Nem olcsóbb villannyal fűteni mint gázzal?
"A fűtött szoba perceken belül kihül, amint lekapcsol a radiátor."
Ilyen alapon ha a radiátor kihűl, akkor is kihűl a szoba perceken belül. A fürdőszobában pedig ki lehet nyitni az ablakot.
Egyébként amikor kicsi voltam nekünk ilyen fali villanymelegítő volt a fürdőben és nem volt soha penész.
Kiszámoltam és leellenőriztem, hogy amikor zuhanyoztam, 60 mp alatt 0,037 m3 gáz fogyott el. Ez szorozva 60-nal az durván 2,22 m3/óra, tehát 1 óra alatt 339,66 Ft, ami napi 8 óra fűtés esetén, havi 84,235 Ft. Kb. ennyi is volt a havi gáz számlám télen. Ez egy körülbelüli érték persze, mert nekem is volt 70.000 Ft összegű számlám is és ebben benne volt a zuhanyzás is. De azonos üzemidőn nézve a két energiaforrást a villany olcsóbbnak tűnik, egy helység kifűtése esetén.
A fa ára mai napság kb. 28-30.000 Ft/ m3. Fűtési szezon alatt kb. 16 m3 fára van szükség. Ez drágább mint bármi és nagyon körülményes megoldás ahhoz képest. Arról már nem beszélve, hogy fatárolót kellene építeni hozzá, ami szintén nem olcsó és egy cserépkályha építése is többszázezer Ft, mert sima kályhával nem érdemes ebbe belevágni, mert nem tárolja úgy a hőt.
Figyelj, 261 m2 a ház, öten lakunk benne, szüölők és 3 gyerek. A kazán csinálja a meleg vizet is.
Télen 120 ezer a gáz, nyáron 10 körül. És hidd el 3 kamasz gyerek éjjel nappal zuhanyzik.
valamit nem jól számolsz.
-10 fokban ha kinyitod a fürdőszobaablakot fűtés nélkül,akkor befagy a cső.
másrészt ha veszel 2x300 ezerért 2 elektromos hőtárolós kályhát az már onmagában akkora összeg amiből pár évig fűthetnél.
HIdd már el, hogy a gáz az olcsóbb, nálas pedig ha te 1 helyiségre 80 ezret fizetsz akkor valami gond van.
Nem egy helységre 80.000 Ft a gáz számla, hanem a komplett házra. Úgyhogy "reális" ha neked 120.000 Ft/hó. Viszont én azt írtam, hogy ha valaki úgy meg tudná oldani, hogy télen a kifizethetetlenül magas közmű díjak miatt csak egy helységet használ és csak azt fűti ki, akkor úgy esetleg olcsóbban ki lehetne jönni, mintha az egész házat kifűti.
Gondolom neked is van még a 120.000 Ft gáz számla mellett 25-30.000 Ft villanyszámla (nekem 1 főre 10.000 Ft/hó, ha nagyon spórolok) és vagy 30.000 Ft vízdíj 5 főre, nekem 8000 Ft 1 főre a víz. Gondolom van legalább egy mobiltelefon is a családodban, az is minimum 20.000 Ft/hó. Nem semmi, hogy csak a rezsi, télen kb. 180-200.000 Ft/hó egy családnak és ebben még nincs benne az élelmiszer, ruházkodás, háztartási költségek, esetleg benzin, bérletek stb, stb. 5 főre az élelmiszer egy hónapban olyan 230.000 Ft körül van, ha 1500 Ft-ot veszünk egy főre a napi 3 étkezésre (bár ennyiből nem tudom, hogy lehet megoldani) Ha ehhez még hozzávesszük a ruházkodást és az egyebeket, vagy esetleg 1 autó fenntartási költségeit, az havi 6-700.000 Ft egy családnak alapszinten, de ebben nincsenek luxus kiadások, de se egy kirándulás, vagy tanfolyam, sportolás stb. Ehhez képest ma egy átlagkereset (amit nem kap meg mindenki automatikusan) hivatalosan 134.000 Ft :D
Huhh, itt alapvető hibák vannak.
Meleg víz: Olyankor a kazán 100%-on meg fűtés alatt ha normálisan van szigetelve, és méretezve minden, akkor olyan 50-75% körül a leghidegebb télben. Számold át ez alapján.
A másik alapvető "hiba", hogy te valami félelmetesen nagy lábon élő ember lehetsz, mert azok a rezsi költségek, amiket #15-ben leírtál már az esztelen pénzszórás kategóriát súrolják.
Itt vannak az enyémek:
110 m2 földszintes,kertes, szigetelt, kondenzációs kombi kazán, 22,5 fok mindig, mindenhol, 2 felnőtt, 1 gyerek.
Gáz: 15 000 átalány, ha havi lenne, akkor legyen a max. 45/hó.
Villany: 12-15 000/hó, villanysütővel, a baba miatt agyonhasznált vízforralóval.
Víz: 6 m3/hó, nyáron öntözés miatt kb. 10.
Telefon: vezetékes (telefon, tv, net egyben) 10/ hó, mobil: 2 telefonszám 1 számlán, céges ügyekre is használva: 12 /hó.
...és nem mondom, hogy takarékoskodunk, ezen simán lehetne spórolni.
A te alapvető problémád, hogy a leírtak alapján piszok nagy lábon élsz...
14 vagyok.
ötünkre 12-15 ezer a villany (5 tévé, 5 számítógép, mosogép és szárító minden nap megy, villannyal főzök)
a telefonom talán 15 körül van, a víz (szintén 5 emberre 10-12 ezer (nem tudom hogy lehet neked 1 főre 8 ezer)fürdenél, de eltelefonálsz egy huszast havonta.
Igaza van az előzőnek, hideg fürdőszobában
5 tv fogyasztása ha a legkisebb teljesítményűvel számolok (100 W) és napi 4 óra átlagüzemmel (ha plazma, vagy Lcd akkor az ennek a többszöröse):
100W x 5 x 4 = 2KW/nap x 31 = 62 KW/ hó x 50 = 3100 Ft
5 számítógép nagyjából ugyanennyi, kivéve, ha nagyobb teljesítményűek. 3000 Ft
Mosó-szárítógép fogyasztása min. 1800 W, átlag 1 program/nap esetén:
1,8 Kw x 50 = 90 Ft/nap = 2790 Ft (de hosszabb program esetén, vagy ha több program is lefut akkor ennél persze több)
Villanytűzhely fogyasztása napi főzés esetén 1,7 - 2 Kw fogyasztással napi összesen átlag 1 óra üzemidővel (reggeli kávé, egytálétel ebéd) sütő használat nélkül: 1500 Ft/hó (napi 1 KW-tal számolva) De ez egy 2 fogásos menü (leves + második) vagy összetettebb recept, illetve sütőhasználat esetén a többszöröse. 5 főnél legalább a kétszerese.
Közepes hűtőgép fogyasztása (enyém 1,26 KWh/nap) de legyen napi 0,8 Kwh-tal számolva :
0,8 x 50 = 40 Ft/nap x 31 = 1240 Ft
Naponta 3 db 60 W-os villanykörte 20 órától 24 óráig felkapcsolva : 180 x 4 x 31 = 1116 Ft
Ebben nincsenek benne a konyhai gépek, hajszárító használat, dvd lejátszó működése, hifi zenehallgatás, telefontöltések, télen a falikazán működése, nyáron fűnyírás, öntözés, ha van kerti szivattyú, ezek együttesen szintén havi 5-6-8.000 Ft költséggel járnak a Kw fogyasztás függvényében. De ha van plazma vagy Lcd tv, akkor viszont eleve több már a tv fogyasztás is, ha akár csak az egyik is 4-500 W-ot fogyaszt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!