Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Valóban leéghet a házunk ettől?

Valóban leéghet a házunk ettől?

Figyelt kérdés
Tavaly azzal kezdődött, hogy a villanykályhánál füstölni kezdett a vezeték, ezt akkor megcsinálta egy szakember. Azóta a konyhában egyik konnektorban sincs áram, nem működnek, nem működik a villany a WC-ben és a kamrában sem. Ezt akkor jeleztem a szakinak, azt mondta,hogy ha ideje lesz, azt is megcsinálja. Arra eddig nem került sor. Most elkezdett olyat csinálni a konyhában a plafonon lévő villany, hogy ha lekapcsolom, akkor villog. Nincs felkapcsolva, mégis villog. Felvillan, elalszik, felvillan, elalszik és így meg, amíg ki nem csavarjuk belőle az égőt. (kompakt fénycsőt használunk, úgy kb. 70W-os, ami eddig jó volt.) Mi lehet a baj? A foglalattal vagy a kapcsolóval, vagy tényleg nagy a baj? Villanykályha, villanybojler, számítógép, mosógép, fagyasztó, hűtő, ennyit már nem bír az áramkör, vagy csak tényleg a villannyal vagy a kapcsolóval van a baj? Egy ismerősöm mondta, hogy nagyon vigyázzak, mert az ő házuk így égett le majdnem. Valóban lehet ilyen nagy a baj? Volt már valaki hasonló helyzetben? Akkor mit tettetek?
2011. nov. 14. 10:52
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem a házban futó villanyvezetékezést kéne egy jó szakemberrel!!!(nem Mekk Elekkel!!!) felülvizsgáltatni és ha a vezetékezés elavult vagy nem megfelelően vannak a bekötések akkor célszerű újra vezetékezni az egész házat.

Ez főképp a régi típusú házaknál áll fenn. Mert akkoriban réz helyett alulmínium vezetéket használtak előszeretettel és én a saját szememmel láttam olyat is, hogy a vezetékek egy konzerves dobozon voltak áthúzva.

Bizony van olyan hogy ilyen hibák végett kigyullad az egész ház.

2011. nov. 14. 11:07
 2/12 bánomisén ***** válasza:

Hívj ki egy olyan villanyszerelőt, aki érti is a dolgát és csináltasd meg a villanyt. Azt, hogy konkrétan ettől leéghet-e a ház, nem tudom, de az áram nem játék és jobb vele vigyázni.

Nem lehetett valami nagy szakember, aki ilyen kontár munkát végzett, keress másik szakit.

2011. nov. 14. 11:08
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Persze, akár.

Egyébként az relatív, hogy mi számít régi háznak. A mi házunk pl 28 éve épült. Újnak nem mondható, de egy ház élettartamát figyelembe véve még kimondottan réginek sem nevezném. Mégis alumínium vezetékeink vannak. De ilyet még nem produkáltak.

2011. nov. 14. 11:38
 4/12 komasa ***** válasza:

A lekapcsolt állapotban villogó lámpa egyértelműen kapcsoló hiba. Lehetséges, hogy át kéne vezetékeltetni az egész házat, de az elég sokba kerül. Először hívj egy ismerős szakit, mert az ismeretlen kapásból rávágja, hogy újra kell vezetékelni, hátha megcsináltatod vele (és sokat keres rajtad).

Keress egy jó ismerőst, aki ért hozzá, és az ő véleményét kérd ki, ő az olcsóbb megoldásokról is tájékoztatni fog.

2011. nov. 14. 11:40
 5/12 A kérdező kommentje:
Mindenkinek köszönöm a segítő, ám korántsem megnyugtató válaszokat. Egyébként én is pont erre gondoltam, hogy keresek valaki mást, aki korrekt munkát végez. A házunk egyébként 1967-ben épült (az előző lakókról ítélve el sem tudtam volna képzelni, hogy ilyen ramaty az egész), úgyhogy meglehet, hogy igaza van az első válaszolónak, hogy nagyon elavult a rendszer. Még egyszer köszönöm nektek.
2011. nov. 14. 11:46
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

A konyhai villogó energiatakarékos égővel kapcsolatban kérdezném, hogy a kapcsolója jelzőfényes-e? Azaz a sötétben lehet-e látni, hogy a kapcsolón egy kis glim világít.

Ha igen, egyes energiatakarékos izzóknál ez a vibrálás néha tapasztalható lekapcsolt állapotban is.

Ha nem jelzőfényes a kapcsolója, akkor viszont komoly hiányosságok vannak nálatok, mert a kapcsolónak a fázist kell megszakítania a szabvány szerint, és ekkor az izzóra feszültség nem kerülhet.

Az előttem szólók korrektül elmondták, hogy valódi szakemberrel kell átnézetni a házat, a védőföldeket, a kötéseket stb. és neked is kevésbé kell ezt halogatni, mert ha jól értem, Mekk Elek ténykedése tavaly volt, és azóta egy év eltelt, de néhány helyen még nincs feszültség a konnektorokban...

Nem szabad ilyen hosszú ideig altatni egy elektromos témát a házban, mert valóban sokba kerülhet, ha nagy baj lesz belőle - a biztonságotokról már nem is beszélve!!!

2011. nov. 14. 12:00
 7/12 anonim ***** válasza:

Ismerős. Nagyimék házába is pont ugyan ez volt. Ősrégi vezetékek voltak benne úgy a 60 as évekbe köthettték be ha jól tudom. És az 4 évvel ezelőtt leégett a túl terhelés miatt. A szerencséjük az volt hogy az automata biztosíték azonnal lekapcsolt így csak néhány helyen pörkölődött meg a kábel, és a fél házban cserélni kellett modernebbre ami 150 ezerbe fájt nekik.

Bár lehet hogy a kapcsolóval van a baj, lehet megéghetett benne valami pöcök és az nem kapcsolja le rendesen az áramot belőle. Illetve azt sem tartom kizártnak hogy folyamatosan túl terhelés alatt van nálatok a villany ami szintén nem tesz jót a vezetékeknek. Én javaslom azt hogy hívj ki egy normális villanyszerelőt hogy mérjen be mindent, mert lehet hogy már a falban több helyen is megéghetett a kábel, és ha a szigetelés teljesen leég róluk akkor az összeérés miatt zárlat keletkezhet. De ha jó automata biztosíték kapcsoló van nektek akkor annak azonnal le kellene kapcsolódnia hogy ne legyen se áramütés se leégés. Szóval én hívnék egy normális szakembert és az egészet megcsináltatnám jóra, és javaslom hogy a villanyszekrényt ahol az óra meg a biztosítékok vannak azt is nézessétek át, mert lehet hogy ott nem kerek valami, mert rég le kellett volna hogy kapcsoljon. Szóval ha elmentek otthonról akkor kapcsoljátok le a villanyt ha nem akartok úgy hazamenni hogy leégett a házatok. Ha van olyan lehetőség hogy csak egy helyiségben menjen az áram akkor oda tegyétek a hűtőket és csak ott legyen áram sehol máshol, így kevesebb a kockázat arra hogy túl terhelés lép fel aztán leégés.

2011. nov. 14. 12:09
 8/12 anonim ***** válasza:
Mindenképpen keress egy olyan embert aki ezzel foglalkozik. Ha a munkahelyeden vannak villanyszerelők karbantartás céljából akkor velük próbálj meg egyeztetni, vagy ha vannak ismerőseidnek ilyen ismerősei akik tényleg jól végzik a dolgukat akkor velük beszélj. Ezt egy maszek emberrel nem érdemes megcsináltatni pontosan ezért mivel maszek alapon csinálja, és azóta ugye változtak a szabványok és lehet hogy elavult alkatrészeket használ fel amiknek alig van már pár hónap esetleg néhány év élet tartamuk. Mellesleg ha ő eddig nem foglalkozott azzal hogy sok helyen nincs áram akkor ott tényleg problémák lehetnek, lehet hogy a falban valami elosztó doboznál megéghettek a kábelek és ezért nincs áram, vagy kilazult valami és azért. Ha a házatok valóban a 60 as évekbe épült és azóta nem lett cserélve benne semmi akkor tényleg itt lesz az ideje a cserének, mert ugye azok a vezetékek nem úgy lettek tervezve hogy bírják azt amit a mai napokban használnak az emberek. Azt sem tartom kizártnak hogy a földelés is rosszul van megcsinálva. Szóval mindenképp hívj szakembert hogy vizsgáljon át minden egyes részt, mert valahol tuti nem kerek valami. És a villanykályháról azt tudni kell hogy nagyon sokat eszik és nagyon terheli a vezetékeket, és ha nem hozzátartozó vezetéke van, illetve egy egész ház egy biztosítékról megy akkor ott komoly túlterhelés van, ami majd szépen lassan mindenhol kifog jönni, és egyszer vagy azt veszitek észre hogy az egész házban nem lesz villany, vagy a villanyórátok fog teljesen leégni a terheléstől.
2011. nov. 14. 12:21
 9/12 A kérdező kommentje:

12.00 órai válaszoló: igen, a kapcsolónk jelzőfényes, most elég haloványan fénylik.

A többi válaszolónak is köszönöm szépen, nem is godoltam, hogy ilyen sok segítő szándék van még ma az emberekben. Én egy szociális intézményben dolgozom, ahol a karbantartók a 90 km-rel odébb lévő anyaintézményben vannak). Öcsém révén azért hátha sikerül keríteni egy normális, hozzáértő szerelőt aki esetleg du. 4 után is el tud jönni. Valóban muszáj, hogy áldozzak rá, mert - ahogy írtátok - ez tényleg nem játék.

2011. nov. 14. 13:01
 10/12 A kérdező kommentje:
Ja, és az automata biztosítékról sem tudom, hogy jó vagy nem, mert még nem volt áramszünetünk (ezt azért gyorsa gyorsan le is kopogom).
2011. nov. 14. 13:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!