Hogy kell a fabrikettet meggyujtani?
Itt minden infot megtalálsz:
Én úgy szoktam: a kályhába berakok 2-3 db-ot, rakok rá paraffinos gyújtóst, meggyújtom, és úgy igazítok rá további 2 db-ot, hogy a széle kapjon a lángból.
Ha nincs gyújtósom, akkor vagy úgy, hogy vékonyra vágott fával begyújtok, teszek rá kicsit vastagabbakat, és amikor jól ég, akkor rakom rá a brikettet.
Vagy pedig úgy, hogy alulra 2-3 brikett, rá papír, meg fólia, műanyag flakon, arra további két brikett, és meggyújtom a papírt.
Amikor már minden oldala jól ég (kb negyedóra), akkor elzárom alul a levegőt, mert a brikettnek elég, ha csak izzik. Rátenni újabb adagot csak akkor kell, ha már majdnem teljesen leég.
Egyszerre ne rakj rá túl sokat, mert ha telerakod a kályhát, akkor könnyen berobbanhat. Én 2-3 db-ot szoktam csak rátenni egyszerre.
Ok, köszi.
Még attól is tartok hogy lehet nagyon intenzíven ég és kicsúszhatk a kezemből az irányítás. Tudom a levegővel pontosan szabályozni?
Persze. Amikor meggyújtod, adj neki lent levegőt, ha már jól ég, zárd el. Ha nyitva hagyod az ajtót, füstölhet, de ha csak a szellőzőt hagyod neki nyitva, semmi baj nem lehet - csak pazarlás. Gond csak akkor lehet, ha teljesen megpakolod. Ugyanis amikor belobban, könnyen kárt tehet a kályhában.
Ha elzárás után nem akar rendesen izzani, adhatsz neki kis levegőt. 2-3 alkalom, és kitapasztalod, hogy tudsz a legkevesebb darabbal a leghatékonyabban fűteni.
Köszi, pontosan úgy zajlottak.
Szerencsére első nekifutásra csak 1 db-ot tettem rá. Először elég nehézkes volt meggyujtani, de aztán meg nagyon fényesen erős lángja volt pedig csak a széle égett. De ijedtemben kicsire vettem az ajtót és lehet hogy ezzel nagyon elfojtottam, nemtom de utána már csak izzik . Most még mindíg résnyire nyitva tartom az ajtót, mert nem tudom mikor lehet elzárni. narancssárga lesz teljesen?
Kályha, és brikettfüggő...
Nálam csak gyengén szokott izzani, mégis jó meleget ad. Csak akkor lesz teljesen narancssárga-piros, amikor már teljesen átizzott. Egyelőre szerintem adj rá kis levegőt, és tegyél rá még 2-3 db-ot. Ha mind ég, zárd el úgy, hogy csak egészen pici levegője legyen.
"ha már mondjuk jónak találom, hány óra múlva vagy kb mikor tehetek rá még egyet?"
Ez szintén kályhafüggő, na meg hogy mennyi levegőt adtál neki. Ha a fenti 3 db már full teljesen izzik, és a térfogata kb a felére csökkent, én akkor szoktam rakni rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!