Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Mitől éghetett ki a kémény?

Mitől éghetett ki a kémény?

Figyelt kérdés

Szeptemberben nagy beruházást sikerült véghez vinnünk, vásároltunk egy vegyes tüzelésű kazánt, és hozzá kéményt, amit a helyi ismerősök által ajánlott helyi szakemberrel beköttettünk. A kéményt szintén valami helyi "szaki" csinálta. Szerelt kéményről beszélünk, ami tegnap este kiégett, azaz a belső saválló cső és a külső alumínium burkolat közötti szigetelő anyag kiparázslott a kémény teljes hosszán (6m). Nagyon megijedtem, hiszen két éves kislányommal egyedül voltam itthon, attól féltem leég a házunk, ugyanis a kémény mennyezetből való kivezetése mentén megperzselődött a fa födém is. A kémény készítője elutasította a garanciát azzal, hogy túl alacsony hőmérsékleten üzemeltettük a kazánt, és ennek következtében történt kémény kiégés. Fűtenünk viszont valamivel kell, sajnos a gáz nagyon drága, nem telik rá a Gyesből és egy gyári fizetésből. Sajnos mindent számla nélkül intéztünk, "maszek" úton...

A kazán a ház folytatásaként fából épített kis "kazánházban" van, beton talapzaton. Keményfával és maradék fa limlomokkal fűtöttünk benne, mással nem.

A kérdésem pedig az lenne, hogy:

- a meglévő anyagok felhasználásával meglehet-e javíttatni ill. felújítani a jelenlegi kéményt;

- ha meglehet, kb. mekkora összeggel kéne számolnunk;

- jár-e garancia;

- és hogy valóban a mi hibánkból történhetett-e ez a sajnálatos eset?

2012. jan. 6. 00:02
1 2 3 4
 21/40 anonim ***** válasza:
75%

A kis piros tartály a tágulási tartály. Annak a célja, hogy ha megnő a nyomás a rendszerben akkor azt kiegyenlítse és ne nyomja szét a csöveket. A puffer az 500-2000 liter közötti tartály, amibe belemegy kazán vize, és onnan is szívja vissza. Közben másik csatlakozón megy a víz a radiátorok felé. Ezt a kört egy másik szivattyú keringeti, amit a szobatermosztát kapcsol. Így felfűtöd a puffer tartályt akár 80 fokra eltárolod a meleg vizet és amikor kell a termosztát bekapcsolja a másik szivattyút eljuttatja a meleget a radiátorokhoz.

Ha csak simán bekötötték zárt rendszerre, nézzétek meg milyen biztonsági megoldások vannak túlhevülés esetére (pl leáll a szivattyú, áramszünet miatt)

2012. jan. 6. 17:58
 22/40 A kérdező kommentje:

Köszönöm utolsó, időközben én is rájöttem a kis piros tartály mi létére, csak hirtelen nem ugrott be.

A biztonsági kérdéshez: úgy emlékszem a kazán kis könyvében azt olvastam, hogy van valami biztonsági szelep, ami elengedi a rendszer vizét ha túlforrósodik, meg lezár a huzatszabályozó, elzárja a levegőt.

Nézte valaki a képeket? Mindjárt megyek még fényképezni, ugyanis meg lett bontva az alu borítás, és totál csupasz a cső alatta! Ha érdekel valakit, feltöltöm azt is.

Amúgy volt itt a kéményes pasi, hát ő is csak ámult, azt mondta nem tudja mi történhetett. Adtam neki tükröt, hogy nézzen be a tisztító nyíláson át a kéménybe, meglátja, hogy szinte fémtiszta!

Köszönöm mindenkinek aki eddig írt, remélem írtok még, hátha többen kitaláljuk mi lehetett itt a gebasz...

2012. jan. 6. 20:55
 23/40 A kérdező kommentje:
2012. jan. 6. 21:13
 24/40 anonim ***** válasza:

A kéményes mit mondott? Megcsinálja?

Néztem a képeket, ha azokon az illesztések elég gyatrák. Ilyenek voltak már a kéménytűz előtt is?

2012. jan. 7. 08:46
 25/40 A kérdező kommentje:

Azt mondta a srác hogy megcsinálja, de én úgy vettem ki a szavaiból, hogy csak a munkadíjat engedi el.

Nem tudom milyen illesztésekre gondolsz, a külső alunál? Vagy a saválló csövön lévőről?

Hát én laikusként csak annyit mondhatok, hogy "újonnan" nem nézett ki ilyen sz.rul. :) Az alu borítás amúgy szét is csúszott az eset után, látszik a képeken is, a tető fölött.

2012. jan. 7. 08:53
 26/40 anonim ***** válasza:
Ha ő hibázott, akkor a munkadíjat és az anyagot is állnia kell. Mondjátok meg neki, hogy megkérhetitek a rendőrséget, hogy derítse ki, ki a hibás. A rendőrség "Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés" miatt indít majd nyomozást.
2012. jan. 7. 09:24
 27/40 A kérdező kommentje:

Megcsinálta a srác a kéményt, végül nem kért pénzt, bár előtte mondtuk neki, hogy nem áll szándékunkban adni egy forintot sem.

Örülök hogy végre elkészült, és pár perc múlva levehetünk egy réteg öltözetet, de marhára félek egy újabb hasonló esettől ezek után.

Korrektül viselkedett a srác, ha ebben az esetben fogalmazhatok így, nem cigánykodott.

Azért még mindig érdekelne, hogy mi okozhatta a kéménytüzet, és hogy ezt el lehet-e direkt módon kerülni, vagy ez bármikor megismétlődhet? Van ennek előjele, amiből következtetni lehet, hogy veszély leselkedik ránk?

Szakik, hozzáértők írjatok! Köszi mindenkinek!

2012. jan. 7. 17:06
 28/40 anonim ***** válasza:
Örülök, hogy gyorsan megoldódott. Az biztos, hogy alacsony hőmérsékleten nem jó üzemeltetni a kazánt. Erre találjatok megoldást, és akkor szerintem nem fog kátrányosodni, illetve nem lesz kéménytűz. Azt a fát, amivel tüzelni fogtok, tegyétek a kazán közelébe, hogy száradni tudjon, de arra vigyázzatok, hogy ne gyulladhasson meg.
2012. jan. 7. 18:58
 29/40 A kérdező kommentje:

A tüzelőt a kazánházban tároljuk, ennél többet nem tudunk tenni.

Most azt mondta a kéményes, hogy a kazánon a huzatszabályzót állítsuk kisebbre, meg 60 fokon vagy afelett legyen a vízhőfok, így kevésbé kormosodik a kémény.

Akkor eztán nem használhatjuk 60 fok alatt a kazánt??? De úgy marha meleget csinál a házban, 26-27 fokot, az nagyon meleg nekem..

2012. jan. 7. 21:10
 30/40 anonim ***** válasza:

A következő adag fát rakjátok a kazán oldalához, hogy felmelegedjen és minél jobban kiszáradjon, de vigyázzatok arra, hogy nehogy meggyulladjon (parázs miatt).

A vízhőfokra a puffertartály a megoldás. Szilárd tüzelési rendszert enélkül nem is lehet normálisan üzemeltetni.

2012. jan. 8. 08:44
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!