Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Albérlet esetén a kauciót...

Albérlet esetén a kauciót hogy oldják meg?

Figyelt kérdés

Mikor kell odaadni? Szerződés kötésnél? Egyáltalán mi van abban az esetben ha nincs szerződés? Előfordulhat hogy szobatársnak kell odaadni a kauciót? (szobatárskeresőt nézek) vagy csak a tulajnak? Az első havi bérleti díjat mikor kell fizetni beköltözéskor? Abban a rezsi is benne kell hogy legyen, vagy nem kell, és az az első hónapban csak a kauciót kell fizetni?

szóval lépésről lépésre elmagyarázná valaki?

2012. szept. 15. 21:50
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Beköltözés előtt az első havi bérleti díjat és a kauciót fizeted. Utána minden hónapfordulónál a bérleti dijat (a köv. hóra), és a rezsit (az előző hóra) fizeted. Kiköltözéskor már csak rezsit fizetsz az utolsó hónapra.

Ha nem okoztatok kárt a lakásban, akkor visszakapjátok a kauciót.

Fizetni csakis tulajnak.

Szerződés nélkül nehogy adjatok kauciót!!!!

2012. szept. 15. 21:57
 2/9 anonim ***** válasza:

Az első jól mondja.

Mondjuk mi szerződés nélkül lakunk, kauciót is fizetünk, de ismerjük a tulajt. Ismeretlenül ne menj bele!

2012. szept. 15. 21:59
 3/9 A kérdező kommentje:

értem én , tehát szerződéskötés UTÁN kaució+ 1 havi bérleti díjat kifizetni

Csak akkor adok át pénzt ha szerződét kötöttünk és csak a tulajnak ugye? Szerződéskötés előtt 1 forintot se adok át, ugye?

Eszembe jutott még h mivel szobatárskereső mi van ebben az esetben? a kauciót így is a tulajnak adom?

2012. szept. 15. 22:05
 4/9 anonim ***** válasza:
82%

#1 vagyok.

Mikor már ott van előttetek a szerződés, akkor egyszerre adjátok a pénzt és írjátok alá. (Az sem fair, ha csak utána fizettek, mert akkor a tulaj is parázhat, hogy papíron átvett X összeget, de mi van, ha ti meg nem fizetitek ki.)

Ha szobatársad van, akkor is a tulajnak fizetsz. A szobatárs veled egyenrangú. A tulaj dolga, hogy szétossza a rezsi egy főre jutó részét, és elkérje az albidíjjal együtt. A kauciót is neki adod, mert az a tulaj lakása, és ha kárt okozol benne, akkor az az ő kára, nem a szobatársé.

2012. szept. 15. 22:39
 5/9 anonim ***** válasza:

Én azt tudom elmondani minálunk hogyan volt. Szerződéskötéskor adod oda a tulajnak a kauciót + 1 hónap ára, mi egész lakást béreltünk 1 évig. Aztán mikor úgy döntesz, hogy távozol, ezt úgy ideje korán közlöd a tulajjal. Ha nem okoztál kárt, akkor úgy szokták, hogy amennyi havi díj kijön belőle annyit nem kell fizetned a végén. Nálunk 2 havit kellett kifizetni, ezt a úgy bekkelték ki, hogy legalább 60 nappal korábban kell szólnod a tulajnak mielőtt kiköltözöl. Szólsz neki, és akkor nem kell havi díjat fizetned, csak a számlákat.

Persze úgy is lehet, hogy visszakapod az összeget, ez az főbérlőn múlik.

2012. szept. 16. 18:05
 6/9 anonim ***** válasza:
Kauciót és bérleti díjat annak kell fizetned, akivel szerződésben állsz. Ha a másik szobát használó bérlővel kötsz szerződést, akkor úgynevezett albérletről van szó, ahol te vagy az albérlő, ő pedig az albérletbe adó (nem főbérlő, mert senkinek sem főnöke), ilyenkor mindent neki kell fizetned.
2012. szept. 17. 11:44
 7/9 anonim ***** válasza:
#6-hoz még annyit, hogy a szobatárs természetesen csak akkor adhatja albérletbe a lakás egy részét, ha ő az egész lakást bérli.
2012. szept. 17. 13:31
 8/9 A kérdező kommentje:
nem adták ki, de amúgy utánaérdeklődtem, és nem szokás szerződést írni, nekem se tetszik, de úgy látszik ez a mód van jelenleg
2012. szept. 18. 10:24
 9/9 anonim ***** válasza:
A bérlőnek természetesen van (törvényesen ill. a bérbeadóval kötött megállapodás alapján) jogalapja a bérlemény egyes részeit továbbadni bérbe, ez az úgynevezett "al"bérlet. A tulajdonostól közvetlenül bérelt lakás vagy szoba az nem albérlet, és annak bérlője nem albérlő.
2012. szept. 18. 13:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!