Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Hogy kell a fabrikettet...

Hogy kell a fabrikettet meggyujtani?

Figyelt kérdés
Hajszálpontos lépésről-lépésre történő instrukciót kérnék szépen. Nincsen még parázs vagy ilyesmi. Ezidáig csak a száraz ( meg a nedves) akácfához volt szerencsém.
2012. nov. 2. 11:08
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:

Itt minden infot megtalálsz:

[link]

Én úgy szoktam: a kályhába berakok 2-3 db-ot, rakok rá paraffinos gyújtóst, meggyújtom, és úgy igazítok rá további 2 db-ot, hogy a széle kapjon a lángból.

Ha nincs gyújtósom, akkor vagy úgy, hogy vékonyra vágott fával begyújtok, teszek rá kicsit vastagabbakat, és amikor jól ég, akkor rakom rá a brikettet.

Vagy pedig úgy, hogy alulra 2-3 brikett, rá papír, meg fólia, műanyag flakon, arra további két brikett, és meggyújtom a papírt.

Amikor már minden oldala jól ég (kb negyedóra), akkor elzárom alul a levegőt, mert a brikettnek elég, ha csak izzik. Rátenni újabb adagot csak akkor kell, ha már majdnem teljesen leég.

Egyszerre ne rakj rá túl sokat, mert ha telerakod a kályhát, akkor könnyen berobbanhat. Én 2-3 db-ot szoktam csak rátenni egyszerre.

2012. nov. 2. 11:28
 2/25 A kérdező kommentje:
Köszi szépen. Lehet előbb inkább csak 1-2 darabbal kezdem. Nehogy gond legyen. Nehezen gyullad meg?
2012. nov. 2. 11:37
 3/25 anonim ***** válasza:
Ha rendesen van alatta gyújtós, és kap levegőt, akkor könnyen meggyullad.
2012. nov. 2. 11:39
 4/25 A kérdező kommentje:

Ok, köszi.

Még attól is tartok hogy lehet nagyon intenzíven ég és kicsúszhatk a kezemből az irányítás. Tudom a levegővel pontosan szabályozni?

2012. nov. 2. 11:46
 5/25 anonim ***** válasza:
100%

Persze. Amikor meggyújtod, adj neki lent levegőt, ha már jól ég, zárd el. Ha nyitva hagyod az ajtót, füstölhet, de ha csak a szellőzőt hagyod neki nyitva, semmi baj nem lehet - csak pazarlás. Gond csak akkor lehet, ha teljesen megpakolod. Ugyanis amikor belobban, könnyen kárt tehet a kályhában.

Ha elzárás után nem akar rendesen izzani, adhatsz neki kis levegőt. 2-3 alkalom, és kitapasztalod, hogy tudsz a legkevesebb darabbal a leghatékonyabban fűteni.

2012. nov. 2. 12:13
 6/25 A kérdező kommentje:

Köszi, pontosan úgy zajlottak.

Szerencsére első nekifutásra csak 1 db-ot tettem rá. Először elég nehézkes volt meggyujtani, de aztán meg nagyon fényesen erős lángja volt pedig csak a széle égett. De ijedtemben kicsire vettem az ajtót és lehet hogy ezzel nagyon elfojtottam, nemtom de utána már csak izzik . Most még mindíg résnyire nyitva tartom az ajtót, mert nem tudom mikor lehet elzárni. narancssárga lesz teljesen?

2012. nov. 2. 13:04
 7/25 A kérdező kommentje:
ha már mondjuk jónak találom, hány óra múlva vagy kb mikor tehetek rá még egyet?
2012. nov. 2. 13:13
 8/25 anonim ***** válasza:

Kályha, és brikettfüggő...

Nálam csak gyengén szokott izzani, mégis jó meleget ad. Csak akkor lesz teljesen narancssárga-piros, amikor már teljesen átizzott. Egyelőre szerintem adj rá kis levegőt, és tegyél rá még 2-3 db-ot. Ha mind ég, zárd el úgy, hogy csak egészen pici levegője legyen.

2012. nov. 2. 13:14
 9/25 anonim ***** válasza:

"ha már mondjuk jónak találom, hány óra múlva vagy kb mikor tehetek rá még egyet?"

Ez szintén kályhafüggő, na meg hogy mennyi levegőt adtál neki. Ha a fenti 3 db már full teljesen izzik, és a térfogata kb a felére csökkent, én akkor szoktam rakni rá.

2012. nov. 2. 13:16
 10/25 A kérdező kommentje:
Ok, adtam rá még egy kicsi levegőt. Nekem nem túl megyőző az izzása, de tényleg elég meleg.Akkor kicsit később még rakok rá. remélem akkor már nem kell ez a gyujtós mizéria
2012. nov. 2. 14:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!