében azt mondom hogy aki akar vele foglalkozni az már csinálja, de sok szabadság nem jut mellette az biztos. Önellátónak pedig úgy mondanám, hogy a befektetett pénzt visszahozzák az eladható dolgok (a tojás fedezi a takarmányt, a zöldség pedig a vetőmagot, stb.), a munkádat padig a kiváló minőségű étel amit megeszel. Én is munka mellett csinálom, kicsit pangósabb volt a tavalyi év, ezért vágtam bele. Sokan lehülyéztek, de azt látom hogy csak irigységből. Komolyan mondom olyanok osszák az észt, akik szabadidejükben a kocsmában ülnek, meg itt trollkodnak.
Azt tudom mondani, hogy aki kedvet érez hozzá és kertesben lakik, az fogjon bele! 10-15 tyúkkal, két sor leveszöldséggel, pár tő paradicsommal el lehet kezdeni, napi kétszer fél órát kíván reggel és este. Nem olyan nagy dolog, Kb. húszezer forint az egész, és tényleg nem mindegy hogy mit eszik az ember. Ezer forintokért (néha olcsóbban) qvajó gyümölcsfacsemetéket lehet kapni, ami később termőre fordul. 2006-ban ültettem három szilvafát - jó ideig csak voltak - tavaly 250kg szilvát szedtem róluk.
Üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!