Megéri kb.75. 000ft-t költenem ház falainak a szigetelésére, ha nem az én házam és kb.4 évig fogok ott lakni?
Háttér sztori:
Szüleim házáról van szó. 23 éves vagyok és számításaim szerint 4 év múlva lesz lehetőségem saját házat venni (akkor jár le a lakáskasszám).
Jelenlegi állapot az, hogy kinti hőmérséklet 5 °C benti fejmagasságban 16°C . Csak dél környékén van elindítva a fűtés és több óra mire egy elfogatható hőmérsékletet elér a szobám (lábam még ilyenkor is fázhat), este pedig a fűtés leállításával pár óra elteltével ki is hűl. Az éjszakát egy ágymelegítő berendezéssel gond nélkül átvészelem (tegnap vettem, 5000ft). Felmerült a szigetelés megoldása a gond az hogy szülők nem igazán szállnak bele a költségekbe részben nem tudnak részben nem akarnak…
Tesómmal együtt fizetnénk így fejenként 75.000ft összesítve kb 150e.
Megéri rááldozni ennyit 4 év miatt?
Vagy érdemesebb félre rakni a saját házra.
Persze a szigetelés csak az egyik kiadás a rezsibe is bekell szállnunk...
Szerintem megéri, 4 év alatt ennyit majdnem meg is spórolhattok a fűtésszámlán, arról nem is beszélve, hogy talán jobban érzed majd magad 4 évig az otthonodban...
Nem tudom, milyen állapotú lakás, de nagyon sokszor nem a falak okozzák al egtöbb gondot, hanem a nyílászárók, ott szökik a meleg. Ha bele akartok vágni (én ajánlom), akkor először kérjetek egy hőtérkép-elemzést, ami megmutatja, hogy hol szökik a legtöbb meleg. Hacsak nem néhány éves műanyag, jó minőségű nyílászárókról beszélünk, akkor gyanítom, hogy ott. Ha azt kicseréltetitek, a falak szigetelését utána is meg lehet csinálni (akár ti is meg tudjátok, úgy olcsóbb). Tekintsd ezt egy befektetésnek a jövőbe, ha a szüleid már nem lesznek, ti öröklitek a házat, ami jóval többet ér felújítva, szigetelve. Persze ez elvégezhető később is, hiszen ha minden jól megy, csak 1-2 évtized múltán kerülne szóba a ház esetleges eladása.
A hőtérképet mindenképp ajánlom, mert ha a nyílászáróknál szökik a meleg, akkor nem sokat javít ezen a falak szigetelése.
Igazán nem kekeckedésből, de 150 ezerért milyen hőszigetelést akartok csinálni? Mekkora felületen?
Mert ha egy családi házról beszélünk, aminek a falait akarod külső hőszigeteléssel ellátni, akkor az említett összeg édeskevés lesz, ennyiből semmit nem tudsz kezdeni! Még a munkadíjra sem elegendő. 2500 Ft körüli m2-árra számíthatsz, ami a munkadíjat illeti, a hőszigetelőrendszer további 3-4000/m2(EPS azaz hungarocell, ennek ragasztója, az üvegszövet háló, az indítósínek, az élvédők, és nem utolsósorban a dörzsvakolat- azaz a szín). Egy átlagos családi házra minimális költségvetéssel számolva is kb. 600 ezer.
Az a 150 ezer, amit rászántok, esetleg elég lehet 2 db. ablak cseréjére, vagy annyi kőzetgyapotra, amivel a padlást 15 centi vastagon leszőnyegezitek. A legtöbb meleg ugyanis felfelé szökik el, az összes veszteség kb. 40%-a. A homlokzati falak kb. 20-30%-ért felelősek, a rossz ablakok, ajtók pedig a plafonhoz hasonló mértékkel járulnak hozzá a veszteséghez.
Először is: köszönöm az eddigi válaszokat! :)
Tisztázok pár dolgot: Az ablakok már cserélve lettek rendes műanyagra ezzel nem lesz gond.
A másik, hogy apám kőműves így csak az anyagot kell megvásárolni és mivel van itthon pár hozzá való ezért nem kell olyan sokat rákölteni. Az hogy megörököljük a házat majd valamikor a jövőben, nem igazán számít. Elsődleges célom az elköltözés és ehhez jól meg kell gondolni minden forintot.
Ez a padlás "szőnyegezése" dolog felcsigázott. Lehet elegendő lenne csak arra költeni?
Arról nem is beszélve, hogy akkor elég ha csak a saját szobámat szigetelem le (a padlás részét) a többit meg az aki akarja.
Ha a padlástér a lakótér teljes egésze felett húzódik, akkor valóban a legköltséghatékonyabb módszer a padlás padlóját vastagon (15-20 cm) leszőnyegezni kőzetgyapottal. Ezen utána néhány tábla OSB segítségével ki lehet alakítani egy "járdát", hogy pl. a kéményseprő odafenn közlekedni tudjon. Az olyan ijesztegetéseknek meg nem kell bedőlni, hogy "majd belefészkel az egér", mert ha amúgy a padláson, és annak közelében nincs ehető dolog, akkor semmiféle rágcsáló ott meg nem marad.
Ha pedig meg akarjátok csinálni, akkor mindenképp jobb lenne az egészet komplett burkolni. Képzeld el, hogy meztelen vagy, hideg van, de csak akkora takarót kapsz, ami mondjuk épp csak a mellkasodra elég...
Köszönöm az eddigi válaszokat!
Tesómmal megvitatjuk a dolgot. Az biztos, hogy valamelyik szigetelési módot megcsináljuk.
Én biztos megcsinálnám. Már csak ezért is, mert ha elköltöznék, akkor sem kidobott pénz, hiszen a szüleimnek segítenék vele azáltal, hogy kevesebb lesz a fűtésszámlájuk.
Vagy ennyire utáljátok egymást? Mondjuk az én szüleimnek eszük ágában sem lett volna "lakbért" követelni csak mert én is ott vagyok és nem üresen áll és úgy fűtik a szobát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!