Könnyűszerkezetesben élők, nálatok is fikáznak a téglaházasok?
Nem értem őket. Én nagyon nagyon jól érzem magam, a tavaly épült új, saját magam tervezte könnyűszerkezetes családi házamban.
A ház téglából épül. Elviszi a szél. - mondogatják.
Több millió svédnek, amerikainak, finnek ( nem gerendáról van szó) jók? Immáron évtizedek óta. Ők nem finnyognak, ahol az épületek több, mint 75%-a könnyűszerkezetes? Ja és az időjárásuk is zordabb.
Meg, hogy majd a gyermekemnek nem fog kelleni, ha elpatkolok. Nekem sem kellett a szüleimé. Ki akarna az anyja meg az apja 50 éves házában lakni. Örül majd a jó fekvésű teleknek és épít rajta olyat, amilyen neki tetszik.
Akik meg az egész életüket panelban élik le, bújjanak el jó mélyre?
Csak én látom így?
Én azt hallottam, hogy szigetelésre olyan a könnyűszerkezetes mint egy befőttes üveg mert belülről nylonnal van beborítva. Aztán egy nagyobb teljesítményű Sthil fűrésszel be lehet menni a ház oldalán . Aztán pár év után azt mondják nyikorog a ház. Én nem tudom ezt tapasztalatból csak próbáltam összegyűjteni amit hallottam és hogy végre válaszoljon valaki a kérdésedre is valamennyire.
És ténylegesen miért van ez a fikázós hangulat amit leírtál, talán a régi 3 kismalac és a farkas mese miatt, ami némi tanulságot is hordoz magában. Először szalmából aztán fából a végén kőből. Ez vált be sok- sok évszázadon keresztül.
Első válaszadónak. Igen bosszantó, hogy felteszek egy kérdést és várom, hogy válaszoljanak. Látom is, hogy érkezett és ott van ez a nesze semmi fogd meg jól.Ha jól tudom kérik is, hogy ez ne legyen. No, de ezért leidegbetegezni valakit?, - hogy a folytatásról már ne is szóljak. Hát nem tudom ne -e a saját házad táján van probléma.
No, de mindegy . Időközben másik fórumon megbeszéltem.
A többieknek.
A kérdést ha elolvastátok volna. A technológia ma már, nem a nyikorgós, fóliás, ócska. Erről szó nincsen.
Sőt. De ezeket fórumon ismertetni hosszadalmas kissé.
azt gondoltam, aki válaszol ismeri a technológiát és a kivitelezési szabványt.
Fűrésszel? Tudsz olyat, aki fűrésszel nyit ajtót a falon és úgy tör be? Én ezt máshogy halottam,de azért vicces.
A tégla vált be? itthon persze, mert ez a tradicionális építőanyag. Máshol meg a fa. Évszázadok óta. De már itthon is felismerték a vitathatatlan előnyeit.
Nem akarok túl hosszú lenni, már így is arra sikerült.
A lényeg, hogy ez a fórum, ebben a kérdésben nem sikerült. Ez van.
Kérdésem itt sem volt, lehet így venni.
A tartószelemen nem préselt anyag. A falban pedig csak egy részréteg az az alkotóelem, amit említettetek.
Most komolyan irogattok, de még épülettervet és kiviteli szabványt nem láttatok mostanában. Igaz?
A gerendaépületek területe, egy teljesen más világ. Egy is megérne egy misét.
Azért köszönöm a válaszokat. Mindenesetre szélesebb és alaposabb ismeretekre lenne szükség egy érdemibb párbeszédhez, mert így mindig ugyanazokat a felületes közhelyeket hallom vissza.
Találtam már fórumot köszönöm, ahol sikerült építészekkel megbeszélnem a kérdésemet. Ott is előfordult többféle álláspont, de a téma megközelítése a lényeg.
Hát igen, ez nem szakmai oldal, itt mindenki a saját véleményét, tapasztalatát írja le - kár, hogy ez nem derült ki korábban számodra.
Örülök, hogy találtál más fórumot, ahol egyetértenek veled.
Egyébként én azt gondolom, hogy benned merülhetett fel valami dilemma a könnyűszerkezetes házakat illetően, azért kérdezősködsz. De ha így is van, akkor sem szabadna ennyire ingerültnek lenned, te ezt választottad, ebben érzed jól magad, és kész!!
Én nem kérdezősködöm, hogy jó-e a téglaház, mert számomra nem kérdés, hiszen nagyon jól bevált.
... hát mindenkit lepontozott, biztos nem volt rajtunk sapka, vagy csak nincs a közelében senki, akivel veszekedjen...:))
Na de talán mostmár megnyugszanak a kedélyek
én első
Nem azt kérdezted, hogy mi a véleményünk a könnyűszerkezetes házról, mi a véleményünk a különbségekről, hanem azt kérdezted, hogy fikáznak-e a téglaházasok.
Amennyiben ezt úgy kell értelmeznem (bár nehéz) hogy a szakmai véleményemet mondjam el, akkor tessék:
Nem költöznék könnyűszerkezetes házba, mert
1.Károsnak találom a ragasztóanyagokat, amelyeket a lapok préselésekor felhasználnak
2.A kezelt panelek tűzállósága is messze alatta marad a tégláénak
3.Nem tartom megfelelőnek a hangszigetelést
4.A ház kb 15 évre épül, hiszen a szigetelőanyagok ezután kezdenek összeesni, fokozatosan romlik a szigetelés.
5.Statikailag jóval gyengébb mint egy hagyományos szerkezetű ház, pl. egy nagyobb fürdőkád vagy egy kandalló elhelyezése már problémát, illetve utólagos megerősítést tesz szükségessé.
6.Gondot okozhatnak a falra szerelendő nehezebb tárgyak (pl. egy ma divatos lábak nélküli nappalifal)
7.Amennyiben csőtörés következik be, a helyreállítási költségek a jóval nagyobb kár miatt nagyobbak.
8.Hiába vannak a panelek gomba elleni szerrel kezelve, a könnyűszerkezetes házakban jóval gyakoribb az egészségre is veszélyes feketepenész megjelenése.
Igen az USA-ban sok könnyűszerkezetes ház van, de akinek telik rá, az kőből épittet ott is. Az általános eljárás az, hogy jobb házaknál a földszintet kőböl építik és erre teszik rá a könnyüszerkezetes felépítményt. (ott tanulta 2 évig tudom)
Egyébként az általam (és a párom) által tervezett téglaházban élek, nagyon meg vagyok vele elégedve.
(44/N építőmérnök)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!