Van mérhető költségcsökkentő hatása ha nem gázzal fütünk hanem fával meg szénnel? Hogy oldjam meg hogy legalább 8 oráig ne kelljen a vegyestüzelésü kazánba pakolni? Ha nem vagyunk itthon
Van. A fával kb fele annyiért tudsz fűteni, mint gázzal. Száraz fát, és egy jó hatásfokú kazánt figyelembe véve persze. Ugyanakkor kényelmetlen pakolgatni rá. A komfortfokozat növeléséhez puffertartály beépítése javasolt, amit méretezni kell a ház energetikai jellemzői alapján. Ennek a költségét és az elvárt megtérülési időt figyelembe véve már nem is biztos, hogy olcsóbb a fa.
Úgyhogy el kell dönteni:
- spórolunk, és kényelmetlen, mert hazaérve hűvösebb van
- beruházunk, ez pénzbe kerül, de olcsóbban fűtök, és ez valamikor majd megtérül
- marad a gáz, mert bár ugyan drágább üzemeltetni, de már ki van építve, és kényelmes.
Hogy drágább-e a gázzal való fűtés azt feltételezem, de nálunk nincs gáz.
Én fával tüzelek a kazánt naponta kétszer rakom tele, hétvégén háromszor-négyszer.
Hét közben a nappaliban, ahol padlófűtés van 18-19 fok a hőmérséklet, a radiátorral fűtött fürdőben 22 fok, míg a hálókban 20 fok.
Ehhez a kazán öszzes ajtajának a szigetelését szilikonnal javítootam, hogy ne kapjon a réseken keresztül szabályzatlan levegőt és felszereltem egy huzatszabályzót. Ezzel a szabályzóval a víz hőmérsékletét 50 fok körül tartom. (A padlófűtés 27 fokra van szabályozva.)
Tettem a fűtőkörbe egy 120 literes Hajdú villanybojlert, aminek a fűtését bekapcsolom, ha hosszabb időre magára hagyjuk a házat, hogy ne fagyjon szét a rendszer.
Ez a felállás nálam már öt éve működik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!