Hogy kell bejelenteni hozzánk?
Barátnőm szeretne hozzánk költözni hivatalosan is.
Eddig otthon élt a szüleivel , most pedig hozzánk költözne.
Szüleimmel élek.
Kérdésem az , hogy hova kell menni a papírokat rendezni?
Helyi önkormányzatnál tudsz kérni hozzá nyomtatványt, hazaviszed, kitöltitek, aláírja barátnőd és az ingatlan tulajdonosa és visszaviszitek.
Sok sikert!
Ez elég érdekes kérdés. Jogszerűtlenül hangzik, hogy ezek szerint akármilyen ingatlanba bejelentkezhetnél, hiszen csak a tulaj aláírását kérik a lap alján, de hogy ellenőrzik le, hogy tényleg a tulaj járult-e hozzá?
Egyébként mikor én voltam bejelentkezni, akkor egy nőci csináltatott 5 lakcímkártyát, mikor készen voltak, vette észre, hogy rossz címet adott meg, és újra kellett gyártani őket. Ezek szerint akármilyen lakcímre bejelentkezhetnék, a kutya se ellenőrzi?
4. Te igencsak furcsán gondolkozol, hogy lenne ez törvény ellenes?
Ugyanis sehová nem lehet bejelentkezni a tulajdonos engedélye nélkül.
Ezzel az erövel eldöntöd, hogy neked tetszik valaki lakása, és egyszerüen bejeneted magad oda és ttól kezdve ott a lakásod??? Ugye ezt nem gondolod komolyan!!!!
Én vagyok az anyósos. A linkben a harmadik vagy a negyedik bekezdésben van leírva, hogy azért kell a tulajdonos, mert a Hivatal helyiségében kell aláírnia, hogy engedélyezi, hogy a tulajdonában lévő ingatlanba bejelentkezz. Nem ebben a városban élek, de hirtelen ezt találtam.
De, teljesen komolyan gondoltam.
Jogszabályi erőnél fogva, mely jogszabályt úgy hívják, hogy 1992. évi LXVI. törvény, a lakcímnyilvántartásba az adatokat be kell vezetni, ha a személy az alábbi adatokat közli az eljáró hatósággal:
természetes személyazonosító adatait;
állampolgárságát;
előző lakcímét;
új lakcímét;
a bejelentés időpontját;
**a tulajdonos vagy a lakás használatára egyébként jogosult hozzájárulását.**
Márpedig ez nem annyira erős szabály, mint amennyire az itt válaszolók mondják. Tehát szó nincs olyanról, hogy be kell menni a hivatali helyiségbe a tulajdonosnak, és ott kell nyilatkozatot tenni stb.
Annyit ír a jogszabály, hogy az ügyfél rendelkezzék a tulajdonos vagy a lakás használatára jogosult nyilatkozatával a lakás használatára vonatkozóan. Ennek módját már nem részletezi.
Szintén gumiszabály a "lakás használatára jogosult" kifejezés is.
Mivel a lakcím bejelentése NEM KELETKEZTET a lakásra vonatkozóan jogot és NEM SZÜNTET MEG arra vonatkozóan kötelezettséget, így ezért ilyen "megengedő" a jogszabály, és ezért nem kell közokiratba foglalt hozzájárulói nyilatkozat... Persze sok ügyintéző még abban a korba él, amikor a lakcímed "jelentett" valamit. Ma már csak egy információ.
Az előzőekben linkelt dolog is "jópofa", mindenféle joghely nélkül ír olyat, hogy "Nem saját tulajdonba történő bejelentkezéshez minden esetben a tulajdonos, a haszonélvező, a ***bérlő*** (önkormányzati bérlakás esetében a hivatal által kiadott kiutaló határozat is szükséges) aláírása szükséges a „Lakcímbejelentő lap” szállásadó aláírásánál, melyet csak a Hivatal helyiségében tehet meg."
Vagyis ha követném ezt a "túlontúl" törvényes szabályt, akkor én, mint az ingatlan BÉRLŐJE (mert ugye a bérbeadó a szállásadóm...) aláírhatom a szállásadónál a lapot, és máris be tudok jelentkezni ezen "joghely" szerint? :)
Szóval maradjunk a jogszabályoknál, ott kicsit másképp fekszik a kutya, mint a linkelt "ügyintézői összefoglalón".
Mielőtt a szőrszálhasogatás vádját rám húznák, még annyi infót ehhez, hogy a jogalkotó szándéka ezzel nem az volt, hogy kiskapukat keressünk, hanem sokkal inkább az, hogy amennyiben a lakcímbejelentő rendelkezik a szállásadó bármilyen hozzájárulásával, a lakcímbejelentés megtehető legyen. Értve ez alatt pl. egy megkötött bérleti szerződést, amely már kvázi-hozzájárulás ehhez a lakcímbejelentéshez. (Tehát szintén rossz hozzáállás az az ügyintézőktől, hogy egy érvényes bérleti szerződés esetén nem jegyzi be a lakóhelyet vagy tartózkodási helyet a bérlőnek, mert a bérbeadó ehhez "nem járul hozzá". Mikor a bérleti szerződés megkötésével hozzájárult ahhoz, hogy az ingatlanában életvitelszerűen tartózkodjanak...)
Szóval érdekes kérdés ez a lakcímbejelentés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!