Mit gondoltok erről a témáról hol jobb lakni? Saját kertes házban, vagy egy új építésű modern lakóparki lakásban?
Lakópark, ugyan...
Szép neve van, de akkor is csak egy lakótelep, akárhogy hívjuk.
Én nem adnám a családi házamat semmilyen lakóparki akármiért. Ez a SAJÁT házam, a SAJÁT kertem, és nem másik 23 lakóval kell közösen élveznem az osztatlan közös tulajdonú parkot.
A saját kertemben azt teszek, amit akarok, és nem azt, amit a szomszéd, vagy a lakógyűlés megszavaz nekem. :-)
Egy lakás a lakóparki házban vagy panel tömbben szerintem szinte mindegy. A lakópark modernebb és gazdaságosabb a rezsi szempontjából, de a társasház nevű rémálom és a sok nehezen elviselhető szomszéd ugyanaz.
Amikor lakásban laktam soha nem éreztem igazi saját tulajdonnak. A fal másik fele már a szomszédé volt.
A családi ház leírhatatlanul más. Az enyém, az én földem, az én tulajdonom. Megfoghatóan.
Persze ezt az érzést meg kell fizetni. A ház folyamatos karbantartásának költsége magasabb, mint egy lakás fenntartása.
Viszont a kertemben megtermelt édes gyümölcs megfizethetetlen. Régen egy tikkasztó nyári nap után hazamentem a lakásomba, és csak kókadoztam a melegtől. Most beülök a medencébe és süttetem a hasam. Ez sem utolsó szempont. Nem cserélném el semmi pénzért a házam.
A rezsi a passzivházban a legkevesebb. Utána a belvárosi (a sűrűbben épített területeken mindig melegebb van néhány fokkal), geotermikus és napelemes társasházakban, azután a cirkós társasházakban - amelyek körül minden irányban van fűtött lakás.
Ha más úgyis agglomerációban laksz, és utaznod kell, ha dolgozni, iskolába, kórházba, hivatalba kell menned, akkor inkább a családi ház.
Én Bp. közepén lakom, gyalog tudok menni mindenhova, nem utazom.:) Az is spórolás.:) Főleg az idővel. Amúgy itt is van a közelünkben családi ház. Meg is lepődtem, amikor rábukkantam.:)
Egy kertes házban annyi a rezsi, amennyit használsz, lakótelepen sok olyan kiadás van, amit nem tudsz befolyásolni (közös költség, lépcsöház fütése/világitása) sok helyen távfütés, központi vizóra (amiböl kiszámolják, hogy mennyi JUT egy emberre), stb.
A kertes házban megteheted, hogy csak október végen fütesz, ha nem fázol, használhatsz kevesebb vizet/áramot, ott csak rajtad múlik, hogy mennyi reszit fizetsz.
Hogy életminöségben mennyivel jobb, azt meg gondolom, nem kell elmesélnem.
Én 10 éve adtam el a lakótelepi (3 és fél szobás) lakásomat, és helyette 4 szobás házat vettem. Már az elsö évben kb 20 %-kal kevesebbet fizettem, mint a lakásban. (Azért irom azt az évet, mert közben nem igazán változott semminek az ára, igy jól összehasonlitható).
De még most is alig fizetek többet, mint ezelött 10 évvel a lakótelepen, pedig sokkal kényelmesebben élek.
Ezt nem lehet egyértelműen eldönteni, hiszen mindenkinek mások az igényei. Szépen lehúztátok a lakóparkokat, pedig nagyon jók is lehetnek. Én például egy kifejezetten jó lakásban lakom, hatalmas terasszal.
A családi házaknak is megvannak a hátulütői. Háziállatok szaga, szomszéd tűzrakásának füstje, fűnyírás, kutyaugatás, ha olyan a környék, akkor a boltok távolsága, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!