Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Mit lehet tenni penészedés ellen?

Mit lehet tenni penészedés ellen?

Figyelt kérdés
3. emeleti téglalakásban lakunk és nagyon penészes a sarok a szekrény mögött, s egyre csak terjed, főleg mióta le lettek cserélve az ablakok műanyagra. Le lett fújva többször is penészölővel, de szerintem más megoldás segítene csak. A ház szigetelése mennyivel oldaná meg a helyzetet?
2013. febr. 7. 16:45
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

Penész ellen a belső szigetelés a lehető legnagyobb hülyeség. Építőmérnökként az első és legfontosabb lecke, amit a fejünkbe vertek anno az egyetem legelső félévében, hogy belső szigetelést SOHA nem alkalmazunk. Eszméletlenül előnytelen minden szempontból. Speciális helyzetekben maximum, de ez nem az. Ennek a fizikájába most nem kezdenék bele.

Egyébként szinte minden ismerősöm háza szigetelve van, a penész problémát ez nem oldja meg gyökerestől. Fontos, hogy a ház JÓL legyen szigetelve. Pl. előszeretettel vállal minden jött ment ember szigetelést, mert azt hiszi, hogy ohh, hát majd én tudom mi kell oda, felragasztani sem nagy cucc, csak éppen eltelik két három év, hatalmas penészfoltok jelennek meg és itt jön vissza az "olcsó cuccnak híg leve" téma.

Érdemes elmenni egy jó szakemberhez, aki igen, drágább, de érti a dolgát. Ő nem fogja azt mondani, hogy válasszak mekkora szigetelést akarok a falra tenni és nem fogja a legolcsóbb, 3-4 cm-s szigetelést ajánlani, mert tudja jól, hogy nem ér semmit. Sokan a mérettel fürödnek be, igen...

Aztán aki ért hozzá, az nem fém csavarokkal fogja rögzíteni a szigetelést a falhoz és aki ért hozzá, az tudja, hogy úgy kell megcsinálni az egészet, hogy tudjon lélegezni a szerkezet/fal.

Egy szakember arra is tud ajánlatot adni, hogy melyik anyag éri meg jobban szigetelés esetén és arra is, hogy adott falazat anyagához mekkora/milyen szigetelést javasol.

Ergo, azt kellene tudatosítani az emberekben, hogy nem úgy működik, hogy "na majd én felszerelem, amit gondolok", mert persze, egy darabig ez is jól működik, de utána b*szhatja az ember az egészet, ilyenkor jön az, hogy olyan mértékű a penészesedés, hogy azt javasolják vakard le az egészet, mert azzal is előrébb vagy ha nincs szigetelés.

Mondok másik példát. Pl. édesanyámék házának szigetelésénél kifejezetten figyeltünk a problémás helyekre, megbeszéltük a szakemberrel és ide másfeles rétegek is kerültek (kívülről esztétikailag szépen meg lett oldva a domborulat, hozzátartizok, hogy alap szigetelés 8 cm-s). A betonkoszorúk hőhídjai ezáltal teljesen megszűntek. Megszűnt a sarkok és az ablakok fölötti penészedé, ellenben kijött ott, ahol eddig nem volt gond (padlástér ferde részénél tető és fal találkozása). Jelenleg itt van komolyabb hőhíd, amit viszont egyszerűen rendszeres fűtéssel és napi szellőztetéssel meg tudtunk oldani. Így a hőhíd hőmérséklete sem éri el a harmatpontot, nem csapódik le a pára, nem indul el a penészesedés.

2013. febr. 17. 14:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!