Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Szén mellé tettem fát is, de...

Szén mellé tettem fát is, de ugyan ott vagyok mintha csak szénnel tüzelnék, ez hogy lehetséges?

Figyelt kérdés

Van egy vegyes tüzelésü kazánunk, és próbálgatom. Ki akarom húzni azt az időt míg nem kell a tüzre nézni. Ha rakok rá 4 kg szenet, és hozzá teli pakolom még fával 2h mulva már esni kezd a rendszer viz hőmérséklete 60 fok alá,ha csak szenet rakok rá (4kg) akkor is tartja simán a 60 fokot 2 órán keresztül. Ergo mindkét esetben ugyanúgy leégett. A fáról annyit hogy idei vágású, eléggé nedves még szerintem.

Magyarán magában tartja a 60 fok feletti hőfokot. Most ez hogy van?

2011. dec. 28. 12:58
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

" Magyarán magában tartja a 60 fok feletti hőfokot. "

most ezt ,hogy kell érteni ?

2011. dec. 28. 13:55
 2/13 A kérdező kommentje:

próbálgattam:

Felfűtöttem 60 fokra a rendszert majd

1 eset: Raktam a kazánba 4 kg barna szenet, és telipakoltam fával is. Így 2 óra mulva ránéztem mondhatni leégett minden és olyan 50 fokos volt viz a rendszerben.

2 eset: csak szént raktam rá kb 5 kg, és 2 óra mulva az is leégett szintén olyan 50 fokos volt már csak a viz.

magyarán ugyan ott voltam mint mikor fát is raktam rá.

Ezért merült bennem fel a kérdés, nem ugy lett volna logikus ha fával tovább tartja a rendszer a meleget?

2011. dec. 28. 15:36
 3/13 anonim ***** válasza:

mi így fűtünk a kazánunkal :

betesszük az egy napra való szenet,

majd a szén tetejére 1-2 kg fát,

a fát gyújtjuk meg ,

és a szén föntről lefelé ég el ,szép lassan,

így csak reggel egyszer kell a kazánnal foglalkoznunk

2011. dec. 28. 16:07
 4/13 anonim ***** válasza:

Nem tudom, azt hogy csináljátok, hogy egy napi szenet beleraktok...

Én általában úgy csinálom, hogy fával begyújtok és ha már jó parázs van a fától, akkor rakok rá szenet.

De ha teljesen a "plafonig" pakolom szénnel és kevés levegőt is adok neki (pillangószelepen fojtok a kéménycsonkon, valamint a huzatszabályzót is lejjebb veszem), akkor is kb 2-3 óra alatt leég és csak a parázs marad.

Pedig nem óriási teljesítményű a kazán, csak egy 20-25kW-os 4 tagos öntvénykazánról van szó.

Igaz én 70-80-90 fokra fűtök. Ekkor adnak le elég teljesítményt a radiátorok, valamint ekkor nem kátrányosodik a kazán, kémény. A kazán leírása szerint is 60-90 fok között kell lennie az üzemi hőfoknak és nem ajánlott 60 alá menni.

2011. dec. 28. 20:53
 5/13 anonim ***** válasza:

De a kérdésre is visszatérve, ha jól értem az 1. esetben raksz bele 4 kg szenet + fát, a 2. esetben csak 5 kg szenet és ugyan ott vagy.

Nekem ez logikusnak tűnik. A 2. esetben bepakolt + 1 kg szén égéshője megfelel az 1. esetben bepakolt plusz fáéval.

De ha úgy van, mint ahogy először írtad, vagyis a 4 kg szén + valamennyi vizes fa, kb ugyan annyi hőt ad le, mint a csak 4 kg szén, az pedig azt jelenti, hogy a plusz fa nem sokat számít, valószínűleg mert vizes.

2011. dec. 28. 20:58
 6/13 A kérdező kommentje:
Értem, azért kérdem mert valahogy fogni kell ezen a fűtés számlán, megnéztem akárhogy is számolom gáz ár ide vagy oda.. az általánydíjat levonva, 1 m3 gázért 158 Ft ot kell fizetni (ebben benne van a gázárron felül midenféle + adó stb..)
2011. dec. 28. 21:52
 7/13 A kérdező kommentje:

fa alá szén és a fát gyújtom meg?

Lassabban ég el? mindamellett szépen adja a meleget is?

na kifogom próbálni...

2011. dec. 28. 21:54
 8/13 anonim ***** válasza:
Hát igen... én is jóval olcsóbban jövök ki vegyes tüzeléssel, mint gázzal. Arról nem is beszélve, hogy a vegyessel meleg is van, a gázzal pedig szinte lehetetlenség bemelegíteni a házat. Pedig 1 éves korszerűnek mondható gázkazánom van.
2011. dec. 28. 22:40
 9/13 anonim ***** válasza:

80-90 fokos vízhőmérséklet? (O_O)

Nálunk 60 fokos vízhőmérséklet esetén 25 fok van a házban. Akkor ezek szerint valamit nem jól csinálunk?

2011. dec. 29. 00:38
 10/13 anonim ***** válasza:

Gondolom minden fűtési rendszer más és más. A vízhőmérsékletből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.

Mi pl megfagynánk 60 fokos előremenő mellett, valamint a kazánnak sem túl egészséges a viszonylag alacsony hőfok, mint ahogy azt részleteztem.

De hozzáteszem hogy nálam gravitációs a rendszer, öntöttvas nagy-vízterű radiátorokkal, aminek meg se kottyan a 60/40 fok.

2011. dec. 29. 10:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!