Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Elég sokat hallani mostanában,...

Elég sokat hallani mostanában, a gáz és szén monoxid mérgezésekről, ha ilyesmi van, így elkerülhető a gond?

Figyelt kérdés
Tehát, ugye ez azért egy elég alattomos dolog, szagtalan,stb. (bár a gáz szag azért érződik szerintem, de álmomból biztos nem ébrednék rá fel), szóval az lenne a kérdésem, hogy ha pl, tegyük fel, szivárog a gáz, gáztűzhely re a pb palack mondjuk nem megfelelően lett rákötve és szivárog, este lefekvés, nem érzi senki, de a fürdőszoba ablak nyitva van, és az fürdő ajtó is, kb 10 cm-re, ez akár menthet így életet? A konyha és a fürdő közti távolság legyen 3 méter.

2013. jan. 2. 19:08
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

A gázszivárgás és a szénmonoxid mérgezés nem ugyanaz, ne keverd.

A palackos földgázt direkt szagosítják, hogy észrevedd, ha valahol szivárog. Önmagában a földgáz nem is mérgező, de belégzése esetén oxigénhiány léphet fel, így ájulás vagy fulladás következhet be. Továbbá a gáz tűz- és robbanásveszélyes.

A szénmonoxid a tökéletlen égés során keletkező gáz. Ez viszont valóban színtelen és szagtalan. Ez a gáz a vér hemoglobinjába jutva megakadályozza azt, hogy a szervezet oxigént vegyen fel. Ennek a gáznak a létrejöttéhez viszont égés szükséges. Gondolom éjjel nincs bekapcsolva a gáztűzhely, tehát erről a részről ez a veszély nem fenyeget. Viszont gondolom valahogy fűtitek is a házat télen (ezt nem írtad le, hogy hogyan), így akár ti is ki vagytok téve a szénmonoxid mérgezés lehetőségének. Ezért is fontos, hogy előírt időszakonként ellenőriztessétek a fűtőberendezéseket és a kéményeket.

Ha nyugodtan akarsz aludni, akkor érdemes beszerezned egy gázszivárgás és szénmonoxidjelzőt. Kb. 10 ezer forintos tétel, de szerintem ennyit megér a biztonságotok. Arról ne feledkezz meg, hogy ezeknek a készülékeknek is van szavatossága, tehát bizonyos időközönként cserélni kell.

2013. jan. 2. 19:27
 2/8 A kérdező kommentje:
Mindenképp hasznos volt a válaszod köszönöm. És igen ezzel a szagtalan dologgal valóban kicsit megkeveredtem, de egyébként tudom, hogy a kettő mást takar. Vegyestüzelésű kazánban, fával fűtök. Egyenlőre nem gondolom, hogy veszélyeztetve lennék (bár az a jelző, nem lehet egy buta dolog, lehet be is ruházom rá), csak elgondolkodtam, hogy ha amit leírtam, megtörténne, akkor nyújtana e valamiféle védelmet a nyitott ablak? A válaszod alapján, még egy kérdés felmerült bennem, vegyestüzelésű kazánnál hol keletkezhet szénmonoxid szivárgás? Vagy hol jelentkezhet és hogyan?
2013. jan. 2. 19:39
 3/8 anonim ***** válasza:
82%
Sokszor az a baj hogy a kazánhoz nem tud az égéshez szükséges levegő menni mert annyira zárt a helyiség. Hiába van jó kémény az áramlást nem szabad lefojtani mert akkor lesz CO.A szigetelt ablakok is elmebeteg találmányok mert a légzéshez is kintről kell jönnie a levegőnek plusz az égéshez is.
2013. jan. 2. 19:54
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Első vagyok. Igen, a második jól írja. Tökéletlen égés akkor jön létre, ha nincs az égésnek biztosítva a megfelelő oxigénellátás. De szénmonoxid mérgezés akkor is létrejöhet, ha például az erős szél visszafújja az égésterméket a kéményen keresztül vagy ha például páraelszívót használsz. Ez különösen jól záródó ablakok esetén veszélyes, hiszen könnyen megfordíthatja a füst áramlását. Tehát lényegében kiszívja a kéményből a mérgező gázokat. Viszont írtad, hogy vegyes tüzelésű kazánotok van. Ezt általában egy lakástól különálló helyiségben szokták telepíteni. Lényegében ebben az esetben nem vagy akkora veszélyben, hiszen a kazánház légtere fizikailag nincs kapcsolatban a lakás légterével.

Végül megjegyezném, hogy nem vagyok szakember, ezért arra kérdésedre, hogy a nyitott ablak csökkenteni tudja-e a mérgezés veszélyét, inkább nem válaszolok. Ha legközelebb jön a kéményseprő (vegyes tüzelésű kazánoknál fél évente kötelező a kémény ellenőriztetése), akkor kérd az ő tanácsát. Ő biztosan tud megfelelő szakmai választ adni erre a kérdésre.

2013. jan. 2. 20:17
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

A nyitott ablak nyilvánvalóan csökkenti a mérgezés veszélyét, mert csökken tőle a benti koncentráció.

De nem nullára csökkenti, azaz ettől ne várj tökéletes védelmet.

CO-érzékelő már 4 E alatt is kapható, azt mondjuk nem tudom, mennyire jó. A 10-es biztos érzékenyebb.

2013. jan. 2. 21:15
 6/8 anonim ***** válasza:
A mi kazánunk bár nem egy csúcsgép, de van benne egy érzékelő, ami azonnal lezárja a gázt, ha valami nem stimmel az égéssel vagy a távozó CO-val. Plusz pincében van, mellette két pinceablak nyitva egész évben és persze évente átnézetem a kazánt szakemberrel. Kéményseprő is évente jön, bár az már vicces, hogy egyszer rá kellett szólnom az egyikre, hogy ugyan ne csak a papírokat töltse ki, hanem végezze is el a munkáját.
2013. jan. 3. 07:48
 7/8 anonim ***** válasza:

"Kéményseprő is évente jön, bár az már vicces, hogy egyszer rá kellett szólnom az egyikre, hogy ugyan ne csak a papírokat töltse ki, hanem végezze is el a munkáját."

Csak egyszer???? Ha nem szólnék, nálunk minden évben csak a pénzt venné át!

2013. jan. 3. 13:21
 8/8 Bereczk Jénos ***** válasza:

Csak úgy mellékesen ide írom, a fiunk első osztályos volt és az új gázcsövet melkaptánnal szagosították, és a gyerek bement és jelentette az igazgatónak, aki értesítette a gázműveket, hogy hol van gázszag!!!! Már 3 éves korában mellettem ült begyújtásnál, megtanulta, hogy a gyufa nem játék!!!!!

A gázokat szagosítják, kizárt,hogy valaki ne érezze, viszont az baj, ha nem ismeri még felnőtt korában sem!!!!!!

Kéményseprő egy évben egyszer jön, de akárhányszor hívható, ha valaki még nem hallott arról, hogyan képződik korom a kazánokban, mellette a CO-val,

megpróbálom elmagyarázni!!!!!

Ha az égéshez nincs elegendő oxigén, CO keletkezik, kivág a kazán, ha

mégis sikerülne begyújtani, ROBBAN, már sokan meghaltak, sok kazán felrobbant!!!!! KI KELL SZELLŐZTETNI!!!!!!

Az égéshez nagy a huzat, nem tud meggyulladni az éghető anyag, sok C+O

keletkezik, azaz robbanóanyag, sújtólégrobbanás, kicsiben a kazánban is létrejön, de ez a kicsi elbonthatja a fél házat!!!!!!

Budaörsön történt egyszer ilyen, a hölgy arra hivatkozott egy hónapja söpörték, de sokszor egy-két hét is elég, ha valaki nem tanul meg FŰTENI!!! Ha belül a kazán kormos, a kémény még jobban!!!!!!!!

Ha bizonytalan vagy, vegyél riasztót, sokakon már segített!!!!!!!!

nov. 2. 09:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!