Mitől éghetett ki a kémény?
Szeptemberben nagy beruházást sikerült véghez vinnünk, vásároltunk egy vegyes tüzelésű kazánt, és hozzá kéményt, amit a helyi ismerősök által ajánlott helyi szakemberrel beköttettünk. A kéményt szintén valami helyi "szaki" csinálta. Szerelt kéményről beszélünk, ami tegnap este kiégett, azaz a belső saválló cső és a külső alumínium burkolat közötti szigetelő anyag kiparázslott a kémény teljes hosszán (6m). Nagyon megijedtem, hiszen két éves kislányommal egyedül voltam itthon, attól féltem leég a házunk, ugyanis a kémény mennyezetből való kivezetése mentén megperzselődött a fa födém is. A kémény készítője elutasította a garanciát azzal, hogy túl alacsony hőmérsékleten üzemeltettük a kazánt, és ennek következtében történt kémény kiégés. Fűtenünk viszont valamivel kell, sajnos a gáz nagyon drága, nem telik rá a Gyesből és egy gyári fizetésből. Sajnos mindent számla nélkül intéztünk, "maszek" úton...
A kazán a ház folytatásaként fából épített kis "kazánházban" van, beton talapzaton. Keményfával és maradék fa limlomokkal fűtöttünk benne, mással nem.
A kérdésem pedig az lenne, hogy:
- a meglévő anyagok felhasználásával meglehet-e javíttatni ill. felújítani a jelenlegi kéményt;
- ha meglehet, kb. mekkora összeggel kéne számolnunk;
- jár-e garancia;
- és hogy valóban a mi hibánkból történhetett-e ez a sajnálatos eset?
Kiakadok menten... 60 fokon megy a kazán, én meg elolvadok mindjárt... 26-27 fok van a házban. Váááááá.........
50 fokon tuti nem egészséges a kazánnak? És ha sűrűbben koromtalanítjuk? Úgyse jó?
Kedves kérdező!
Te úgy vagy buta ehhez az egész témához, ahogy vagy!!! De nagyon!
Látszik, hogy foggalmad sincs erről az egészről!
Először is, mi az, hogy tüzépen vetted a fát és blabla... Arról neked kell gondoskodnod, hogy legyen száraz tüzelőd, egyébként tisztán látszik a fán, ha vizes! Senkit nem érdekel, ha te nem tudod ezt megoldani, az akkor a te bajod!
Másod sorban nem tudod a kazánod, fűtési rendszered biztonsági funkcióit??? Akkor mit teszel veszély esetén?
Látszik a képeken, hogy ez az egész egy móker munka, én még életemben nem láttam ilyen kéményt vegyest. kazánhoz!!! És a fafödémbe szigetelés nélkül beleépíteni???! Ti betegek vagytok! Ráadásul kicsi gyereketek van!
És ha elmentek otthonról? És közben leég minden?
Nem értem az egészet...
Azt fel tudom fogni, ha valakinek nincs pénze erre meg arra, no, de könyörgöm... Megépíttetni egy olyan rendszert jött-ment szakemberekkel, akik semmi garanciát nem nyújtanak, amihez fingotok sincs???
Ááááá...
Érthetetlen számomra!
Kedves Utolsó!
Igazad van, tényleg nem értek hozzá, mert én még életemben sem láttam se kazánt se kéményt, csak akkor, amikor a miénket beépítették. Városi lány vagyok, a férjem is városi, pár éve költöztünk vidékre.
Igyekeztünk jó hírű helyi szakembert keresni, azt gondoltuk megtaláltuk.
Amennyiben Te értesz ehhez, kérlek ne csak ócsárolj, adj inkább tanácsot, hiszen azért írtam ki a kérdést!
Köszönöm!
Nem ócsárlás volt! De ha nem mondod, hogy városi vagy, akkor is kitalálom... :) Hanem arra próbálok rávilágítani, mennyire felelőtlen dolog valamit minden áron megkreáltatni, még akkor is, ha arra nincs meg a megfelelő fedezet. Amennyiben nem ez volt a baj, nem tudom megérteni, hogy lehet ilyen kéményt berakatni??? Nem látod, hogy más házakon nem ilyen valamik állnak ki a tetőből? Egy normális, hosszú távon üzemeltethető, biztonságos kémény nem éghető anyagból készül, téglából vagy egyéb anyagból inkább.
Azt meg józan paraszti ésszel is láthatod, hogy a fa szerkezettel közvetlenül érintkező fém kémény nem a legjobb megoldás, a fém ugyanis leadja a hőt a fa gyúlékony és megvan a baj... Ehhez nem kell sok kurázsi!
Nekem az a véleményem, kérj meg egy KŐMŰVEST, hogy építsen neked téglából egy megfelelő magasságú, átmérőjű kémény! Akkor nem lesz baj, az biztos!
De olyan emberrel dolgoztass, akin látod, hogy megbízhatsz benne, nem a pénz érdekli és nem a levegőbe beszél... Aztán! Vetesd át a kéményt! De még előtte érdeklődhetsz is a kéményseprőknél arról, milyen kéményt rakass, kérj tanácsot, szakvéleményt! Ez nem játék, ezért légy körültekintő és józan! Attól, hogy városi vagy e téren tapasztalatlan, még végig tudod gondolni, minek hova megy ki a vége...
Persze, tudom a pénzen sok múlik, de nem hiszem, hogy ezt annyival többe kerülne megvalósítani és legalább nyugodt lehetsz efelől!
Átvetetni azért tartom fontosnak, mert szakember ellenőrzi le, díja van, de puff neki, minek nincs, elismervényt kapsz, hogy alkalmas fűtésre és baj esetén van kit elővenni! Pl.
Kedves Utolsó!
A kéményt nem mi csináltattuk ilyenre, hanem aki a kazánt intézte/szerelte, ő ajánlotta fel, hogy van egy ember akivel évek óta együtt dolgozik, nagyon jó szakember és nem drága. Mi azt sem tudtuk mi a drága vagy az olcsó, megbíztunk ebben az emberben.
A kazánház+kazán+kémény+bekötés kb. fél millió forintba került összesen, nekünk ez elég sok pénz. A kazánházhoz csak a csavarokat meg a gerendákat kellett megvennünk, a fal + tető anyag megvolt.
A kéményt is a kazánszerelő rakta be, látta mihez és hova rakja, hiszen állt az épület amikor a beszerelés megtörtént, sőt mondtuk is neki, hogy fa épület lesz, amikor még csak az előzetes megbeszélés történt. Azt mondta nem gond, a kémény szigetelve van.
Miután kiégett a kéményből a szigetelés, valami más fajta anyaggal bélelték a kéményt állítólag, meg vastagabbal (5 centiméteressel).
Azóta fabrikettel tüzelünk, de ugyanúgy kormosodik minden, ráadásul marha drága.
A történtek engem is nagyon megijesztettek, szóval éjszakára gázzal fűtünk.
Hol tudunk venni a kémény köré olyan fémlapot vagy mit, ami oda kell (hogy ne érintkezzen a fafödémmel)?
Utánanéztem jó minőségű Leier meg Schiedel kéményeknek, de az több mint 200 ezer forint lenne, plusz a beépítés, sajnos nem tudjuk kigazdálkodni, lassan már ételre sem jut...
Köszönöm a hozzászólást, várom a további tanácsokat/ötleteket hozzáértő emberektől!
Ja, amúgy szeretnénk átvetetni a kéményt, de sajnos még nem kaptuk meg a szakitól a megfelelő tanúsítványokat, meg valami tervezést. Ha jól tudom ezek kellenek hozzá.
Ő azt mondja otthon megvannak neki. Már kértük tőle, meg még fogjuk is, amíg meg nem kapjuk...
Állítólag több kéményt is átvetettek már amit ő csinált, és nem volt gond soha egyiknél sem.
Hát nálunk ez sem ment simán...
( A kazánt mikor megvásároltuk, bekötés után kiderült, hogy gyártási hibás, ki kellett szerelni, visszaküldeni. Eztán elromlott a szintén új csőtermosztát, állítólag nem jól lett bekötve, pedig hivatalos villanyszerelő csinálta. Aztán kiégett a kémény, a többit meg ismeritek már...) :(
"Szaki" helyett ,ahogy én is csináltam, be kellett volna battyogni a helyi kéményseprő kirendeltségre, és ott megkérdezni, hogy tudnak-e SZAKEMBERT ajánlani.
Ajánlottak, megcsinálta a kéményt, átvették, 8 évig gond nélkül használtuk.
Köszönöm, ez eszembe sem jutott!
Ezt fogom tenni én is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!