Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Hogy kell bejelenteni hozzánk?

Mr Moty kérdése:

Hogy kell bejelenteni hozzánk?

Figyelt kérdés

Barátnőm szeretne hozzánk költözni hivatalosan is.

Eddig otthon élt a szüleivel , most pedig hozzánk költözne.

Szüleimmel élek.

Kérdésem az , hogy hova kell menni a papírokat rendezni?

2012. szept. 10. 00:00
 1/9 anonim ***** válasza:
50%

Helyi önkormányzatnál tudsz kérni hozzá nyomtatványt, hazaviszed, kitöltitek, aláírja barátnőd és az ingatlan tulajdonosa és visszaviszitek.

Sok sikert!

2012. szept. 10. 00:15
 2/9 anonim ***** válasza:
Okmányirodában kérsz lakcím bejelentőlapot, majd kitöltve visszavinni.
2012. szept. 10. 00:40
 3/9 anonim ***** válasza:
57%
Nekem az anyósomat is magammal kellett cipelnem, mert az okmányirodás nőci leellenőrizte, hogy valóban övé-e az ingatlan, ahova be akarok jelentkezni.
2012. szept. 10. 00:47
 4/9 anonim ***** válasza:
16%
És totálisan jogszabályellenesen tette. A nyomtatvány neve is lakcímbejelentő. Semmiféle jogalapja nincs annak, hogy az ügyintéző ellenőrizze a címadat tulajdonosát... És mi a szent sz@r van akkor, ha nincs lakóhelyem, csak egy albérletem, amelybe a "tulaj nem enged bejelentkezni"? Akkor lakcím nélküli leszek? Amellett, hogy a törvény előírja, hogy a lakóhely, tartózkodási hely létesítést BE KELL JELENTENI... Szóval ez egy jókomcsi gyakorlat, hogy az ügyintéző "ellenőrizget". Én bejelentem, hogy ott lakom. És itt a pont. Nem ellenőrizheti annak a jogcímét, jogosságát és egyéb dolgokat...
2012. szept. 10. 01:03
 5/9 anonim ***** válasza:

Ez elég érdekes kérdés. Jogszerűtlenül hangzik, hogy ezek szerint akármilyen ingatlanba bejelentkezhetnél, hiszen csak a tulaj aláírását kérik a lap alján, de hogy ellenőrzik le, hogy tényleg a tulaj járult-e hozzá?

Egyébként mikor én voltam bejelentkezni, akkor egy nőci csináltatott 5 lakcímkártyát, mikor készen voltak, vette észre, hogy rossz címet adott meg, és újra kellett gyártani őket. Ezek szerint akármilyen lakcímre bejelentkezhetnék, a kutya se ellenőrzi?

2012. szept. 10. 01:07
 6/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszaitokat!
2012. szept. 10. 07:40
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

4. Te igencsak furcsán gondolkozol, hogy lenne ez törvény ellenes?

Ugyanis sehová nem lehet bejelentkezni a tulajdonos engedélye nélkül.

Ezzel az erövel eldöntöd, hogy neked tetszik valaki lakása, és egyszerüen bejeneted magad oda és ttól kezdve ott a lakásod??? Ugye ezt nem gondolod komolyan!!!!

2012. szept. 10. 08:13
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

[link]

Én vagyok az anyósos. A linkben a harmadik vagy a negyedik bekezdésben van leírva, hogy azért kell a tulajdonos, mert a Hivatal helyiségében kell aláírnia, hogy engedélyezi, hogy a tulajdonában lévő ingatlanba bejelentkezz. Nem ebben a városban élek, de hirtelen ezt találtam.

2012. szept. 10. 08:53
 9/9 anonim ***** válasza:
17%

De, teljesen komolyan gondoltam.

Jogszabályi erőnél fogva, mely jogszabályt úgy hívják, hogy 1992. évi LXVI. törvény, a lakcímnyilvántartásba az adatokat be kell vezetni, ha a személy az alábbi adatokat közli az eljáró hatósággal:

természetes személyazonosító adatait;

állampolgárságát;

előző lakcímét;

új lakcímét;

a bejelentés időpontját;

**a tulajdonos vagy a lakás használatára egyébként jogosult hozzájárulását.**

Márpedig ez nem annyira erős szabály, mint amennyire az itt válaszolók mondják. Tehát szó nincs olyanról, hogy be kell menni a hivatali helyiségbe a tulajdonosnak, és ott kell nyilatkozatot tenni stb.

Annyit ír a jogszabály, hogy az ügyfél rendelkezzék a tulajdonos vagy a lakás használatára jogosult nyilatkozatával a lakás használatára vonatkozóan. Ennek módját már nem részletezi.

Szintén gumiszabály a "lakás használatára jogosult" kifejezés is.

Mivel a lakcím bejelentése NEM KELETKEZTET a lakásra vonatkozóan jogot és NEM SZÜNTET MEG arra vonatkozóan kötelezettséget, így ezért ilyen "megengedő" a jogszabály, és ezért nem kell közokiratba foglalt hozzájárulói nyilatkozat... Persze sok ügyintéző még abban a korba él, amikor a lakcímed "jelentett" valamit. Ma már csak egy információ.

Az előzőekben linkelt dolog is "jópofa", mindenféle joghely nélkül ír olyat, hogy "Nem saját tulajdonba történő bejelentkezéshez minden esetben a tulajdonos, a haszonélvező, a ***bérlő*** (önkormányzati bérlakás esetében a hivatal által kiadott kiutaló határozat is szükséges) aláírása szükséges a „Lakcímbejelentő lap” szállásadó aláírásánál, melyet csak a Hivatal helyiségében tehet meg."

Vagyis ha követném ezt a "túlontúl" törvényes szabályt, akkor én, mint az ingatlan BÉRLŐJE (mert ugye a bérbeadó a szállásadóm...) aláírhatom a szállásadónál a lapot, és máris be tudok jelentkezni ezen "joghely" szerint? :)

Szóval maradjunk a jogszabályoknál, ott kicsit másképp fekszik a kutya, mint a linkelt "ügyintézői összefoglalón".

Mielőtt a szőrszálhasogatás vádját rám húznák, még annyi infót ehhez, hogy a jogalkotó szándéka ezzel nem az volt, hogy kiskapukat keressünk, hanem sokkal inkább az, hogy amennyiben a lakcímbejelentő rendelkezik a szállásadó bármilyen hozzájárulásával, a lakcímbejelentés megtehető legyen. Értve ez alatt pl. egy megkötött bérleti szerződést, amely már kvázi-hozzájárulás ehhez a lakcímbejelentéshez. (Tehát szintén rossz hozzáállás az az ügyintézőktől, hogy egy érvényes bérleti szerződés esetén nem jegyzi be a lakóhelyet vagy tartózkodási helyet a bérlőnek, mert a bérbeadó ehhez "nem járul hozzá". Mikor a bérleti szerződés megkötésével hozzájárult ahhoz, hogy az ingatlanában életvitelszerűen tartózkodjanak...)

Szóval érdekes kérdés ez a lakcímbejelentés.

2012. szept. 11. 10:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!