Hogyan lehet spórolni?
Mi egy fizetésből élünk jelenleg ketten albérletben.
- Ha nem nézzük a tvt, feleslegesen nem megy.
- Nem mosogatok folyóvíznél, illetve, egy nagy műanyag lavórba összegyűjtök egy adag mosogatnivalót és egyszerre mosogatok el mindent.
- Folyamatosan nézzük az akciókat és ha olyan van ami hosszabb ideig el áll abból vesszünk többet. Pl. most a sparban a krumpli kilója 69 ft. Ebből vettünk is 10 kilót.
- Egy héten 2x mosunk, 1x a színeseket, 1x a fehéreket.
- A heti étrendet úgy állítom össze, hogy előre tudjak kalkulálni. Nem főzök minden nap. Általában 2 napig esszük ugyanazt, de ha tehetném főznék nagyobb adagokat és fagyasztanék le kaját, csak sajnos nincs mélyhűtő része a hűtőmnek.
- Úgy szoktam főzni, hogy egy héten 2 napig tészta (pl. krumplis, túrós, grízes, sajtos, sonkás, vagy valamilyen pörkölt plusz tarhonya) 2 napig főzelék (pl lencse, bab, kelkáposzta, krumpli, spenót, borsó) 1-2 napra valamilyen édes ebéd (pl. palacsinta vagy aranygaluska), és hétvégén általában valami hús (pl fasírt mert a darált hús olcsóbb, vagy csirkemáj, vagy egy kiló halfilé, mellé köret, meg húsleves).
- Még a húson szoktam úgy spórolni, hogy pl gulyáslevesbe, lencselevesbe, bablevesbe füstölt kolbászt karikázok bele. Így is nagyon finom, és egy pár kolbászból megvan a leves is és pl. a kolbászos lecsó is ebédre.
- Mivel én jelenleg nem dolgozom, tehát csak itthon teszek-veszek a panelban, így különösebben nem vagyok "koszos". Sokszor előfordul, hogy este elmegyek fürdeni és utánam jön a párom is, hogy ne kelljen duplán vizet engedni a kádba. Bár mi nem vagyunk finnyásak ilyen téren. :) Sokan nem tartják ezt higiénikus megoldásnak, de ahány ház annyi szokás...
- Sütit inkább sütök én itthon, mert ezek sokkal laktatóbbak mint a boltiak illetve olcsóbban kijön.
- Csapvizet iszunk
- Fogmosásnál nem folyatjuk a vizet, hanem poharat használunk
- Meg a fűtés nálunk max 18-20 fokra van állítva télen. Ha meg nem vagyunk itthon, lecsavarjuk.
Kb. ezeken spórolunk mi. Más dolgokon már nem tudjuk jobban megfogni a pénzt, sajnos. :(
ez jó, ehhez már nem is nagyon lehet mit hozzátenni
mondjuk a fürdőkád vízzel felengedése nem tudom jobb-e, mint a gyors zuhanyzás....
* Első vagyok
Én úgy főzök, hogy figyelem az akciókat, és ahhoz igazítok mindent. Pl. ha valahol a halfilé olcsóbb vagy a darált hús akciós akkor hétvégén az-az ebéd.
Mosószerből már próbáltam a legolcsóbbat, de nagyon nem vált be, a ruhák koszosak maradtak! Most utoljára a 3 literes folyékony Perwollt vettem ami 50 mosásra elég, és nagyon meg voltam elégedve vele.
A Tescoban csak 2700 ft volt. :) A mosás mennyiségét nem tudom hogyan csökkenthetnéd, mert nálunk ugye nincs gyermek, nem koszolódik annyi ruha. A mosogépünkbe max 5 kg ruha mehet de így is csak félmosáson megy nálunk, mert nem telik meg annak ellenére, hogy heti 2 mosás van összesen.
szia!
nagyon jók a tanácsok, mi most költöztünk össze, és bár a párom fizuja nagyon jó, én egyenlőre részmunkaidős vagyok, szóval az enyém kevés, így jön ki két átlagkereset.
hitelünk nincs szerencsére,mi inkább a spórolás hívei vagyunk.
Én így csinálom:
-nyáron nem igazán használom a benti vizet, főleg nem mosáshoz. Fúrt kutunk van, így a víz "ingyen". Két nagy lavórom van,az egyikben mosok/áztatok,a másikban öblítek, ezt kirakom a napra és ezekben a melegekbe gyorsan kicsöpögött és megszáradt. Kicsit mojolós, de mivel csak napi 4órát dolgozom megéri,főleg,hogy vizet és áramot spórolok.
-ledes izzóink vannak,amik minimálisat fogyasztanak,ahol nem ez van (háló+fürdő) ott pedig energiatakarékos.
-párom a munkahelyén fürdik este, én pedig a kondiban fürdök+általában ott mosok hajat
-tv-t kiköttettük,egyáltalán nem néztük,amit meg akarunk nézni letöltjük és kiírjuk,illetve neten minden hír fent van.
-a szomszédokkal cserekereskedelemben élünk. Apukám mézezik is, így vanegy csomó mézünk, ezért tojást illetve olyan zöldségeket gyümiket kapunk amik nálunk nincsenek (én nem eszem krumplit, de a párom igen. idén nem ültettünk,inkább a szomszéddal bugázunk):)
-ruhából mind a ketten csak márkásat vagyunk hajlandók hordani ,mert a minőség meglátszik (ez tapasztalat). Én ilyenkor veszem meg a nyári dolgaimat,nem tavasszal vagy nyáron, és tavasszal a télieket. pl: tavasszal a mangoban egy télikabát 30ezer helyett 4990ft volt...nevetséges.
vagy van itt a környékünkön egy nagyon jó turi,ahol normális kinézetű márkás cuccok vannak, ott szoktam még válogatni
-vegyes tüzelésünk van,fával fűtünk,amit júniusban már megveszünk (de akkor vagy 100mázsát), ha nem vagyunk otthon ami ugye délelőtt van, akkor egyáltalán nem megy a fűtés, vályog a ház jól tartja a meleget. Én amint hazaérek bedurrantok a kazánban, és ameddig fel nem melegzik a ház (ez kb 3/4-ed óra) addig aktívan ténykedek, hogy melegem legyen (takarítás), vagy kimegyek havat lapátolni,elmegyek boltba, stb.
ja és mindent fagyasztok.
mindig figyelem az akciókat, egy egy áruházba (nálunk minden van kivéve auchan) listával megyek,amitől nem térek el. Az esetek 98%-ban bringával járok ezekbe, de a havi nagyobb bevásárlásnál kocsival megyünk (nekem télen sem okoz gondot letekerni a tescoba két tejfölért).
Nálunk általában főzelék van,mert szerencsére azt szeretjük, néha van csirkemell vagy fasírt. kevesebb de jobb minőségű hús.
Mosás: nem indítom be fél töltettel a gépet, hanem inkább kézzel kilötykölöm azt az egy-két ruhadarabot, amire sürgősen szükségem van. Egyébként is a kényesebb, finomabb holmikat kézzel mosom, ez kíméletesebb,így sokkal hosszabb ideig tartanak a ruháim. A mosó- és mosogatószerekkel nekem is az a tapasztalatom, hogy nem mindig az olcsóbb a gazdaságosabb. Megveszem pl. a közepes árút, de kétszer annyi ideig tart, mint a legolcsóbb.
Mióta kénytelen vagyok takarékoskodni, azóta írom, hogy élelmiszerre, ruházatra, villanyra, vízre, stb. mennyit költök és havonta összesítem. Megnézem, hogy mi az, amire a korábbiakhoz képest többet költöttem és átgondolom, hogy mi volt az oka, hogy lehetne a következőkben csökkenteni. (Ha pl. olcsó tartós élelmiszerből tartalékot képeztem, az nem baj, de ha túl sokszor csábultam el az édességes pultnál, akkor igyekszem változtatni.)
Sziasztok!
Mi hárman élünk egy családban, két alacsony fizetésből, én épp munkát keresek, viszont ennek ellenére én gazdálkodom :)
Az árammal úgy spórolunk, hogy a bojler hőfokát lekerem pont olyan hőfokra, ami mosogatáshoz fürdéhez bőven elég, ezzel havi szinten 8000Ft-al lett kevesebb a villanyszámlánk. A házban kapcsolós hosszabbítók vannak, amiket este áramtalanítunk, semmit nem hagyunk feleslegesen bedugva a konnektorba. A digitális, árrammal működő órát faliórára cseréltem, energiatakarékos izzók vannak a hálószobákban(itt általában többet ég a villany ezért érdemes, azt hallottam, ahol kapcsolgatva van ott nem érdemes cserélni(pl.wc)).
Az internetre eddig 5000Ft-ot fizettünk, most egy kis utánajárással 3000-et.
Amin még nagyon sokat lehet spórolni, azok az ételek.
Amiből sokat használunk, pl. tej,liszt,cukor, ha épp akciós kartonszámra vesszük, így pár nap múlva nem kell drágábban megvenni. Kompótot,és lekvárt tettünk el, de pl szezonban tököt lehet legyalulni a fagyasztóba, vagy kígyóuborkát(salátának), gyümölcsöt leveseknek, vagy süteményekbe.
A mosásnál az árammal spórolunk, felnőttek vagyunk, így makacs foltok ritkán keletkeznek, így elég a rövidmosás is ,vagy alacsonyabb hőfok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!