Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Vályogház repedezése?

Vályogház repedezése?

Figyelt kérdés
Vályogházban élünk, ahol minden fel van újítva. Most lambériáztunk, utána festettünk és ismét repedezik a fal. Le van hálózva, glettelve és nem értjük hogy miért, hiszen alig egy hónapja lett kész. Hozzáértő festőktől kérdezném, hogy vályog falra egyáltalán jó a széria glett, illetve a széria vakoló? Ti mivel csináljátok? Nem tudom mit tegyünk, de már beleőrülök ebbe az állandó repedezésbe!
2012. szept. 5. 12:23
 1/7 Bence_ ***** válasza:
100%
Akkor az mozog. Ház valamelyik sarka nem ázik?
2012. szept. 5. 18:43
 2/7 A kérdező kommentje:
Biztos hogy nem. Ez az egy fal repedezik, melynek egyik oldalán a nappali van, másik oldalán a konyha. Mindkét helyiségben így néz ki.
2012. szept. 5. 20:35
 3/7 anonim ***** válasza:
91%

Két lehetőség:

1. Süllyed a fal.

2. Az egyik oldal hozzáépített tégla, tökéletes alappal, ami nem egyformán süllyed a házzal.

2012. szept. 5. 22:15
 4/7 anonim ***** válasza:

egyet értek előzővel.

valamint vályogot nem tudom, hogy szoktak e glettelni, mert egyébként a repedéseket vályog tapasztással szokás javítani.a vályog fal nem úgy működik egészen mint a simán vakolt fal, mert pl: csak a meszelés jó neki.

egy jó oldal:

[link]

2012. szept. 6. 06:20
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Bali2, az "előző" vagyok.

Alapesetben igazad van, de be van hálózva, akkor meg kell rajta állnia a vakolatnak, az meg a továbbiakban glettelhető.

Ahogy én értelmeztem, nem a vakolat reped, hanem a fal.

Ha nincs utólagosan leszigetelve, aláfalazva (alappal), akkor a vályogház az süllyed. Ez általában nem jár repedéssel, inkább csak olyankor, ha bizonyos falak alá vannak falazva, a ház többi része meg nem. Pl. sok helyen az utcafront, esetleg még a főfalak téglából vannak, vagy vegyesen, ez alatt pedig 2-3 sor téglaalap, ezek a falak nem süllyednek olyan ütemben, mint a vályog, és emiatt van a repedés.

Vagy ugyanez van akkor is, ha téglából van hozzáépítve konyha, vagy fürdőszoba.

Nem vagyok szakember, de amióta élek, vályogházban lakom. 39 múltam :).

2012. szept. 6. 07:47
 6/7 A kérdező kommentje:
Igen mindenhol alá van falazva csak ez az egy fal nincs, mert ebben volt régen egy kemenceféleség vagy mi (mi sem tudtuk hogy az mi lett volna) és azt berakattuk téglával. Az alja viszont maradt vályog. Nem vizesedik, mert nem salétromos, de akkor ezek szerint mégis ez lehet a probléma forrása. Aláfalazni már kicsit húzós lenne, mert most csináltattuk meg a lambériát, mivel a kicsi gyermekünk minden falat összefirkált, meg összekent. Ezt takarítani meg valamivel egyszerűbb, mint meszelni minden évben. Mostmár csak akkor az a kérdés mit lehet vele kezdeni? Burkoljuk be valamivel?
2012. szept. 6. 08:26
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Hiába burkolod be, azzal nem állítod meg a repedést.

Két lehetőség van:

Vagy aláfalazzátok itt is, vagy pedig a mennyezetet megemelitek, a kiemelő gerendát rögzítitek az aláfalazott falakhoz, és a fal feletti részt töltitek ki téglával, vagy akár maradhat üresen, belécezitek, és lambéria megy megy rá.

Nem kis meló egyik sem, a legjobb szakemberre bízni. Ha ti csináljátok, akkor is konzultáljatok egy szakival, mert nagyon nem mindegy, melyik fal a főfal, nehogy olyan helyen bontsatok, ahol nem kellene...

2012. szept. 6. 12:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!