Hogy gazdaságosabb a fűtés?
Szerintem egyértelmű, hogy ha van olyan időszak, amikor nem kell fűtened, azzal spórolsz.
Amikor felfűtöd a lakást, arra igaz hogy több gáz megy el, mint folyamatos üzem mellett ugyan annyi idő alatt. De ugyan annyit spórolsz vissza lehűlési periódusban. Utána pedig az alacsonyabb hőmérsékleten való temperálással a felfűtés pillanatáig már egyértelmű nyereséged van.
A konvektorral nem tudom a temperálást hogy lehet megoldani. Ha csak lassan hűl ki a lakás, akkor lehet annyi idő alatt nincs is rá szükség. De több fizikailag semmiképp sem lehet a fogyasztás.
Nekem kazánom van programozható termosztáttal. Ezzel könnyű így beállítani. Egész nap mikor nem vagyunk otthon és éjszaka lejjebb vesz i a fűtést. De ébredés előtt és mielőtt hazaérünk már befűt, így mindig kellemes meleg vár.
Hőérzékelője ki van vezetve, vagy még mnindíg a fűtőtestben van szállításra kész állapotban rögzítve? Mert ugye nem helyezik ki a szerelők, hogy érzékelje a lakás hőmérsékletét. Onnantól lehet hőfokszabályzásról beszélni. Ez egy kapilláris cső, másképp vékony réz cső a végén egy vastagabb csőtoldat szerű. Ha jó, akkor működő konvektornál kézzel megfogva, marokba, a láng pár másodperc múlva kialszik és csak az őrláng működik. Elengedve ugyan ez visszafelé, azaz a főláng visszakapcsol ahogy a kézneleg nem éri. Innetől legalább van értelme a hőfokszabályzásnak, illetve a fokozatállításnak.
A kérdésre: felfűtés drágább mint a hőntartás.
Régi kérdés, de talán más is látja:
Ne higgy ezeknek a dilettánsoknak. Egyértelmű, hogy a kihülés és felfűtés kevesebb energia, mint adott hőmérsékleten tartani. Ezt komoly ember nem vitatja.
Az már valóban kérdés, hogy látványos-e a különbség. Szerintem igen, saccra 10%-20%-ra tenném, minél rosszabb a szigetelés (minél hamarabb hűl ki a lakás), annál nagyobb a nyereség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!